Σκάφος περιήγησης τουριστών

Δραστηριότητα με αντικείμενο «Υπηρεσίες  Σκαφών εκδρομών και περιηγήσεων θαλάσσης»  με κωδικό δραστηριότητας  50101204. Τί ισχύει σχετικά με την Φορολογία Εισοδήματος και τον Φ.Π.Α. ? Το μήκος  του σκάφους είναι 5,35 μέτρα,  ανοικτού τύπου με μηχανή εξωλέμβιο. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1) Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (Ν.Δ.187/1973) , πλοίο θεωρείται κάθε σκάφος καθαρής χωρητικότητας τουλάχιστον Δέκα Κόρων, που είναι προορισμένο να κινείται με δική του δύναμη στη θάλασσα. Η χωρητικότητα είναι όγκος και μετριέται σε Κόρους. Κάθε κόρος ισοδυναμεί με 2,83 κυβικά μέτρα ή 100 κυβικά πόδια.

2) Με τον γενικό όρο "Τουριστικό Σκάφος" νοείται κάθε πλωτό μέσο που εκτελεί ταξίδια μεταφέροντας επιβάτες, με ναύλο ή χωρίς ναύλο, με αποκλειστικό σκοπό τη θαλάσσια αναψυχή και περιήγηση. Τα τουριστικά σκάφη αναψυχής υπάγονται στις διατάξεις του Ν.438/76 (ΦΕΚ 256 Α’ Τεύχος, 27-9-76).

3) Επομένως, αν  το παραπάνω σκάφος είναι μικρότερο των δέκα τουλάχιστον κόρων, πρόκειται προφανώς  για ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Άρα, δεν ενδιαφέρει το μήκος του σκάφους, αλλά η χωρητικότητά του. Σύμφωνα δε με την ΠΟΛ.1087/23-05-2008 , απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων, οι παραδόσεις πλοίων που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο καθώς και οι παραδόσεις αγαθών, τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό τους.

4)  Με  την  Ε.Δ.Υ.Ο 1051009/ 2119/ 669/ ΠΟΛ.1156/9.5.2007 διευκρινίστηκε ότι, από 7.3.1996, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ η παράδοση στο εσωτερικό της χώρας πλοίων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην εμπορική ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και εκτελούν μεταφορές προσώπων ή αγαθών με κόμιστρο ή άλλη εμπορική, βιομηχανική ή αλιευτική εκμετάλλευση ή για το Δημόσιο γενικά.

5) Τα πλοία, ειδικού τύπου, που χαρακτηρίζονται ως θαλάσσια ταξί, εκτελούν ταξίδια εντός και εκτός λιμένος και παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες εξομοιώνονται με την εμπορική ναυσιπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, εφόσον πραγματοποιούν μαζική μεταφορά προσώπων, λειτουργώντας με παρόμοιο τρόπο ενός συμβατικού λεωφορείου ή πραγματοποιούν στάσεις έπειτα από αίτηση των επιβαινόντων σε διαφορετικά σημεία, όπως ένα ταξί.

6) Γίνεται δε αποδεκτό, οι διατάξεις του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), περί ειδικών απαλλαγών από το ΦΠΑ, να ισχύουν και για τα συγκεκριμένα πλοία, που χαρακτηρίζονται ως θαλάσσια ταξί, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Για  τη χορήγηση  δε της εν λόγω απαλλαγής εφαρμόζονται οι διατάξεις της Υπουργικής  Απόφασης Π.8271/87, όπως ισχύει.

7) Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα λοιπά θαλάσσια μέσα (πλοιάρια, ταχύπλοα, λέμβους ή καΐκια κ.λπ.), τα οποία πραγματοποιούν πράξεις για σκοπούς αναψυχής ή αθλητισμού (π.χ. θαλάσσια μπάνια, θαλάσσιες εκδρομές ή περιηγήσεις περιορισμένης ναυσιπλοΐας, όπως ο γύρος του νησιού ή θαλάσσιες διαδρομές κοντινών αποστάσεων μεταξύ νησιών, καταδύσεις, σκι κ.λπ.).

8) Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, στην Β κατηγορία πλοίων υπάγονται μεταξύ άλλων  τα  ιστιοφόρα και γενικά πλοιάρια. Τα πλοία δε αυτά φορολογούνται μόνο με τους κόρους.  Με την καταβολή του ειδικού φόρου και της εισφοράς του πλοίου (Ν. 27/1975) εξαντλείται κάθε υποχρέωση του πλοιοκτήτη καθώς και των μετόχων από το φόρο εισοδήματος για τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του πλοίου. Με άλλα λόγια ο πλοιο¬κτήτης αντί να πληρώνει φόρο για τα κέρδη που απολαμβάνει από την εκμετάλλευση του πλοίου πληρώνει φόρο για το πλοίο ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κερδών.