ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Τίτλος: ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Περιεχόμενο: ΚΝ 2238/1994
Έκδοση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ενότητα: [1] ΝΟΜΟΣ 2238/1994, ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΟΡΟΥ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ, σ. 214
Προηγούμενο: Άρθρο 53 – Μείωση του προκαταβλητέου φόρου
Επόμενο: Άρθρο 55 – Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις
Άρθρο 53 – Μείωση του προκαταβλητέου φόρου Άρθρο 55 – Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις
Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Μικρότερη γραμματοσειρά Εκτύπωση άρθρου

Άρθρο 54 - Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από κινητές αξίες

1. Στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες με τη μορφή αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές και αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα. Αν δικαιούχος των μερισμάτων είναι φυσικό πρόσωπο και ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας της κλίμακας του άρθρου 9 που προκύπτει μετά τη συνάθροιση των μερισμάτων με τα λοιπά εισοδήματα είναι μικρότερος του 25%, με την πιο πάνω παρακράτηση δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, αλλά τα υπόψη μερίσματα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και το πιστωτικό υπόλοιπο φόρου επιστρέφεται.

Όταν ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία προβαίνει σε διανομή κερδών και στα έσοδά της περιλαμβάνονται έσοδα από τη συμμετοχή της σε άλλο νομικό πρόσωπο της παρ. 1 του άρθρου 101, από το φόρο που υποχρεούται να αποδώσει με τη δήλωση που ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 54, αφαιρείται το μέρος του φόρου που έχει ήδη παρακρατηθεί σε βάρος της και αναλογεί στα διανεμόμενα από την ίδια κέρδη τα οποία προέρχονται από τις πιο πάνω συμμετοχές. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται όταν τα μερίσματα καταβάλλονται σε εταιρεία άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι θυγατρική η καταβάλλουσα τα μερίσματα ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του N 2578/1998 (ΦΕΚ Α΄ 30). Ο φόρος που έχει παρακρατηθεί σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας επιστρέφεται σε αυτή κατά το μέρος που αναλογεί στα μερίσματα που διανέμει σε εταιρεία άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Οι διατάξεις της παρ. 1 εφαρμόζονται ανάλογα και για τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη παρελθουσών χρήσεων [383] .

2. Στα εισοδήματα της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εξαντλουμένης της φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου για τα εισοδήματα αυτά [384] .

3. Στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή ανώνυμη εταιρεία ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα. Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου [385] .

4. Στα εισοδήματα της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) [386] .

Με την παρακράτηση του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για το εισοδήματα αυτά.

5. Στα λοιπά εισοδήματα των άρθρων 24 και 25 ενεργείται παρακράτηση, έναντι του φόρου που αναλογεί, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 12 του παρόντος.

Εξαιρετικά, για αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου και τόκους από ιδρυτικούς τίτλους και προνομιούχες μετοχές, που καταβάλλονται από 1.1.2009 και μετά και εκπίπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παρ.6 του άρθρου 105 από τα ακαθάριστα έσοδα, καθώς και για τα εισοδήματα των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 25, γίνεται παρακράτηση με συντελεστή τριάντα πέντε τοις εκατό (35%). Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα εισοδήματα αυτά [387] , [388] .

6. Η παρακράτηση φόρου ενεργείται: [389]

α) Για εισοδήματα από αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου, τόκους από ιδρυτικούς τίτλους και προνομιούχες μετοχές, που εκπίπτουν, σύμφωνα με τις διατάξεις των περ. α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 6 του άρθρου 105 από τα ακαθάριστα έσοδα, καθώς και για τα εισοδήματα της παρ. 5 του άρθρου 25, κατά την καταβολή ή την εγγραφή τους σε πίστωση του δικαιούχου.

β) Για τα εισοδήματα της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 24, κατά την καταβολή ή την εγγραφή τους σε πίστωση του δικαιούχου ή της εγγραφής αυτών στον οικείο λογαριασμό των βιβλίων της ασφαλιστικής εταιρείας.

γ) Για τα εισοδήματα της παρ. 2 του άρθρου 25 κατά την καταβολή ή την εγγραφή τους σε πίστωση του δικαιούχου και το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

δ) Για εισοδήματα από ομολογίες και χρεόγραφα των ημεδαπών νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και από κινητές αξίες γενικά αλλοδαπής προέλευσης, κατά την εξαργύρωση των τοκομεριδίων ή της εισπράξεως των μερισμάτων από τον δικαιούχο.

ε) Για τόκους, από την καταβολή τους ή την εγγραφή τους στα βιβλία του οφειλέτη σε πίστωση του δανειστή. Εξαιρετικά, αν ο οφειλέτης τόκων είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα, δεν ενεργείται παρακράτηση φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος του εισοδήματος των τόκων έχει υποχρέωση να αποδώσει τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος είκοσι τοις εκατό (20%) στην αρμόδια για τη φορολογία του δημόσια οικονομική υπηρεσία, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα, από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η καταβολή των τόκων [390] .

στ) Για τα εισοδήματα της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24, κατά το χρόνο λήξης έκαστης σύμβασης ή κατά την καταβολή τους, εφόσον αυτό συμφωνείται να γίνει πριν από το χρόνο λήξης της σύμβασης [391] .

Για τα πιο πάνω εισοδήματα που προέρχονται από την αλλοδαπή, η παρακράτηση φόρου ενεργείται από το ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, κατά την καταβολή ή την πίστωση του λογαρισμού του δικαιούχου. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν εφαρμογή και όταν τα έσοδα από τα χρηματοοικονομικά παράγωγα επανεπενδύονται ή παραμένουν στο εξωτερικό [392] .

ζ) Ειδικά για τα εισοδήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή ή πίστωση των δικαιούχων με τα εισοδήματα αυτά και σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Αν διανεμηθούν μερίσματα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η παρακράτηση φόρου ενεργείται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ειδικά επί διανομής προμερισμάτων, η παρακράτηση φόρου ενεργείται κατά την καταβολή ή πίστωση των δικαιούχων με τα εισοδήματα αυτά και σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από το διοικητικό συμβούλιο. Ο φόρος που παρακρατείται αποδίδεται με την υποβολή δήλωσης στο Δημόσιο εφάπαξ μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν στον οποίο έγινε η παρακράτηση. [393]

7. Υπόχρεος σε παρακράτηση φόρου ορίζεται: [394]

α) Για τα εισοδήματα των περ. α΄, β΄, γ΄ και ζ΄ της προηγούμενης παραγράφου, η ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία που τα καταβάλλει [395] .

β) Για τα εισοδήματα της παρ. 3 και της περ. δ΄ της προηγούμενης παραγράφου, αυτός που ενεργεί στην Ελλάδα την εξαργύρωση ή την καταβολή τους. Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή ανώνυμη εταιρεία και τα οποία παραμένουν στην αλλοδαπή, ο δικαιούχος του εισοδήματος αποδίδει ο ίδιος τον οφειλόμενο φόρο εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης, μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν εντός του οποίου έγινε στην αλλοδαπή η καταβολή ή η πίστωση [396] .

γ) Για τα εισοδήματα της περ. ε΄ της προηγούμενης παραγράφου, ο χρεώστης που καταβάλλει τους τόκους,

δ) Για τα εισοδήματα της περ. στ΄ της προηγούμενης παραγράφου, το πρόσωπο που τα καταβάλλει.

Όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την αλλοδαπή, η παρακράτηση ενεργείται από το ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα αν έχει μεσολαβήσει ή όχι για τη σύναψη της σύμβασης μεταξύ του δικαιούχου του εισοδήματος και του αλλοδαπού οργανισμού [397] , [398] .


[ 388 ]. Όπως η πρώην παρ. 3 του άρθρου 54 αναριθμήθηκε σε παρ. 4 με το άρθρο 16α παρ. 3 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997) και κατόπιν σε παρ. 5 μετά την προσθήκη νέας παρ. 3 από το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008).

[ 398 ]. Όπως η περ. δ΄ της πρώην παρ. 6 και ήδη παρ. 7 του άρθρου 54 καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν 2459/1997 και στη συνέχεια νέα περ. δ΄ προστέθηκε με το άρθρο 16α΄ παρ. 5 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997), ισχύς για εισοδήματα που αποκτώνται από 8.1.1997 και εφεξής, κατά την παρ. 13 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου.

[ 383 ]. Όπως η παρ. 1 του άρθρου 54 αντικαταστάθηκε αρχικά από το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008, ισχύς για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1.1.2009 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 14 του ιδίου νόμου), κατόπιν από το άρθρο 13 παρ. 1 του Ν 3842/2010 (ΦΕΚ Α΄ 58/23.4.2010, εφαρμογή για κέρδη που προκύπτουν από ισολογισμούς που συντάσσονται από 31.12.2010 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ιδίου νόμου) και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε εκ νέου από το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31.3.2011), εφαρμογή για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά. Ειδικά για τα κέρδη που διανέμονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων, με την επιφύλαξη αυτών που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ΚΦΕ, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του ίδιου νόμου. Η αντικατασταθείσα από το Ν 3943/2011 παράγραφος όριζε: «1. Στα διανεμόμενα κέρδη των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών με τη μορφή μερισμάτων, προμερισμάτων, αμοιβών και ποσοστών, εκτός μισθού, των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντών, καθώς και των αμοιβών εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, ουδεμία παρακράτηση φόρου ενεργείται, ως φορολογούμενα τα εισοδήματα αυτά στο όνομα του νομικού προσώπου.» Η αντικατασταθείσα από το Ν 3842/2010 παράγραφος όριζε: «1. Στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες με τη μορφή, αμοιβών και ποσοστών των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντών, αμοιβών εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα. Ειδικά, οι ημεδαπές εταιρείες δεν προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου επί των κερδών που διανέμουν προς εταιρείες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων είναι θυγατρικές, με τις προϋποθέσεις του άρθρου 11 του N 2578/1998 (ΦΕΚ Α΄ 30), όπως ισχύει. Αν στα καθαρά κέρδη ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας περιλαμβάνονται και μερίσματα από συμμετοχή της σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, για τα οποία έχει διενεργηθεί παρακράτηση φόρου 10%, σε περίπτωση διανομής κερδών, αφαιρείται από το φόρο που υποχρεούται να καταβάλλει για τα διανεμόμενα κέρδη με τη δήλωση που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 54 του ΚΦΕ, το μέρος του ήδη παρακρατηθέντος φόρου που αναλογεί στα διανεμόμενα κέρδη που προέρχονται από τα μερίσματα αυτά.». Η αντικατασταθείσα από το Ν 3697/2008 παράγραφος όριζε: «1. Στα διανεμόμενα κέρδη των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, με τη μορφή μερισμάτων, προμερισμάτων, αμοιβών και ποσοστών, εκτός μισθού, των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντών, καθώς και των αμοιβών εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, ουδεμία παρακράτηση φόρου ενεργείται, ως φορολογούμενα τα εισοδήματα αυτά στο όνομα του νομικού προσώπου». Προηγουμένως, το δεύτερο εδάφιο της ιδίας παραγράφου είχε καταργηθεί από το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 7/18.2.1997), ισχύς από 18.2.1997.

[ 384 ]. Όπως η παρ. 2 του άρθρου 54 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ. 11 του Ν 2579/1998 (ΦΕΚ Α΄ 31/17.2.1998), ισχύς για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.1998 και εφεξής.

[ 385 ]. Όπως η παρ. 3 η οποία προστέθηκε στο άρθρο 54 και οι υπόλοιπες παράγραφοι αναριθμήθηκαν αντίστοιχα από το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008), εφαρμογή για μερίσματα που εισπράττονται από 1.1.2009 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 3 του ιδίου νόμου, αντικαταστάθηκε αρχικά από το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν 3842/2010 (ΦΕΚ Α΄ 58/23.4.2010), εφαρμογή για κέρδη που προκύπτουν από ισολογισμούς που συντάσσονται από 31.12.2010 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ιδίου νόμου και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε εκ νέου από το άρθρο 14 παρ. 3 του Ν 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31.3.2011), ισχύς από τη δημοσίευση του νόμου στην ΕτΚ. Η αντικατασταθείσα από το Ν 3943/2011 παράγραφος όριζε: «3. Στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδας από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες της αλλοδαπής, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και το εισόδημα αυτό φορολογείται μαζί με τα λοιπά εισοδήματα του φυσικού προσώπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής». Η αντικατασταθείσα από το Ν 3842/2010 παράγραφος όριζε: «3. Στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα.».

[ 386 ]. Όπως η πρώην παρ. 3 του άρθρου 54 προστέθηκε με το άρθρο 16α΄ παρ. 3 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997), ισχύς από 18.1.1997 και εφεξής, κατά την παρ. 13 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου και κατόπιν αναριθμήθηκε σε παρ. 4 μετά την προσθήκη νέας παρ. 3 από το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008).

[ 387 ]. Όπως το δεύτερο εδάφιο της πρώην παρ. 4 και ήδη παρ. 5 του άρθρου 54 αντικαταστάθηκε αρχικά από τρία εδάφια από το άρθρο 7 παρ. 1 του Ν 3296/2004 (ΦΕΚ Α΄253/14.12.2004, ισχύς από τη δημοσίευση του νόμου στην ΕτΚ, σύμφωνα με το άρθρο 33 περ. ι΄ του ιδίου νόμου) και κατόπιν τα τέσσερα τελευταία εδάφια της ιδίας παραγράφου αντικαταστάθηκαν εκ νέου από δύο εδάφια από το άρθρο 18 παρ. 4 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008), ισχύς για αμοιβές που καταβάλλονται από 1.1.2009 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 4 του ιδίου νόμου. Προηγουμένως, τα παλαιά τρία τελευταία εδάφια της παρ. 5 είχαν αντικατασταθεί από το άρθρο 3 παρ. 12 του Ν 2579/1998 (ΦΕΚ Α΄ 31/17.2.1998), ισχύς από 1.1.1998 και ο συντελεστής παρακράτησης φόρου της τότε περ. α΄ της ιδίας παραγράφου είχε αναπροσαρμοσθεί σε είκοσι τοις εκατό (20%) από σαράντα τοις εκατό (40%), με το άρθρο 6 παρ. 4 του Ν 2873/2000 (ΦΕΚ Α΄ 285/28.12.2000).

[ 389 ]. Όπως η πρώην παρ. 4 του άρθρου 54 αναριθμήθηκε αρχικά σε παρ. 5 με το άρθρο 16α΄ παρ. 3 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997) και κατόπιν σε παρ. 6 μετά την προσθήκη νέας παρ. 3 από το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 154/25.9.2008).

[ 390 ]. Όπως το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περ. ε΄ της πρώην παρ. 5 και ήδη παρ. 6 του άρθρου 54 προστέθηκαν με το άρθρο 17 παρ. 2 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/ 18.2.1997, ισχύς από 18.2.1997 και εφεξής).

[ 391 ]. H περ. στ΄ της πρώην παρ. 5 και ήδη παρ. 6 του άρθρου 54 καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν 2459/1997 και στη συνέχεια νέα περ. στ΄ προστέθηκε με το άρθρο 16α΄ παρ. 4 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997, ισχύς για εισοδήματα που αποκτώνται από 8.1.1997 και εφεξής, κατά την παρ. 13 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου).

[ 392 ]. Όπως τα δύο τελευταία εδάφια της περ. στ΄ της πρώην παρ. 5 και ήδη παρ. 6 του άρθρου 54 προστέθηκαν με το άρθρο 27 παρ. 1 του Ν 3634/2008 (ΦΕΚ Α΄ 9/29.1.2008), ισχύς από 1.1.2008, σύμφωνα με το άρθρο 36 περ. α΄ του ιδίου νόμου.

[ 393 ]. Όπως στην παρ. 6 του άρθρου 54 προστέθηκε περ. ζ΄ με το άρθρο 14 παρ. 4 του Ν 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31.3.2011), ισχύς από τη δημοσίευση του νόμου στην ΕτΚ. Προηγουμένως, η περ. ζ΄ της πρώην παρ. 5 και ήδη παρ. 6 του άρθρου 54 είχε καταργηθεί από το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997), ισχύς από τη δημοσίευση του νόμου στην ΕτΚ, και στη συνέχεια είχε προστεθεί νέα περ. ζ΄ με το άρθρο 18 παρ. 6 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008), ισχύς για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1.1.2009 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 14 του ιδίου νόμου, η οποία επίσης καταργήθηκε με το άρθρο 13 παρ. 3 του Ν 3842/2010 (ΦΕΚ Α΄ 58/23.4.2010), ισχύς για κέρδη που προκύπτουν από ισολογισμούς που συντάσσονται από 31.12.2010 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ιδίου νόμου. Η καταργηθείσα με το Ν 3842/2010 περίπτωση όριζε: «ζ) Ειδικά για τα εισοδήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή ή την εγγραφή των εισοδημάτων αυτών σε πίστωση των δικαιούχων και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Σε περίπτωση διανομής μερισμάτων από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η παρακράτηση φόρου ενεργείται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο παρακρατηθείς φόρος αποδίδεται με την υποβολή δήλωσης στο Δημόσιο εφάπαξ εντός του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου έγινε η παρακράτηση».

[ 394 ]. Όπως η πρώην παρ. 5 του άρθρου 54 αναριθμήθηκε αρχικά σε παρ. 6 με το άρθρο 16α΄ παρ. 3 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997) και κατόπιν σε παρ. 7 μετά την προσθήκη νέας παρ. 3 από το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008).

[ 395 ]. Όπως η περ. α΄ της πρώην παρ. 6 και ήδη παρ. 7 του άρθρου 54, η οποία είχε αντικατασταθεί αρχικά από το άρθρο παρ. 5 του Ν 2459/1997 (ΦΕΚ Α΄ 17/18.2.1997), ισχύς από 18.2.1997, κατόπιν από το άρθρο 18 παρ. 7 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008), ισχύς για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1.1.2009 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 14 του ιδίου νόμου, και στη συνέχεια από το άρθρο 13 παρ. 4 του Ν 3842/2010 (ΦΕΚ Α΄ 58/23.4.2010), εφαρμογή για κέρδη που προκύπτουν από ισολογισμούς που συντάσσονται από 31.12.2010 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ιδίου νόμου, αντικαταστάθηκε εκ νέου από το άρθρο 14 παρ. 5 του του Ν 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31.3.2011), ισχύς από τη δημοσίευση του νόμου στην ΕτΚ. Η αντικατασταθείσα από το Ν 3943/2011 περίπτωση όριζε: «α) Για τα εισοδήματα των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της προηγούμενης παραγράφου, η ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία που τα καταβάλλει». Η αντικατασταθείσα από το Ν 3842/2010 περίπτωση όριζε: «α) Για τα εισοδήματα των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ και ζ της προηγούμενης παραγράφου, η ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία που τα καταβάλλει». Η αντικατασταθείσα από το Ν 3697/2008 περίπτωση όριζε: «α) Για τα εισοδήματα των περ. α’, β’ και γ’ της προηγούμενης παραγράφου, η ημεδαπή ανώνυμη εταιρία που τα καταβάλλει».

[ 396 ]. Όπως η περ. β΄ της πρώην παρ. 6 και ήδη παρ. 7 του άρθρου 54, η οποία είχε αντικατασταθεί αρχικά από το άρθρο 18 παρ. 8 του Ν 3697/2008 (ΦΕΚ Α΄ 194/25.9.2008), ισχύς για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1.1.2009 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 14 του ιδίου νόμου, στη συνέχεια από το άρθρο 13 παρ. 4 του Ν 3842/2010 (ΦΕΚ Α΄ 58/23.4.2010), εφαρμογή για κέρδη που προκύπτουν από ισολογισμούς που συντάσσονται από 31.12.2010 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ιδίου νόμου, αντικαταστάθηκε εκ νέου από το άρθρο 14 παρ. 5 του του Ν 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31.3.2011), ισχύς από τη δημοσίευση του νόμου στην ΕτΚ. Η αντικατασταθείσα από το Ν 3943/2011 περίπτωση όριζε: «β) Για τα εισοδήματα της περίπτωσης δ΄ της προηγούμενης παραγράφου, αυτός που ενεργεί στην Ελλάδα την εξαργύρωση ή την καταβολή τους». Η αντικατασταθείσα από το Ν 3842/2010 περίπτωση όριζε:
«β) Για τα εισοδήματα της παρ. 3 και της περ. δ΄ της προηγούμενης παραγράφου, αυτός που ενεργεί στην Ελλάδα την εξαργύρωση ή την καταβολή τους.». Η αντικατασταθείσα από το Ν 3697/2008 περίπτωση όριζε: «β) Για τα εισοδήματα της περ. δ΄ της προηγούμενης παραγράφου, αυτός που ενεργεί στην Ελλάδα την εξαργύρωση ή την καταβολή τους».

[ 397 ]. Όπως το τελευταίο εδάφιο της περ. δ΄ της πρώην παρ. 6 και ήδη παρ. 7 του άρθρου 54 προστέθηκε με το άρθρο 27 παρ. 2 του Ν 3634/2008 , (ΦΕΚ Α΄ 9/29.1.2008), ισχύς από 1.1.2008, σύμφωνα με το άρθρο 36 περ. α΄ του ιδίου νόμου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.