Μεταβολή από βιοτεχνική σε καλλιτεχνική δραστηριότητα

Γλύπτης-κεραμοποιός σκέφτεται να κάνει το εργαστήριό του εικαστικό, από βιοτεχνικό. Έχει γραφτεί στο εικαστικό επιμελητήριο φεύγοντας από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Το ερώτημα είναι από άποψη φορολογίας, να γίνει εικαστικός; Είναι συμφέρουσα μια τέτοια αλλαγή ή αντί να "κερδίσει" θα "χάσει"; Ο εν λόγω καλλιτέχνης μου ανέφερε ότι ως εικαστικός θα έχει μειωμένο ΦΠΑ, αλλά δεν έχω προηγούμενη εμπειρία σε τέτοια ζητήματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τα δεδομένα του ερωτήματος γίνεται αντιληπτό ότι ο επαγγελματίας που περιγράφετε, ως γλύπτης, συγκαταλέγεται πλέον στα ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48 του ΚΦΕ. Κατά συνέπεια, το εισόδημα που αποκτά από την δημιουργία και πώληση των έργων του θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και όχι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις όπως συνέβαινε παλαιότερα. Η μεταβολή αυτή, ωστόσο, που γίνεται ύστερα από δήλωση του ίδιου του φορολογούμενου, μπορεί να αμφισβητηθεί σε μελλοντικό έλεγχο εφόσον προκύπτουν πραγματικά γεγονότα (λ.χ. παραγωγή και πώληση κεραμικών με τη χρήση μηχανημάτων) που προσδίδουν χαρακτήρα άσκησης οργανωμένης εμπορικής – βιοτεχνικής επιχείρησης, και όχι καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Περαιτέρω, σχετικά με τη φορολόγηση του εισοδήματος των καλλιτεχνών οι διατάξεις του άρθρου 49 παράγραφο 3 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρουν ότι:

«Εξαιρετικώς, το ακαθάριστο εισόδημα από το έργο της πνευματικής παραγωγής των συγγραφέων, των μουσουργών και των καλλιτεχνών ζωγράφων ή γλυπτών ή χαρακτών κατανέμεται ισομερώς στο πρώτο έτος αποκτήσεως του εισοδήματος από αυτό το έργο και τα αμέσως επόμενα τρία (3) έτη». Τονίζεται ότι η παραπάνω δυνατότητα έχει προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι  η άσκηση που επαγγέλματος του γλύπτη – καλλιτέχνη παρέχει στον φορολογούμενο μεγαλύτερη ευελιξία στη φορολόγηση του εισοδήματός του. Πιο συγκεκριμένα θα έχει τη δυνατότητα να καταμερίσει τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά τα έσοδα  και τα έξοδα του.

Ως προς τη φορολογία του ΦΠΑ αναφέρουμε ότι η περ. ια΄, της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 2859/2000 (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) έχει καταργηθεί με το άρθρο 62 της παραγράφου 4 του νόμου 3842/2010, οπότε από 01/07/2010 όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης,  στο πλαίσιο φυσικά του επαγγέλματος τους υπάγονται στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).