Σχηματισμός εταιρείας

Μπορεί να σχηματιστεί εταιρεία παροχής υπηρεσιών από δύο φυσικά πρόσωπα με τις εξής ειδικότητες: Ο Α είναι ειδικός παιδαγωγός και ο Β είναι λογιστής. Ποια μορφή θα έχει η εταιρεία; Υπάρχουν θέματα όσον αφορά τον ΦΠΑ και την φορολογία εισοδήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οποιασδήποτε μορφής εταιρεία (Προσωπική: ΟΕ, ΕΕ, ή κεφαλαιουχική: ΑΕ ή ΕΠΕ κ.λπ.) μπορεί να έχει όσες δραστηριότητες επιθυμούν τα μέλη της. Η βούληση των μελών ως προς τον σκοπό της εταιρείας, αποτυπώνεται στο καταστατικό της. Τονίζεται ότι τόσο οι διατάξεις του Εμπορικού Δικαίου, όσο και οι φορολογικές διατάξεις δεν θέτουν περιορισμούς στον αριθμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η φορολογική αρχή ωστόσο οφείλει να εξετάσει αν η εταιρεία συγκεντρώνει τις αναγκαίες άδειες λειτουργίας που απαιτούνται για την άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων (π.χ. του γιατρού, του φαρμακοποιού ή του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατορίου κ.λπ.) και οι οποίες χορηγούνται κατόπιν ελέγχου από τους διάφορους δημόσιους φορείς (λχ Υγειονομικές Υπηρεσίες, Περιφέρεια, Δήμος κ.λπ.). Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις τα δύο φυσικά πρόσωπα μπορούν να συστήσουν εταιρεία με την νομική μορφή που επιθυμούν και με σκοπό την παροχή τόσο λογιστικών υπηρεσιών, όσο και υπηρεσιών παιδαγωγού. Κατά την έναρξη των εργασιών της η εταιρεία θα προβεί σε δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, των αντίστοιχων κωδικών με τις ανωτέρω δραστηριότητες ΚΑΔ  (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας).

Σημειώνεται δε ότι τα ακαθάριστα έσοδα θα πρέπει να παρακολουθούνται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, αν έχουμε βιβλία Γ’ κατηγορίας (ή στήλες αν πρόκειται για βιβλία Β΄ κατηγορίας) προκειμένου να είναι εφικτός ο υπολογισμός των ακαθαρίστων εσόδων σε περίπτωση αυτοελέγχου (βλ. Ν 3296/2004). Τέλος, ως προς τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ αξίζει να αναφερθεί ότι η παράλληλη άσκηση δύο δραστηριοτήτων, όταν η μία εκ των οποίων (του παιδαγωγού) απαλλάσσεται του φόρου (περ. ιβ και ιγ της παρ. 1, του άρθρου 22, του ΦΠΑ), δημιουργεί την υποχρέωση εφαρμογής του κλάσματος pro rata επί του συνόλου του ΦΠΑ των εισροών (βλ. άρθρο 31 του ΦΠΑ), κατά την συμπλήρωση και υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, αλλά και της εκκαθαριστικής δήλωσης. Αυτό δε, διότι ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η εταιρεία συστήθηκε από δύο εταίρους διαφορετικών ειδικοτήτων, εκείνο που ενδιαφέρει είναι από πού προέρχονται τα έσοδά της, ως νομικού προσώπου.

20.7.2012