Μεταφορά έδρας στη διεύθυνση του υποκαταστήματος

Θέλω να κάνω μεταφορά έδρας στην διεύθυνση του υποκαταστήματος ΟΕ με βιβλία Γ’ κατηγορίας.  Πρέπει πρώτα να καταργηθεί το υποκατάστημα; Χρειάζεται τροποποίηση καταστατικού; Σε ποια ΔΟΥ  απευθύνομαι; Στη ΔΟΥ της έδρας η του υποκαταστήματος ή και στις δυο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το καταστατικό της εταιρείας, καταρχήν πρέπει να προβλέπει την ίδρυση υποκαταστημάτων, προκειμένου να υφίσταται η δυνατότητα λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων, γενικώς. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει τροποποίηση του καταστατικού, αν προκύψει (μόνο) διακοπή λειτουργίας υποκαταστήματος, δεδομένου ότι εν δυνάμει η επιχείρηση ενδέχεται να το  επαναλειτουργήσει.

Η τροποποίηση απαιτείται να γίνει λόγω της μεταφοράς της έδρας. Στο τροποποιητικό αφού αναφερθούν, ως ιστορικό, η ίδρυση της εταιρείας και τυχόν άλλες μεταβολές που έγιναν στο παρελθόν και τροποποίησαν το καταστατικό, θα καταλήξει με την φράση: «Ήδη, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και αποδέχονται τα εξής: Αποφασίζουν την μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα και ειδικότερα επί της οδού κ.λπ. Για τον λόγο αυτόν τροποποιείται το άρθρο… του καταστατικού, ως εξής: Η εταιρεία εφεξής εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού κ.λπ. 

Το τροποποιητικό κατατίθεται στο Πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας.

Η κατηγορία βιβλίων δεν επηρεάζει την παραπάνω διαδικασία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ερωτήματος, εφόσον το υποκατάστημα της επιχείρησης ανήκει στην χωρική αρμοδιότητα διαφορετικής ΔΟΥ, από αυτήν της έδρας, η οποία μετά την μεταβολή και μεταφορά της, θα αντιστραφεί, υποβάλει δήλωση στο τμήμα Μητρώου της νέας ΔΟΥ, ως προς την έδρα και ταυτόχρονα διακοπή λειτουργίας εγκατάστασης (Υποκαταστήματος). Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, ωστόσο θα γίνει από την ΔΟΥ της προηγούμενης έδρας, η οποία θα χορηγήσει και την βεβαίωση μεταβολής της επιχείρησης. Στοιχείο προσδιορισμού της έδρας της επιχείρησης, που θα δραστηριοποιηθεί στην διεύθυνση του υποκαταστήματος η λειτουργία του οποίου διακόπηκε, μπορεί να είναι τίτλος ιδιοκτησίας, ή συμφωνητικό μίσθωσης, νομίμως θεωρημένο από την ΔΟΥ. Αν πρόκειται για δωρεάν παραχωρούμενο χώρο, θα πρέπει να υπογραφεί υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 (άρθρο 8). Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ακολουθήσει αυτοψία από ελεγκτή της (νέας, ως προς την έδρα) ΔΟΥ, ο οποίος ορίζεται από τον επόπτη ελέγχου, για τον έλεγχο και την διαπίστωση της ύπαρξης ή μη της δηλούμενης από την επιχείρηση, επαγγελματικής έδρας. Ωστόσο, είναι δυνατόν να μην διενεργηθεί αυτοψία στην προκειμένη περίπτωση, με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του προϊσταμένου ΔΟΥ, επειδή στην διεύθυνση αυτή λειτουργούσε προηγουμένως άλλη εγκατάσταση της επιχείρησης (υποκατάστημα).

28.6.2012