Ασφάλιση εκπροσώπου αλλοδαπού νομικού πρόσωπου στον ΟΑΕΕ

Σε υπάρχουσα ελληνική μονοπρόσωπη ΕΠΕ θα αποχωρήσει ο μοναδικός εταίρος - φυσικό πρόσωπο και μπει ως εταίρος αλλοδαπό νομικό πρόσωπο από Κίνα. Υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ το νομικό προσωπο, και θα πρέπει να ασφαλιστεί ο νόμιμος εκπρόσωπος του; β) αν ανήκει και το νομικό πρόσωπο σε άλλο νομικό πρόσωπο τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 258/2005 περί του καταστατικού και του κανονισμού ασφάλισης του ΟΑΕΕ υπάγονται στην ασφάλιση τα «φυσικά πρόσωπα ηλικίας άνω των 18 ετών, αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, που ασκούν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα» τα οποία μεταξύ άλλων είναι μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων (όπου εξετάζουμε τα μέλη του ΔΣ, ως προς την υποχρέωση ασφάλισης), των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης των νομικών προσώπων στον ΟΑΕΕ. Ο δε νόμιμος εκπρόσωπος- φυσικό πρόσωπο του αλλοδαπού νομικού προσώπου, δεν θεωρείται ότι ασκεί ως φυσικό πρόσωπο δραστηριότητα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου είναι σε κάθε περίπτωση εκτός του πεδίου εφαρμογής της Ελληνικής ασφαλιστικής νομοθεσίας. Έτσι στην περίπτωση που αναφέρετε δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης του νομικού προσώπου ή του εκπροσώπου του στον ΟΑΕΕ.

Σημειώνεται πάντως ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα υποχρέωσης ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στον ΟΑΕΕ αναλόγως της σχέσης εργασίας που έχει συμφωνηθεί του διαχειριστή- φυσικού προσώπου μη μέλους, της ΕΠΕ. Εάν για παράδειγμα του έχει αανατεθεί η άσκηση της διαχείρισης έναντι μισθού, προκύπτει η ύπαρξη εξηρτημένης σχέσης εργασίας για την οποία συντρέχει λόγος ασφάλισής του στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.