Στοιχεία Κ.Φ.Α.Σ. τριγωνικής συναλλαγής

Επιχείρηση (Α) παράγει –διακινεί – τιμολογεί σκυρόδεμα σε πελάτη της (Β). Σε τριγωνική παράγωγη – παράδοση σκυροδέματος από την επιχείρηση (Γ) στον πελάτη (Β). Ερωτάται: І) Ποιά στοιχεία του Κ.Β.Σ. θα πρέπει να έκδοση η (Γ) κατά την διακίνηση και τι θα πρέπει να αναγράφεται σε αυτά αν η μεταφορά γίνεται: 1) με μεταφορικά μέσα της (Α), 2) με μεταφορικά μέσα της (Γ) ІІ) με ποια διαδικασία και βάση ποιων στοιχείων του Κ.Β.Σ. θα τιμολογήσει η (Α) στον πελάτη της (Β) το σκυρόδεμα και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις τριγωνικής παράδοσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η δυνατότητα πραγματοποίησης τριγωνικών συναλλαγών προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ όπως και του Κ.Φ.Α.Σ. που τον αντικατέστησε από την 1/1/2013. Στην πιο κλασική και διαδεδομένη μορφή της η τριγωνική συναλλαγή αφορά την πώληση αγαθών από μία εταιρεία Α σε ένα πελάτη Β, τα οποία αγαθά αποστέλλονται από μία εταιρεία Γ. Στην περίπτωση αυτή συντελείται διπλή πώληση. Η εταιρεία Γ πωλεί τα αγαθά στην εταιρεία Α και αυτή με τη σειρά της πωλεί τα ίδια αγαθά στον πελάτη Β. Οι υποχρεώσεις βάσει του Κ.Φ.Α.Σ. που απορρέουν για κάθε ένα από τους εμπλεκόμενους είναι οι εξής:

Για την εταιρεία Α:

-    Θα πρέπει αφού δώσει εντολή στην εταιρεία Γ να παραδώσει τα αγαθά στον Β, να λάβει από αυτή αντίγραφο του δελτίου αποστολής (δεδομένου ότι το πρωτότυπο θα συνοδεύει τα αγαθά) και στη συνέχεια να λάβει το πρωτότυπο τιμολόγιο επίσης από την εταιρεία Γ.

-    Να εκδώσει με αναγραφόμενο ως δικαιολογητικό το Δ.Α. της Γ, τιμολόγιο πώλησης ή απόδειξη λιανικής συναλλαγής κατά περίπτωση προς τον Β.

Για την εταιρεία Γ:

-    Θα εκδώσει Δελτίο Αποστολής προς την εταιρεία Α (πελάτης) με τόπο παράδοσης την εγκατάσταση του Β. Ένα αντίγραφο του Δ.Α. (πρωτότυπο – συνοδευτικό) θα παραδοθεί στον Β και ένα αντίγραφο στον Α. Στο δελτίο αποστολής θα αναγράφονται όλα τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις στοιχεία και μεταξύ αυτών και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που εκτελεί την μεταφορά. Το μεταφορικό μέσο μπορεί να είναι της ίδιας ή της εταιρείας Α, αφού στην πρώτη περίπτωση το κόστος μεταφοράς εννοείται ότι έχει επιβαρύνει την τιμή πώλησης των αγαθών. Σκόπιμο είναι, επίσης, επί του δελτίου αποστολής να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τόσο του εντολέα (εταιρεία Α), όσο και του παραλήπτη (εταιρεία Β).

-    Θα εκδώσει τιμολόγιο πώλησης προς την Α με αναγραφόμενο δικαιολογητικό το παραπάνω Δελτίο Αποστολής.

Για τον Β:

Θα λάβει το Δελτίο Αποστολής της Γ για λογαριασμό της Α και το τιμολόγιο πώλησης ή Α.Λ.Σ. κατά περίπτωση της Α.