Συμβάσεις - συμφωνητικά

Είναι απαραίτητη η σύμβαση-συμφωνητικό, για παροχή υπηρεσιών λογιστικών-φοροτεχνικών με τους πελάτες μας από τη στιγμή που εκδίδουμε ΤΠΥ σε μηνιαία βάση για την αμοιβή μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε ότι η σύνταξη και υπογραφή ενός συμφωνητικού μεταξύ δύο συμβαλλομένων, παρέχει την εξασφάλιση της τήρησης των όρων καλής εκτέλεσης των εργασιών για την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών, αφενός, και αφετέρου την διασφάλιση της εκπλήρωσης της καταβολής της συμφωνηθείσας αμοιβής (βλ. Άρθρα 681-702 του ΑΚ). Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 16 του Ν. 1882/1990: «Συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων για οποιαδήποτε συναλλαγή θεωρούνται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από της ημερομηνίας καταρτίσεως και υπογραφής από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. άλλως είναι ανίσχυρα και δεν έχουν κανένα έννομο αποτέλεσμα». Βάσει της διάταξης αυτής, εκδόθηκε η απόφαση με αριθμό 1065606/18-7-2000, με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος υποβολής των συμφωνητικών. Ορίζεται λοιπόν ότι τα συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ των επιτηδευματιών (υπόχρεων συναλλαγών), καταχωρίζονται σε κατάσταση, η οποία υποβάλλεται από κάθε υπόχρεο αντισυμβαλλόμενο για θεώρηση στημ αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου κάθε έτους. Στην κατάσταση αυτή περιλαμβάνονται τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο. Στην ως άνω υποβαλλόμενη κατάσταση αναγράφονται τα στοιχεία κάθε συμφωνητικού, ενώ πρέπει να κατατίθεται στη ΔΟΥ και των δύο συμβαλλομένων (ο κάθε συμβαλλόμενος καταθέτει την κατάσταση στη δική του αρμόδια ΔΟΥ).

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι στο πρώτο εδάφιο της παρ. 11, του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ, η σχετική διάταξη: «επί παροχής πολλαπλών συναφών υπηρεσιών ως είδος μπορεί να αναγράφεται συνοπτική περιγραφή τούτων, εφόσον γίνεται παραπομπή στην οικεία σύμβαση», καταργήθηκε με την ΠΝΠ της 19/11/2012 (άρθρο 4), η οποία κυρώθηκε στη συνέχεια με νόμο και συνεπώς ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη σύμβασης μεταξύ των συμβαλλομένων, θα πρέπει στο τιμολόγιο που εκδίδεται για παροχή υπηρεσιών, να αναγράφεται επαυτού αναλυτική περιγραφή αυτών των υπηρεσιών.

Κατά την άποψή μας, ένα θέμα είναι η κατάρτιση σύμβασης για την διασφάλιση των συνθηκών διεκπεραίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών και της καταβαλλόμενης αμοιβής και ένα άλλο θέμα είναι η έκδοση των τιμολογίων, στα οποία πρέπει να αναγράφεται η πλήρης περιγραφή των συμφωνηθέντων στη σύμβαση και των πραγματοποιηθεισών υπηρεσιών. Επομένως, άλλον ρόλο παίζει η σύμβαση (διασφάλιση κ.λπ.), που όμως, για να ειναι ισχυρή πρέπει να κατατεθεί μέσω της κατάστασης του Ν. 1882/90, στις αρμόδιες ΔΟΥ και άλλο θέμα είναι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΚΦΑΣ, ως προς την αναγραφή της πλήρους περιγραφής της παρεχόμενης υπηρεσίας στο εκδιδόμενο παραστατικό.

Πάντως μέχρι σήμερα βάσει των φορολογικών διατάξεων, η ύπαρξη έγγραφου συμφωνητικού με τον πελάτη δεν είναι υποχρεωτική.