Τρόπος αναγραφής ποσού στην τριμηνιαία κατάσταση συμφωνητικών

Στην κατάσταση συμφωνητικών που υποβάλλουμε στην αρμόδια ΔΟΥ είναι υποχρεωτικό να αναγράφουμε το συνολικό ποσό της σύμβασης και αν ναι, από που προκύπτει αυτό? Αν αναγράφουμε το μηνιαίο ή ετήσιο ποσό (σε περίπτωση ισχύς της σύμβασης άνω του έτους), δεν καλυπτόμαστε νομικά και φορολογικά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η υποχρέωση κατάθεσης των συμφωνητικών που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών προέκυπτε κατ’ αρχήν από την  παράγραφο 16 του άρθρου 8 του Ν. 1882/1990. Εν συνεχεία με την Α.Υ.Ο. 1065606/7222/ΔΕ-Η΄/18.07.2000 καθορίστηκε διαφορετικός τρόπος υποβολής των συμφωνητικών που καταρτίζουν οι υπόχρεοι, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν:

«α. Τα συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων καταχωρούνται σε κατάσταση, η οποία υποβάλλεται από κάθε υπόχρεο επιτηδευματία για θεώρηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους, στην οποία (κατάσταση) συμπεριλαμβάνονται τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

β. Στην παραπάνω κατάσταση αναγράφονται τα στοιχεία κάθε συμφωνητικού (αριθμός και ημερομηνία - ονοματεπώνυμο - επάγγελμα - διεύθυνση - Α.Φ.Μ. κάθε συμβαλλόμενου στο συμφωνητικό - αντικείμενο συμφωνητικού - ποσό - διάρκεια συμφωνητικού - λοιπές παρατηρήσεις)».

Από το παραπάνω εδάφιο προκύπτει η υποχρέωση αναγραφής μεταξύ άλλων του ποσού που αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης και η διάρκειά της. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι το συνολικό ποσό ή το περιοδικά καταβαλλόμενο ποσό, αν αυτός ο τρόπος συναλλαγής (δηλαδή περιοδική τιμολόγηση – πληρωμή) προβλέπεται από τη σύμβαση. Κατά συνέπεια δεν έρχεται σε αντίθεση με το νόμο η αναγραφή του σε μηνιαία ή ετήσια βάση καταβαλλόμενου ποσού. Ο ενδεδειγμένος τρόπος αναγραφής στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι για παράδειγμα: « 1.000 € μέχρι την τελευταία ημέρα κάθε μηνός» ή «1.000 € μέχρι την τελευταία ημέρα κάθε έτους» κ.ο.κ.