Απογραφή εμπορευμάτων ακατάλληλων προς πώληση

θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει υποχρέωση απογραφής εμπορευσίμων με 31/12/2012 (που τυπώνεται ως 26/2/2013 ) αγαθών (ηλεκτρονικών συσκευών) που έχουν επιστραφεί από πελάτες και είναι εντελώς άχρηστες (Δεν θα κάνουμε πρωτόκολλο καταστροφής έως αυτή την ημερομηνία 31/12/2012).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο επιτηδευματίας της Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ τηρεί και βιβλίο απογραφών εμπορευσίμων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις  της παρ. 6 του άρθρου 6 του Π.Δ. 186/1992, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά του από πώληση αγαθών υπερβαίνουν το ποσό των (150.000) ευρώ, δηλαδή το  (10%) του γενικού ορίου τήρησης βιβλίων Γ’ Κατηγορίας, όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 4 του ως άνω Π.Δ.. Τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία καταγράφονται στο βιβλίο απογραφών κατά ποσότητα και αξία μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου εκάστου έτους και όχι αργότερα από την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ ή  της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (άρθρο 6 ΚΒΣ) .

Περαιτέρω, ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία Γ’  κατηγορίας  του  ΚΒΣ, κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου και μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις παρ.7 και 8 του άρθρου 17, προβαίνει σε καταμέτρηση, καταγραφή και αποτίμηση στο βιβλίο απογραφών όλων των στοιχείων της επαγγελματικής του περιουσίας (παρ. 1 άρθρου 27 ΚΒΣ). Η μεν ποσοτική καταγραφή των αποθεμάτων, ιδίων και τρίτων, γίνεται σε καταστάσεις απογραφής, ή στο βιβλίο απογραφών,  μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, ενώ η αποτίμηση των αποθεμάτων πραγματοποιείται μέχρι την προθεσμία σύνταξης του Ισολογισμού.

Τα αποθέματα αποτιμώνται στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ της τιμής κτήσης ή του ιστορικού κόστους παραγωγής και της τρέχουσας τιμής, δηλαδή της τιμής στην οποία η επιχείρηση μπορεί να τα αγοράσει ή να τα παράγει την ημέρα κλεισίματος του ισολογισμού. Εάν η καθαρή  ρευστοποιήσιμη αξία (τιμή αποθέματος στην οποία υπολογίζεται ότι αυτό θα πωληθεί, μειωμένη με τα έξοδα πώλησης), είναι χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και από την τρέχουσα αξία αντικατάστασης, τότε η απογραφή γίνεται στην τιμή αυτή (άρθρο 28 ΚΒΣ).

Απαξιωμένα είναι τα αγαθά εκείνα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα πωληθούν κάτω από το κόστος, και εφόσον δεν υπάρχει τρέχουσα τιμή αγοράς, θα αποτιμηθούν στο ύψος της ρευστοποιήσιμης αξίας  ως θέμα πραγματικό, που εναπόκειται  όμως στη κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για τη φορολογία Δ.Ο.Υ. (έγγραφο . 1033045/245/21.04.1994).  Για τη απαξίωση αυτή δεν χρειάζεται να γίνει λογιστική εγγραφή στα βιβλία, αφού η ζημιά θα προκύψει στο αποτέλεσμα από την απογραφή (θα επηρεάσει το κόστος των πωληθέντων). 

Επιπλέον μπορεί τα απαξιωμένα αυτά αγαθά  να αποτιμηθούν στην απογραφή τέλους χρήσης με την πιθανή τιμή πώλησης, ο προσδιορισμός της οποίας εξαρτάται από τα κατά περίπτωση δεδομένα (είδος ηλεκτρονικής συσκευής κ.λπ.), τα οποία κρίνονται από την ίδια την επιχείρηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες προσδιορισμού της πιθανής τιμής πώλησης των συσκευών αυτών, στην περίπτωση που τα αποτιμημένα με την αξία αυτή , πωληθούν στη συνέχεια σε αξία μεγαλύτερη και η νέα αυτή αξία (εφόσον είναι μικρότερη της κτήσης) ληφθεί υπόψη ως «νέα πιθανή τιμή πώλησης» για τις μετέπειτα αποτιμήσεις, δεν θα καταλογίζονται διαφορές για τις προηγούμενες χρήσεις (έγγραφο 1064785/489/12-06-1996, έγγραφο 1109441/1280/28-11-2003).

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, και ανεξάρτητα από την αξία των απαξιωμένων ηλεκτρονικών συσκευών, τα αποθέματα αυτά θα απογραφούν στο βιβλίο απογραφής είτε η επιχείρηση τηρεί Β΄ είτε τηρεί  Γ΄ κατηγορίας  βιβλία του ΚΒΣ, ποσοτικά και κατ αξίαν.

13.7.2012