Παρακράτηση Φόρου προμηθειών από Ασφαλιστική Εταιρεία

Σε ποιες κατηγορίες Διαμεσολαβητών (Ασφ. Σύμβουλοι, Δόκιμοι, Συντονιστές, Μεσίτες, Πράκτορες κτλ) είναι υποχρεωμένες οι ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν παρακράτηση φόρου προμηθειών; (Ισχύουν οι διατάξεις της ΠΟΛ .1135/4-10-2010, παρ. 11 ή οι διατάξεις του άρθρου 55 ΚΦΕ;). Χαρτόσημο πρέπει να παρακρατείται σε αυτές τις προμήθειες?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πράγματι, με τις διατάξεις της παρ. 6, του άρθρου 10, του Ν 3842/2010 (ισχύς από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου) αντικαταστάθηκαν τα δύο πρώτα εδάφια της περ. ε, της παρ. 1, του άρθρου 55 του ΚΦΕ, έτσι ώστε να απαλείφεται η απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου στις αμοιβές που καταβάλλονται στους πράκτορες ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη απαλλαγή ίσχυε για τις αμοιβές που καταβάλλονταν με έκδοση απόδειξης δαπανών του άρθρου 15, του ΚΒΣ προς τους νόμιμους αντιπροσώπους ή εξουσιοδοτημένους πράκτορες. Ωστόσο, στην πράξη: α) δεν εκδιδόταν απόδειξη δαπανών από τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ετήσια εκκαθάριση ανά ασφαλιστή ή πράκτορα (Πολ. 176/1977)  και β) απόδειξη δαπανών εκδίδεται προς τους ιδιώτες, δίχως επαγγελματική δραστηριότητα, λόγω σύστασης πελατών που ενδιαφέρονταν να συνάψουν ασφαλιστικά συμβόλαια. Οι ιδιώτες όμως αυτοί, δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των νόμιμων εκπροσώπων ή των εξουσιοδοτημένων πρακτόρων όπως ρητά ορίζονται από τις επίμαχες διατάξεις, και συνεπώς παρακρατούταν φόρος 20% επί της ακαθάριστης αμοιβής τους. (σχετ. Πολ. 19/1985).

Στην ουσία, λοιπόν, η απαλλαγή αυτή δεν είχε πεδίο εφαρμογής και για το λόγω αυτό κρίθηκε σκόπιμη η διαγραφή της. Ωστόσο, η ίδια απαλλαγή παραμένει, άστοχα κατά τη γνώμης μας, στις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 58 του ΚΒΣ.

Τα ανωτέρω, περιγράφονται συνοπτικά και με τρόπο ίσως όχι απόλυτα σαφή και ξεκάθαρο στην παρ. 11, της Πολ. 1135/2010: « Ως προς τις εκκαθαρίσεις που εκδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σημειώνουμε ότι εκδίδονται αντί των ΤΠΥ και ως εκ τούτου δεν απαιτείται παρακράτηση φόρου εκτός των περιπτώσεων που καταβάλλονται σε πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες λόγω διακοπής εργασιών ή σε περίπτωση ευκαιριακής διαμεσολάβησης».

Εν τούτοις, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υφίσταται παρακράτηση στις προμήθειες, για τις οποίες εκδίδεται είτε ΤΠΥ από τον ασφαλιστή ή πράκτορα, είτε εκκαθάριση από την ασφαλιστική εταιρεία. Παρακράτηση (20% συν χαρτόσημο 3% και ΟΓΑ 20% επί της αξίας του χαρτοσήμου) υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις της έκδοσης απόδειξης δαπανών για αμοιβές προς ιδιώτες και πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες λόγω διακοπής εργασιών ή σε περίπτωση ευκαιριακής διαμεσολάβησης. Διευκρινίζεται δε, τέλος, ότι το χαρτόσημο επιβάλλεται μόνο τις περιπτώσεις έκδοσης απόδειξης δαπανών προς ιδιώτες και όχι επί των αμοιβών προς υποκείμενους στο ΦΠΑ, επιτηδευματίες.