Φορολόγηση εισοδήματος από Ρουμανία

Μηχανικός εργαζόμενος σε Ελληνική εταιρεία η οποία κατασκευάζει τεχνικό έργο στη Ρουμανία, επί τρία συναπτά έτη. Το εισόδημά του από ελευθέρια επαγγέλματα (επίβλεψη έργου) πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα ή στην Ρουμανία; Ο μηχανικός αυτός έρχεται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια μόνο δύο μήνες τον χρόνο για διακοπές. Σύμφωνα με την σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης πρέπει να φορολογηθεί για όλο το ποσό στην Ρουμανία; Μπορεί να φέρει μέρος των εισοδημάτων στην Ελλάδα για κάλυψη τεκμηρίων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην περίπτωση που αναφέρετε έχει εφαρμογή το άρθρο 15 της Σ.Α.Δ.Φ. Ελλάδας - Ρουμανίας (Ν.2279/1995) το οποίο συγκεκριμένα ορίζει:
«MH EΞAPTHMENEΣ ΠPOΣΩΠIKEΣ YΠHPEΣIEΣ

1. Εισόδημα, που αποκτάται από κάτοικο του ενός Συμβαλλόμενου Kράτους για επαγγελματικές υπηρεσίες ή άλλες μη εξαρτημένες δραστηριότητες παρόμοιας φύσης, φορολογείται μόνο σ’ αυτό το Kράτος, εκτός αν διατηρεί κατά συνήθη τρόπο καθορισμένη βάση στο άλλο Συμβαλλόμενο Kράτος για το σκοπό της άσκησης των δραστηριοτήτων του ή παραμένει στο άλλο αυτό Συμβαλλόμενο Kράτος για μια περίοδο που ξεπερνά τις 183 ημέρες μέσα σε ένα οικονομικό έτος ή περιόδους που ξεπερνούν συνολικά τις 183 ημέρες σε δύο διαδοχικά οικονομικά έτη. Αν αυτός διατηρεί μια τέτοια καθορισμένη βάση ή παραμονή, το εισόδημα μπορεί να φορολογείται στο άλλο Συμβαλλόμενο Kράτος, αλλά μόνο κατά το ποσό που ανήκει σ’ αυτήν την καθορισμένη βάση ή στην περίοδο παραμονής.

2. O όρος «επαγγελματικές υπηρεσίες» περιλαμβάνει ειδικά μη εξαρτημένες επιστημονικές, φιλολογικές, καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές ή διδακτικές δραστηριότητες, όπως επίσης και μη εξαρτημένες δραστηριότητες γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οδοντιάτρων και λογιστών.»
Κατά συνέπεια ακόμα και εάν ο φορολογούμενος είναι φορολογικά κάτοικος Ελλάδος, το εισόδημα που αποκτά από την εργασία του στη Ρουμανία φορολογείται καταρχήν στη Ρουμανία. Ωστόσο, εάν ο φορολογούμενος είναι κάτοικος Ελλάδος (βλέπε σχετικά ερώτημα με τίτλο «Φορολόγηση εισοδήματος από την Ελβετία» στο τεύχος Οκτωβρίου 2012, σελίδα 898 του περιοδικού)  φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Όμως το εισόδημα που αποκτήθηκε στη Ρουμανία θα δηλωθεί ως εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης, ενώ ο καταβληθείς στη χώρα αυτή φόρος θα δηλωθεί επίσης στο Ε1 προκειμένου να αφαιρεθεί από το φόρο που θα υπολογιστεί με βάση την Ελληνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα το άρθρο 25 της παραπάνω Σ.Α.Δ.Φ. προβλέπει πως όταν ένας κάτοικος ενός Συμβαλλόμενου Kράτους αποκτά εισόδημα το οποίο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης, μπορεί να φορολογηθεί στο άλλο Συμβαλλόμενο Kράτος το πρώτο μνημονευόμενο Kράτος παραχωρεί ως έκπτωση από το φόρο εισοδήματος του εν λόγω κατοίκου, ποσό ίσο με το φόρο εισοδήματος που καταβλήθηκε σε αυτό το άλλο Kράτος. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η ύπαρξη σχετικής βεβαίωσης της αλλοδαπής φορολογικής αρχής ή του προσώπου που διενήργησε τη σχετική παρακράτηση.

Όσον αφορά το θέμα των τεκμηρίων, ο φορολογούμενος εμπίπτει ούτως ή άλλως στην περίπτωση της παρ.2α, του άρθρου 19 του ΚΦΕ σύμφωνα με την οποία η διαφορά τεκμηρίων καλύπτεται από εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, εφόσον υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα ή απαλλάσσονται νομίμως από αυτόν.