Συνταξιοδότηση μετόχου Α.Ε.

Ανώνυμη Εταιρεία που προήλθε από μετατροπή κατέχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο. Ερωτάται:
1) Ποιες είναι οι διαδικασίες συνταξιοδότησης του κύριου Μετόχου , ο οποίος κατέχει ποσοστό (51%) των Μετοχών και είναι  μέλος του Δ.Σ;
2) Υπάρχει δυνατότητα κατοχής του παραπάνω ποσοστού των μετοχών και αποχωρώντας από το Δ.Σ. να συνταξιοδοτηθεί;
3) Ποιες φορολογικές  επιπτώσεις και επιβαρύνσεις θα προκύψουν κατά την αποχώρησή του από την εταιρεία και από την θέση του μετόχου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το προεδρικό διάταγμα 154/4-8-06 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 167/τΑ/4-8-06 καταργήθηκαν τα ταμεία ΤΕΒΕ –ΤΑΕ –ΤΣΑ από 01/01/2007 και τέθηκε σε λειτουργία ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)  με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από την έναρξη λειτουργίας του ΟΑΕΕ (1-1-07) όλοι οι ασφαλισμένοι των καταργούμενων ταμείων μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ και θεωρούνται ασφαλισμένοι του νέου Οργανισμού.

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται τα  φυσικά πρόσωπα ηλικίας άνω των 18 ετών, αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, που ασκούν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, μεταξύ δε άλλων είναι:

1) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε., με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική δραστηριότητα, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3%.
2) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε, με αντικείμενο επιχειρήσεως την εμπορία, τα οποία μετέχουν στο Εταιρικό Κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 3%.
3) Οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

Όλα  δε τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε., ανεξάρτητα αν ασφαλίζονται ή συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο (Site ΟΑΕΕ: http://www.oaee.gr/διαδικασίες) .

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης Μετόχου Ανώνυμης Εταιρείας  ο οποίος κατέχει ποσοστό (51%) των Μετοχών και είναι  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η διαγραφή  του από τα Μητρώα Ασφαλισμένων γίνεται με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής κάτω του 3% ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Συνεπώς οι επιλογές διαγραφής του μετόχου προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί είναι οι παρακάτω:

α) Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο Κεφάλαιο κάτω του 3%, μέσω μεταβίβασης των  μετοχών από επαχθή αιτία, ή δωρεάς, γονικής παροχής ,ψιλής κυριότητας,  δωρεάς διάθεσης μετοχών στο προσωπικό της Ανωνύμου Εταιρείας, αγοράς μετοχών από την ίδια εταιρεία (Ίδιες Μετοχές).
β) Εναλλακτικά  η  παραίτηση από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία είναι και η λύση που συνήθως προτιμάται λόγω της απλότητας και της ταχύτητας της σχετικής διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε.,  παύει να υπάρχει  όταν δεν υφίσταται  διαζευκτικά συμμετοχή μέλους στο Δ.Σ. της Εταιρείας  ή συμμετοχή  σε ποσοστό άνω του  3% στο Μετοχικό Κεφάλαιο.

Επομένως υπάρχει δυνατότητα συνταξιοδότησης  του μετόχου και διατήρησης του ποσοστού των μετοχών του  εφόσον παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, η οποία μπορεί να υποχρεούται σε αναπλήρωση του παραιτηθέντος - αποχωρούντος μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 34 του Κ.Ν.2190/1920.

Ως ημερομηνία δε  διαγραφής από τα Μητρώα Ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. λαμβάνεται η τελευταία ημέρα του μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η διακοπή της δραστηριότητας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για να συνταξιοδοτηθεί μέτοχος που κατέχει ποσοστό συμμετοχής πάνω από 3% και είναι μέλος του Δ.Σ., θα πρέπει να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του ή να παραιτηθεί, για να διαγραφεί από τα Μητρώα, ανάλογα με το τι συμφέρει τον ίδιο τον Μέτοχο λόγω των σχέσεων που διατηρεί με την εταιρεία. Επιπλέον η μείωση του ποσοστού συμμετοχής ή η παραίτηση δεν επηρεάζουν την Α.Ε., δεδομένου ότι αυτή είναι κεφαλαιουχική με νομική προσωπικότητα.