Έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα

Επιτηδευματίας, που διατηρεί ατομική επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία δεν καταχώρισε τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε στον ΟΑΕΕ στο βιβλίο του. Η καταχώριση του συνολικού ποσού στο τέλος του έτους, όπως συμβαίνει και με τα ενοίκια, ώστε αυτές να αναγνωριστούν προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα επιτρέπεται ή όχι σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την νέα υποπερ. (εε), της περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 31 του ΚΦΕ, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 3 της παρ. 45 του Ν. 4110/2013, (ισχύς για τα εισοδήματα και τις δαπάνες που αποκτώνται ή πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από το οικονομικό έτος 2014, ήτοι από την χρήση 2013 και μετά), εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί το καθαρό εισόδημα (σε απλογραφικά, ή διπλογραφικά βιβλία), το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. Ο νομοθέτης, ως φαίνεται, χρησιμοποιεί την λέξη «καταβολή» και το ρήμα «καταβάλλονται», διότι επιθυμεί να θεμελιώσει την έκπτωση των εισφορών, όταν πράγματι έχουν καταβληθεί από τον υπόχρεο και όχι αυτών που οφείλονται ως δεδουλευμένες.

Κατά την γνώμη μας, επειδή, όταν τηρούνται απλογραφικά βιβλία, δεν ελέγχονται οι ταμειακές πράξεις (δηλαδή, δεν είναι υποχρεωτική η τήρηση ταμείου), είναι εφικτή η καταχώριση του ποσού των εισφορών που καταβλήθηκαν εντός του έτους, με μία συγκεντρωτική εγγραφή, βάσει της βεβαίωσης που θα χορηγήσει το Ταμείο Ασφάλισης. Εξ άλλου, σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ (τελευταίο εδάφιο της παρ. 18, του άρθρου 4), μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους καταχωρίζεται ανακεφαλαιωτικά, συγκεντρωτικά και όχι ανά παραστατικό, ανάλυση των δεδομένων που αναφέρονται σε δαπάνες και έσοδα, όπως περιγράφονται στην παρ. 17 του ίδιου άρθρου, ανάλογα με τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος και την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ή καταστάσεων που ορίζονται με τις διατάξεις του Κώδικα.

Πάντως, ασάφεια υπάρχει και στο θέμα του έτους, το οποίο αφορούν οι εισφορές. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται διευκρινίσεις από την Διοίκηση, αφού οι ήδη εκδοθείσες  Πολ. 1095/2013 και 1130/2013, για την περίπτωση της έκπτωσης των εισφορών, δεν καλύπτουν όλα τα ζητήματα και δεν επιλύουν τις απορίες, που εύλογα προκύπτουν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.