Διοργάνωση εκδηλώσεων γάμων

Ατομική εταιρεία διοργανώνει γάμους σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα σε αλλοδαπούς τουρίστες. Οι πελάτες της θα είναι είτε πρακτορείο (χονδρική) είτε οι ίδιοι οι τουρίστες (λιανική). Θα εκδίδει ΤΠΥ ή ΑΠΥ χειρόγραφα αντίστοιχα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν θα χρεώνει ΦΠΑ είτε στην χονδρική είτε στην λιανική στις παρακάτω περιπτώσεις: α) πελάτης εντός Ε.Ε. β) πελάτης εκτός Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να καταρτίσει σύμβαση και να την υποβάλλει στην ΔΟΥ; Επίσης στο παραστατικό πρέπει να αναγράφει τα έξοδα που πραγματοποίησε (υφάσματα, αμοιβές κλπ) για τον γάμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η χρέωση ή όχι ΦΠΑ στα εκδιδόμενα παραστατικά, συνδέεται με το ποιος θεωρείται τόπος παροχής της υπηρεσίας σύμφωνα με τον κώδικα ΦΠΑ. Δηλαδή με το ποια είναι η χώρα στην οποία θα επιβληθεί ο ΦΠΑ και ποιος είναι υπόχρεος να τον αποδώσει. Ο τόπος παροχής της υπηρεσίας καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000).

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα για υπηρεσίες που παρέχονται σε υποκείμενους στο φόρο τόπος παροχής δεν θεωρείται η Ελλάδα, ενώ για υπηρεσίες που παρέχονται σε μη υποκείμενους σε φόρο τόπος παροχής θεωρείται η Ελλάδα.
Ωστόσο η περίπτωση που αναφέρεται ως ψυχαγωγική εκδήλωση εμπίπτει στις εξαιρούμενες από τον γενικό κανόνα περιπτώσεις των παρ.8 και 8α του παραπάνω άρθρου. Σύμφωνα με αυτά τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών:

α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός του εσωτερικού της χώρας.

Ειδικά για τους υποκείμενους στο φόρο σύμφωνα με την ανωτέρω παρ. 8 κρίνεται κατά τα ανωτέρω το δικαίωμα πρόσβασης σε ψυχαγωγικές ή παρόμοιες δραστηριότητες και όχι η ανάθεση διοργάνωσης των δραστηριοτήτων αυτών.

Έτσι συμπερασματικά η άποψή μας είναι ότι για τις υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για λογαριασμό υποκείμενου στο φόρο θα έχει εφαρμογή ο γενικός κανόνας του άρθρου 14 δηλαδή τόπος παροχής της υπηρεσίας δεν είναι (για σκοπούς ΦΠΑ) η Ελλάδα και υπόχρεος απόδοσης στη χώρα του είναι ο λήπτης. Για αυτό το λόγο με το εκδιδόμενο Τ.Π.Υ. δεν θα εισπράττεται ΦΠΑ.

Αντίθετα για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ιδιώτες (μη υποκείμενους στο φόρο) τόπος παροχής θεωρείται η Ελλάδα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει με τις εκδιδόμενες Α.Π.Υ να εισπράττεται και ΦΠΑ προκειμένου να αποδοθεί στο δημόσιο.

Από τις φορολογικές διατάξεις δεν προκύπτει υποχρέωση ύπαρξης έγγραφης σύμβασης, αν και θεωρούμε καλό να υπάρχει. Εάν υπάρχει έγγραφη σύμβαση θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επίσης δεν υφίσταται υποχρέωση αναγραφής των εξόδων που πραγματοποίησε ο διοργανωτής στο εκδιδόμενο φορολογικό στοιχείο.