Παρακράτηση φόρου σε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών

Γίνεται παρακράτηση φόρου στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ή και από μεσάζοντες), προς λιανοπωλητές (περίπτερα κτλ); Εάν ναι, πώς θα γίνεται η υποβολή του φόρου στις περιπτώσεις που δεν εξοφλείται ολοσχερώς το τιμολόγιο σε μια δόση ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62, παρ. 1, περ. δ, μεταξύ των πληρωμών που υπόκεινται σε παρακράτηση είναι και οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο. Συνεπώς, βλέπουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση που δικαιούχοι της αμοιβής είναι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και άρα νομικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Περαιτέρω, αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο – επιχειρηματίας που λαμβάνει προμήθεια επειδή μεσολαβεί μεταξύ της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και του λιανοπωλητή, κατά τη γνώμη μας, εξακολουθεί να μην υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης, καθότι η εν λόγω αμοιβή αφορά υπηρεσία που (εκ πρώτης όψεως) δεν συγκαταλέγεται στις ανωτέρω, όπως περιγράφονται στο άρθρο 62. Ωστόσο, εξαιτίας της αοριστίας που διέπει την επίμαχη διάταξη αναμένονται διευκρινίσεις από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το ποια επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών θα περιληφθούν στην υποχρέωση παρακράτησης φόρου επί των αμοιβών τους.

Γενικά, ο χρόνος υποβολής δήλωσης και καταβολής του παρακρατούμενου φόρου είναι μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία πληρωμής (Πολ. 1012/2014). Είναι προφανές ότι σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης της αμοιβής, η υποχρέωση απόδοσης υφίσταται για κάθε πληρωμή χωριστά. Αντίστοιχα, η ως άνω προθεσμία ξεκινά από την ημέρα που πραγματοποιείται η καταβολή της κάθε δόσης.