Αναγραφή λόγου απαλλαγής ΦΠΑ στα στοιχεία του ΚΦΑΣ

Γιατρός εκδίδει τιμολόγιο σε κλινική ή στο Δημόσιο για παροχή υπηρεσιών του. Ο γιατρός (χειρουργός ) ο οποίος απαλλάσσεται του Φ.Π.Α., πρέπει στο τιμολόγιο πάνω να γράφει κάτι ξεχωριστό; Όπως ότι: ''απαλλάσσεται του Φ.Π.Α. βάσει του άρθρου 14, Φ.Π.Α.''; Είναι σωστή η φράση; Γενικά ΠΡΕΠΕΙ να αναγράφεται; Αν τελικά πρέπει να αναγράφεται και μέχρι σήμερα δεν αναγραφόταν στο τιμολόγιο με αυτή τη φράση είναι παράβαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με παλαιότερες διοικητικές αποφάσεις και λύσεις προβλεπόταν γενικά η υποχρέωση στην περίπτωση απαλλαγής ΦΠΑ να αναγράφεται η σχετική διάταξη του κώδικα ΦΠΑ η οποία προέβλεπε την απαλλαγή. Από 1/1/2013 υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον ΚΦΑΣ. Συγκεκριμένα στην παρ.9 περ. α, του άρθρου 6 προβλέπεται όπως: «όταν η πράξη απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α., (σ.σ. να αναγράφεται) η αντίστοιχη εθνική διάταξη ή διάταξη της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ σύμφωνα με την οποία η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών απαλλάσσεται από το φόρο αυτό».

Κατά συνέπεια θα πρέπει ο γιατρός να αναγράφει την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ, ΑΡΘΡΟ 22, ΠΑΡ.1-Δ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ».

Η μη αναγραφή των παραπάνω στο Τ.Π.Υ. ή την Α.Π.Υ συνιστά παράβαση του ΚΦΑΣ. Ωστόσο σύμφωνα με την περ. ζ της παρ. 5, του άρθρου 5 του Ν.2523/1997 δε επιβάλλεται πρόστιμο όταν «διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις που αποτελούν τυπικές παραβάσεις που δεν καταγράφονται σε αυτές που επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων και στοιχείων ως ανακριβών ή δεν καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη, εκτός εάν προηγούμενα έχει γίνει αποδεδειγμένα υπόδειξη από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο ή φορολογική αρχή για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (σ.σ. πλέον ΚΦΑΣ)».

Κατά συνέπεια η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής, στα εκδιδόμενα στοιχεία να αναγράφεται η παραπάνω ένδειξη, ενώ για τα στοιχεία που έχουν ήδη εκδοθεί χωρίς αυτή την αναγραφή, δεν συντρέχει περίπτωση επιβολής κυρώσεων ή προστίμου.