Εκπτωση αμοιβής μελών ΕΕ

Δυο μηχανικοί, εκτός από την άσκηση των ατομικών επαγγελμάτων τους (ως Φ.Π),έχουν συστήσει και μία εταιρία ΕΕ, όπου ο Α είναι το ΟΜ.ΜΕΛΟΣ και ο Β είναι το ΕΤΕΡ.ΜΕΛΟΣ. Έχουν δικαίωμα, ως Φ.Π με τα ατομικά επαγγέλματά τους, να συνάπτουν σύμβαση με την ΕΕ της οποίας είναι μέλη; Δηλαδή, να εκδίδουν φορολογικό στοιχείο προς την εταιρεία ή αυτό απαγορεύεται επειδή είναι ταυτοχρόνως και μέλη της; Αν αντίκειται αυτό σε κάποια διάταξη, τότε ούτε η δαπάνη στην ΕΕ θα αναγνωριστεί, ούτε ως Φ.Π θα γίνει δεκτή η φορολογία τους με την κλίμακα μισθωτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.1-α του άρθρου 31 του ΚΦΕ για μεν τις ΕΠΕ και ΙΚΕ αναγνωρίζονται για έκπτωση οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων εφόσον τα πρόσωπα αυτά για τις υπηρεσίες που παρέχουν στις εταιρείες έχουν ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, για δε τις Ο.Ε. και Ε.Ε. δεν εκπίπτουν υπό καμία προϋπόθεση οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων ή μελών τους.

Περαιτέρω σύμφωνα με την ΠΟΛ.1029/2006 σχετικά με τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων, έχει διευκρινιστεί όσον αφορά τις ΕΠΕ ότι «οι αμοιβές που καταβάλλει ΕΠΕ σε εταίρους της - ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. μηχανικοί, λογιστές) για υπηρεσίες που της παρέχουν ανάλογες με τα ελεύθερα επαγγέλματα τα οποία ασκούν, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον οι εταίροι αυτοί είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν (μηχανικοί, λογιστές)».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στην έννοια των απολαβών περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες που παρέχει ο εταίρος λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας στην εταιρεία. Κατά συνέπεια στην περίπτωση που τίθεται στο ερώτημα, η Ε.Ε. δεν θα έχει δικαίωμα έκπτωσης των αμοιβών που θα καταβάλλει στα μέλη της, έστω και εάν αφορούν αυτοτελώς παρεχόμενη υπηρεσία από αυτούς.

Σε ότι αφορά το τελευταίο ερώτημά σας, επειδή η ΕΕ είναι προσωπική εταιρεία (όχι κεφαλαιουχική), κατά την γνώμη μας, αλλά και σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, οι εταίροι οφείλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την πραγματοποίηση του σκοπού της, ενώ δεν είναι δέον να καταρτίζονται οποιασδήποτε μορφής συμβασιακές σχέσεις με τα μέλη-εταίρους. Συνηθέστατα δε, αυτό περιλαμβάνεται στους όρους του καταστατικού, ότι δηλαδή οι εταίροι θα εργάζονται για την εταιρεία και θα στοχεύουν την επίτευξη του εμπορικού της σκοπού. Συμπληρωματικά αναφέρουμε, ότι ήδη για τον ετερόρρυθμο εταίρο, υπάρχει σχετική διάταξη (άρθρο 276, Ν. 4072/2012), ως προς τυχόν πράξεις ανταγωνισμού, ενώ στον Αστικό Κώδικα (άρθρο747) ρητά αναφέρεται ότι ο εταίρος δεν δικαιούται να ενεργεί για δικό του ή ξένο λογαριασμό, πράξεις αντίθετες με τα συμφέροντα της εταιρείας. Βέβαια, η παροχή υπηρεσιών των εταίρων προς την εταιρεία, βάσει σύμβασης, δεν σημαίνει πάντα ότι θα γίνονται πράξεις αντίθετες με τα συμφέροντα της εταιρείας. Ωστόσο, θα προσφέρουν υπηρεσίες έναντι αμοιβής προς την εταιρεία, τις οποίες έτσι ή αλλιώς και σύμφωνα με την εταιρική τους ιδιότητα, είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν.