Συστηματική διενέργεια πράξεων ή περιστασιακή απασχόληση;

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Κυρία 70 ετών σήμερα μη συνταξιούχος, η οποία θέλει να εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε ραδιοφωνική επιχείρηση (θα κάνει μεταγλώττιση σε παιδικές εκπομπές καθώς και ηθοποιός) και θα προσφέρει τις υπηρεσίες της 3 με 4 φορές το μήνα θα πρέπει να κάνει έναρξη εργασιών και να κόβει η ίδια απόδειξη στην επιχείρηση; Μπορεί η επιχείρηση να της κόβει μια απόδειξη δαπανών χωρίς να υποχρεούται η κυρία να κρατάει βιβλία ή να ασφαλίζεται; Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν συνταξιούχος του ΤΕΒΕ μπορεί να παίρνει από ΟΕ οικογενειακή απόδειξη δαπανών για 3 φορές το χρόνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με τις νέες διατάξεις του ΚΦΑΣ, η πρώην απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του ΚΒΣ, έχει αντικατασταθεί, κατά μία έννοια, από τον «τίτλο κτήσης» του άρθρου 6 (παρ. 5). Ωστόσο, οι περιοριστικές διατάξεις που ίσχυαν, ως προς την δυνατότητα κάποιου προσώπου να αμείβεται, χωρίς να εκδίδει παραστατικό (δηλαδή μη υπόχρεος), εξακολουθούν να εφαρμόζονται και μάλιστα με μεγαλύτερη αυστηρότητα, αν λάβουμε υπόψη και τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (νέος ΚΦΕ).

Η περιγραφή της απασχόλησης που γίνεται στο ερώτημα για την κυρία, παραπέμπει ευθέως σε συστηματική διενέργεια πράξεων, πράγμα το οποίο δημιουργεί την υποχρέωση έναρξης εργασιών, την τήρηση λογιστικών βιβλίων και την έκδοση  στοιχείων από την ίδια.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, εφόσον τηρηθούν οι σχετικές διατάξεις (ύψος αμοιβής, όχι συστηματική διενέργεια πράξεων, περιστασιακή ασχολία κ.λπ.), ο συνταξιούχος είναι η κλασσική περίπτωση του μη υπόχρεου και επομένως μπορεί να εκδοθεί τίτλος κτήσης από τον καταβάλλοντα σε αυτόν, την αμοιβή. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά και οι ασφαλιστικές διατάξεις, γιατί αν ο συνταξιούχος υποχρεωθεί σε έναρξη εργασιών, ως παράλληλα απασχολούμενος  σε ασφαλιστέα εργασία, αυτό θα έχει επιπτώσεις στο ποσό της σύνταξής του.

Παρατίθενται οι σχετικές διατάξεις (που αφορούν στον τίτλο κτήσης):

1.    ΚΦΑΣ (άρθρο 3, παρ. 3)

Απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής, ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών φυσικό πρόσωπο, που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι 5.000 ευρώ, από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, αθροιστικά ή διαζευκτικά.

2.    ΚΦΕ (Ν 4172/2013, άρθρο 21, παρ. 3)

Για τους σκοπούς του ως άνω άρθρου (σ.σ. εννοεί το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα), ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους του άρθρου 42 (του Ν. 4172/2013) που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή για τα ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές.