Έκτακτη δήλωση ΦΠΑ ιατρού και αγρότη

Ιατρός κάνει αγορές από Γερμανία παγίου άλλα και βοηθητικών υλικών μέχρι 6.000 ευρώ το χρόνο, κάθε χρόνο. Δεν κάνει ενδοκοινοτικές αγορές από άλλη χώρα ποτέ. Στον Γερμανό προμηθευτή πληρώνει τα 6.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και δεν κάνει στη Ελλάδα υποβολή πινάκα VIES και έκτακτη δήλωση για απόδοση ΦΠΑ αφού πληρώνει το γερμανικό ΦΠΑ στον Γερμανό προμηθευτή. Σωστά δεν υποβάλει και δεν πληρώνει το ΦΠΑ στην Ελλάδα? Ένας αγρότης μπορεί αντίστοιχα να φέρνει εξοπλισμό άξιας μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο από Γερμάνια και να πληρώνει το Γερμανικό ΦΠΑ στο προμηθευτή και να μη υποβάλει VIES και έκτακτη δήλωση ΦΠΑ στη Ελλάδα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το άρθρο 11 του κώδικα ΦΠΑ ορίζει πότε μία απόκτηση αγαθού από χώρα μέλος της Ε.Ε. θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού, ώστε να ισχύουν όλες οι υποχρεώσεις για τον Έλληνα αγοραστή που απορρέουν από αυτόν. Στην παρ.2 του άρθρου αυτού διευκρινίζεται ότι δεν θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών η απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται:

α) από υποκείμενο στο φόρο που υπάγεται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου 41,

β) από υποκείμενο στο φόρο που πραγματοποιεί μόνο παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, που δεν του παρέχουν κανένα δικαίωμα έκπτωσης και

γ) από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εφόσον το ύψος των συναλλαγών αυτών, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας, που οφείλεται στο κράτος - μέλος της αναχώρησης της αποστολής ή της μεταφοράς, δεν υπερβαίνει κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο το ποσό των 10.000 ευρώ και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το ποσό αυτό.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω διατάξεις δεν ισχύουν προκειμένου για καινούργια μεταφορικά μέσα και προϊόντα που υπάγονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Βάσει της περίπτωσης α ορθώς ο αγρότης μπορεί να μην καταβάλλει ΦΠΑ στην Ελλάδα και να μην υποβάλλει κατά συνέπεια και δήλωση VIES.

Επίσης βάσει της περίπτωσης β, ορθώς και ο ιατρός δεν καταβάλλει ΦΠΑ στην Ελλάδα και δεν υποβάλλει δήλωση VIES.

Επισημαίνεται πως η ίδια παράγραφος δίνει τη δυνατότητα (προαιρετικά) στα πρόσωπα που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις να επιλέγουν τη φορολόγηση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 δηλαδή στην πράξη να θεωρείται η αγορά ενδοκοινοτική απόκτηση, να καταβάλλουν ΦΠΑ στην Ελλάδα με έκτακτη δήλωση και να υποβάλλουν δήλωση VIES. Η επιλογή αυτή γίνεται με υποβολή δήλωσης, η οποία ισχύει τουλάχιστον για δύο πλήρεις διαχειριστικές περιόδους, μετά την πάροδο των οποίων μπορεί να ανακληθεί. Η ανάκληση θα ισχύει στην περίπτωση αυτή, από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.