Λογιστικός χειρισμός δικαστικών εξόδων

Οι δικηγόροι ή οι δικηγορικές εταιρείες ενεργώντας κατ εντολή του πελάτη τους προκειμένου να καταθέσουν οποιoδήποτε δικόγραφο στα Ελληνικά δικαστήρια, απαιτείται να αγοράσουν αγωγωσήμα και χαρτόσημα (δικαστικό ένσημο-μεγαρόσημο-επικυρώσιμο) και γενικότερα προβαίνουν σε δικαστικά έξοδα για λογαριασμό του πελάτη. Η ΔΟΥ Δ Αθηνών, απάντησε ότι πρέπει να καταχωρούνται στο σκέλος των εξόδων να τιμολογούνται στον πελάτη και να ισοσκελίζονται με έσοδο. Αυτό όμως δημιουργεί πλασματικό ακαθάριστο έσοδο διότι δεν αφορά αμοιβή του αλλά παρεπόμενο έσοδο για ένα έξοδο που είναι υποχρεωτικό βάσει της νομοθεσίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι δικηγόροι όπως και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, πραγματοποιούν στο πλαίσιο του χειρισμού κάθε υπόθεσης που αναλαμβάνουν διάφορα έξοδα. Για κάποια από αυτά το προβλεπόμενο στοιχείο του Κ.Φ.Α.Σ. (Κ.Β.Σ.) εκδίδεται στο όνομα του πελάτη τους, ενώ για κάποια άλλα επωμίζονται οι ίδιοι τη δαπάνη και το οικείο στοιχείο εκδίδεται στο όνομά τους. Στην πρώτη περίπτωση (έκδοση στοιχείων στο όνομα του πελάτη) ο δικηγόρος θα παραδώσει στον πελάτη του τα φορολογικά στοιχεία και εκείνος θα καταβάλλει το ποσό της δαπάνης, χωρίς να απαιτείται η έκδοση κάποιου νέου φορολογικού στοιχείου, ούτε καταχώριση στα βιβλία του, αφού πρόκειται για απλή ταμειακή συναλλαγή.

Στη δεύτερη περίπτωση η δαπάνη έχει βαρύνει το δικηγόρο, ο οποίος μάλιστα καταχωρίζει αυτή στα τηρούμενα βιβλία του και στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει το δικαίωμα έκπτωσης αυτής από τα ακαθάριστα έσοδά του. Σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται η δυνατότητα «μετακύλησης» των δαπανών αυτών στον πελάτη. Κατά συνέπεια η μόνη δυνατότητα που έχει ο δικηγόρος προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα αυτά, είναι με ισόποση προσαύξηση της αμοιβής του. Σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση που λάβατε από την αρμόδια Δ.Ο.Υ είναι σωστή.