To παρόν άρθρο αποτελεί μέρος του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στα υπόλοιπα περιεχόμενα του περιοδικού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Περιοδικό: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Τεύχος: 6/2021, Ιούνιος 2021
Έκδοση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ενότητα: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, σ. 463
Επόμενο: Π. Γιώτης, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων
<b>Π. Γιώτης</b>, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση  εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων
Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Μικρότερη γραμματοσειρά Εκτύπωση άρθρου

Δ. Γαρνέλης, Μήπως ήρθε η ώρα της ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος;

Δημήτρης Γαρνέλης

Λογιστής - Φοροτεχνικός

Σε νέες εξαγγελίες προχώρησε η κυβέρνηση, για μία σειρά από μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης. Άλλωστε, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα, αφού θεωρητικά η μείωση της φορολογίας θα ανακουφίσει αφενός τους βαριά πληττόμενους από αυτήν πολίτες και αφετέρου θα οδηγήσει, υπό προϋποθέσεις, στην πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, εφαρμόστηκαν μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας συνεχίστηκε μια αντίστοιχη πολιτική, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

Τώρα, λοιπόν, με ορατή πλέον μια πιθανή λύση στην υγειονομική κρίση, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων.

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

2. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.

4. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Ενδεικτικά, για την εύκολη κατανόηση των νέων μέτρων είναι τα κάτωθι παραδείγματα:

o Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.

o Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων αντανακλά και αναπαράγει τις χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιες παθογένειες είναι η μεγάλη άτυπη οικονομία («παραοικονομία»)­,το μεγάλο πλήθος αυτοαπασχολούμενων, η χαμηλή παραγωγικότητα και προστιθέμενη αξία, η υψηλή εξάρτηση από την κατανάλωση, το μικρό ποσοστό οικονομικά ενεργού πληθυσμού, και η υψηλή ανεργία. Ειδικότερα, οι πολύ υψηλοί συντελεστές φόρων στην εργασία, ενώ υπάρχει υστέρηση στα αντίστοιχα έσοδα, αντανακλούν το μικρό ποσοστό οικονομικά ενεργού πληθυσμού, την υψηλή ανεργία και το υψηλό ποσοστό αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Αντίστοιχα, σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη, ενδείξεις για υψηλό ποσοστό αδήλωτων εισοδημάτων και φοροδιαφυγής προέρχεται από το γεγονός ότι, αν και τα άμεσα φορολογικά έσοδα ενισχύονται σημαντικά από τον ΕΝΦΙΑ, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Βέβαια σημαντική συνεισφορά στη μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής έχει και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, παρά τις προσπάθειες απλοποίησης κατά την τελευταία δεκαετία, και η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στο φορολογικό σύστημα.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα μιας ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος; Μίας κλίμακας η οποία θα είναι περισσότερο αποδεκτή από τους φορολογουμένους και επομένως θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπιστοσύνης απέναντι στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα.

Η επίδραση που έχουν οι αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα στη δομή και τις επιδόσεις της οικονομίας, σίγουρα είναι σταδιακή. Επιπλέον, η σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου σε ικανό βάθος χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η αβεβαιότητα αποθαρρύνει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε φυσικό ή ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι συχνές αλλαγές και η πολυπλοκότητα των κανόνων λειτουργούν ως εμπόδια για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων ή την διεύρυνση αυτών που λειτουργούν.

Επίσης, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που φέρει το ισχύον φορολογικό σύστημα, αναγκαίο είναι να υπάρξει άμεση προτεραιοποίηση στην ελάφρυνση του βάρους στη μισθωτή εργασία. Ο φόροι στην ακίνητη περιουσία πρέπει να εξορθολογιστούν και κατά κάποιο τρόπο να ενοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση το σημείο αναφοράς στο οποίο και βρισκόμαστε σήμερα απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος απέναντι τόσο στα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Η ομάδα Πισσαρίδη στην έκθεσή της, αναφέρει με σαφήνεια ότι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η κατά το δυνατό εξομοίωση και ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές θα συμβάλλει, ώστε να μην καταστρατηγείται η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας.

Άποψη του συντάκτη είναι ότι σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της κλίμακας αυτής, αναγκαίο είναι, να παίξει η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων. Κατά αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η τήρηση του άρθρου 4 του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Ειδικές περιπτώσεις φορολόγησης (πχ αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα κ.λπ.) θα πρέπει σίγουρα να εξεταστούν προσεκτικά.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.