Απαλλαγή ΦΠΑ ταξιδιώτη-τουρίστα τρίτης χώρας

Επιχείρηση που εδρεύει στη Ρόδο προμηθεύεται γούνες από Καστοριά είτε με ΔΑ για παρακαταθήκη και πώληση με προμήθεια είτε με τιμολόγιο αγοράς προς πώληση. Διενεργεί πωλήσεις για λογαριασμό της και για λογαριασμό τρίτων σε πολίτες τρίτων χωρών. α) Τι ισχύει εν προκειμένω σχετικά με το φπα και τα εισοδήματα της επιχείρησης; β) Εμπίπτει στις περιπτώσεις του tax-free ή όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ουσία του ερωτήματος όπως το αντιλαμβανόμαστε έχει να κάνει με το κατά πόσο η επιχείρηση του ερωτήματος η οποία μεταπωλεί εμπορεύματα ή λαμβάνει προμήθεια για την πώληση εμπορευμάτων τρίτων, μπορεί να πωλεί αυτά χωρίς ΦΠΑ σε πολίτες τρίτων χωρών (τουρίστες). Για επιμέρους θέματα που τίθενται, όπως για παράδειγμα η φορολογία εισοδήματος δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα αφού σε κάθε περίπτωση το εισόδημα από την πώληση ή η λαμβανόμενη προμήθεια με την έκδοση Τ.Π.Υ. συνιστούν ακαθάριστο εισόδημα για την επιχείρηση. Επιπλέον, να υπογραμμίσουμε ότι με το όρο «παρακαταθήκη» νοείται η διευθέτηση του ΔΑ, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από τον ΚΦΑΣ (έκδοση παραστατικού αξίας εντός 30 ημερών).

Περαιτέρω, η πώληση αγαθών σε κατοίκους τρίτων χωρών εντός της Ελληνικής επικράτειας υπάγεται κατ’ αρχήν στις περιπτώσεις που αποτελούν αντικείμενο του φόρου (άρθρο 2 του Κώδικα ΦΠΑ, Ν. 2859/2000) αφού αποτελούν παράδοση που πραγματοποιείται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος ενεργεί με αυτή την ιδιότητα.

Ωστόσο, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 24 του ιδίου νόμου, δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των λιανικών πωλήσεων αγαθών σε ταξιδιώτες, τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές.

Για να ισχύσει η απαλλαγή αυτή πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- ο ταξιδιώτης να μην είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου κράτους - μέλους της Κοινότητας,

- τα αγαθά να μεταφέρονται εκτός της Κοινότητας πριν από την παρέλευση του τρίτου μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η παράδοση. Η εξαγωγή των αγαθών αποδεικνύεται με την προσκόμιση θεωρημένου φορολογικού στοιχείου από την αρμόδια τελωνειακή αρχή της χώρας ή του κράτους - μέλους εξόδου των αγαθών από την Κοινότητα,

- η συνολική αξία της παράδοσης συμπεριλαμβανομένου και του φόρου προστιθέμενης αξίας να υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το ποσό αυτό καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 της Οδηγίας 69169ΕΟΚ, όπως ισχύει κάθε φορά.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, ως "ταξιδιώτης μη εγκατεστημένος στο εσωτερικό της Κοινότητας", θεωρείται ο ταξιδιώτης του οποίου η κατοικία ή η συνήθης διαμονή δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της Κοινότητας. Όμως κατ’ εξαίρεση, εξομοιώνεται με ταξιδιώτη μη εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας και ο αγοραστής που διαμένει στο εσωτερικό της Κοινότητας, εφόσον αποδεδειγμένα πρόκειται να εγκατασταθεί σε τρίτη χώρα.

Επίσης ως "κατοικία ή συνήθης διαμονή", λαμβάνεται ο τόπος που αναγράφεται ως τέτοιος στο διαβατήριο, στο δελτίο ταυτότητας ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναπληρώνει νόμιμα το δελτίο ταυτότητας,

Με την περίπτωση στ της ιδίας παραγράφου (παρ. 1 άρθρου 24) αποσαφηνίζεται ότι απαλλάσσεται από το φόρο και «η παροχή υπηρεσιών από μεσίτες ή άλλα πρόσωπα που μεσολαβούν, ενεργώντας στο όνομα και για λογαριασμό άλλου προσώπου, οι οποίες αφορούν τις πράξεις που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου αυτού».

Η ύπαρξη των προϋποθέσεων με τις οποίες παρέχεται η απαλλαγή ΦΠΑ αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από τις φορολογικές αλλά και τις τελωνειακές αρχές. Έτσι έχουν υιοθετηθεί από τις φορολογικές αρχές κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες και διατυπώσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να ισχύσει η απαλλαγή. Οι διατυπώσεις αυτές περιγράφονται στην ΠΟΛ. 1338/1996 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και αφορούν την υποχρέωση εξακρίβωσης από τον πωλητή αν ο αγοραστής - ταξιδιώτης πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις απαλλαγής, υποχρέωση του αγοραστή να δηλώσει στο εκδιδόμενο από την εταιρεία φορολογικό στοιχείο (απόδειξη λιανικής πώλησης) ότι τα ατομικά του στοιχεία είναι ακριβή και αληθή προσυπογράφοντας τη σχετική δήλωση που είναι ενσωματωμένη στην απόδειξη, προσκόμιση της απόδειξης από τον αγοραστή στο τελωνείο για θεώρηση κλπ. Γενικότερα οι διατυπώσεις που πρέπει να τηρηθούν, όπως ισχύουν σήμερα, περιγράφονται στην Δ17Ε 5048112 ΕΞ/2011 εγκύκλιο του Υπ. Οικ. (διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη θέση: http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/ada/456%CE%A4%CE%97-%CE%997%CE%A8 ).

Σε περίπτωση κατά την οποία ο πωλητής δεν μπορεί να εξακριβώσει την ύπαρξη των προϋποθέσεων απαλλαγής και ως εκ τούτου εκδίδει την απόδειξη υπολογίζοντας ΦΠΑ, μπορεί ο αγοραστής ταξιδιώτης να διεκδικήσει την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου, από το Ελληνικό Δημόσιο προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.