To παρόν άρθρο αποτελεί μέρος του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στα υπόλοιπα περιεχόμενα του περιοδικού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Περιοδικό: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Τεύχος: 178/2021, Φεβρουάριος 2021
Έκδοση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ενότητα: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, σ. 103
Επόμενο: Π. Γιώτης, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων
Π. Γιώτης, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων
Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Μικρότερη γραμματοσειρά Εκτύπωση άρθρου

Δ. Γαρνέλης, To Λογιστικό Σχέδιο των Λογαριασμών

Δημήτρης Γαρνέλης

Λογιστής - Φοροτεχνικός

 

Eυρισκόμενοι ήδη στο ξεκίνημα του έτους 2021, ο συντάκτης νοιώθει την ανάγκη να επαναφέρει στην προσοχή των αναγνωστών ένα θέμα της λογιστικής καθημερινότητας όλων. Τίτλος αυτού του θέματος: «Το Σχέδιο Λογαριασμών».

Αν και είμαστε πλέον στο έβδομο έτος εφαρμογής των ελληνικών λογιστικών προτύπων του Ν 4308/2014 , ο οποίος ισχύει ως γνωστόν από την 1η Ιανουαρίου 2015, ακόμη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και φωνές σχετικά με το τι ισχύει και πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα λογιστικό σχέδιο και οι λογαριασμοί του, από το λογιστήριο μιας οντότητας.

Ο νόμος για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, φέρνει στην προσοχή μας το λογιστικό σχέδιο του παραρτήματος Γ΄. Επίσης ο εν λόγω νόμος, παρουσιάζει στο παράρτημα Δ΄ και συνδεσμολογία των υποδειγμάτων χρηματοοικονομικών καταστάσεων με το σχέδιο λογαριασμού καθώς και αντιστοίχηση του προτεινόμενου σχεδίου με το αντίστοιχο Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο.

Αν θέλαμε να αναπτύξουμε μια συνοπτική παράθεση του σχεδίου λογαριασμών του Ν 4308/2014 (παράρτημα Γ) και του Ελληνικού Λογιστικού Σχεδίου (ΠΔ 1123/1980 ) θα είχαμε την εξής απεικόνιση:

Σχέδιο Λογαριασμών
παραρτήματος Γ΄
του
Ν 4308/2014

Σχέδιο Λογαριασμών
ΠΔ 1123/1980

Ομάδα 1

Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία

Ομάδα 1

Πάγιο Ενεργητικό

Ομάδα 2

Αποθέματα

Ομάδα 2

Αποθέματα

Ομάδα 3

Χρηματοοικονομικά
και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

Ομάδα 3

Απαιτήσεις - Διαθέσιμα

Ομάδα 4

Καθαρή θέση

Ομάδα 4

Καθαρή θέση - Προβλέψεις - Μακροπρόθεσμες
υποχρεώσεις

Ομάδα 5

Υποχρεώσεις

Ομάδα 5

Βραχυπρόθεσμες
υποχρεώσεις

Ομάδα 6

Έξοδα και ζημιές

Ομάδα 6

Οργανικά έξοδα κατά είδος

Ομάδα 7

Έσοδα και κέρδη

Ομάδα 7

Οργανικά έσοδα
κατά είδος

Ομάδα 8

Ιδιοπαραγωγή, υποκαταστήματα και αποτελέσματα περιόδου

Ομάδα 8

Λογαριασμοί
Αποτελεσμάτων

Ομάδα 9

Δεν αναφέρεται

Ομάδα 9

Αναλυτική Λογιστική
Εκμεταλλεύσεως

Ομάδα 10

Δεν αναφέρεται

Ομάδα 10

Λογαριασμοί τάξεως

 

Το λογιστικό σχέδιο των λογαριασμών του παραρτήματος Γ, χρησιμοποιείται από τις οντότητες, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του λογιστικού συστήματος το οποίο και χρησιμοποιούν προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή, αναλυτική και τεκμηριωμένη αποτύπωση των λογιστικών γεγονότων.

Οι διατάξεις του νόμου ορίζουν ότι, το σχέδιο των λογαριασμών του παραρτήματος Γ, είναι υποχρεωτικό σε ό,τι αφορά:

1. Την ονοματολογία

2. Τον βαθμό ανάλυσης και συγκέντρωσης των λογαριασμών (ανάλυση - ταξινόμηση σε πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους, κ.λπ.)

3. Το περιεχόμενό τους, όπως αυτά καθορίζονται από τις διατάξεις του Ν 4308/2014 .

Εναλλακτικά του σχεδίου λογαριασμών που αναφέρεται παραπάνω, κάθε οντότητα, που υπόκεινται σε αυτόν το νόμο, δύναται να εφαρμόσει εναλλακτικό σχέδιο λογαριασμών το οποίο βρισκόταν στη ζωή και ίσχυε κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2014 (π.χ. Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο του ΠΔ 1123/1980 ή το σχέδιο περί εφαρμογής Κλαδικού Σχεδίου Τραπεζών, ΠΔ 384/1992 κ.λπ.).

Επομένως οι οντότητες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και να τηρήσουν το σχέδιο λογαριασμών που ίσχυε κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται να προχωρούν στις απαραίτητες προσαρμογές και προσθήκες στο σχέδιο λογαριασμών που τηρούν, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του ισχύοντος νομοθετήματος, αλλά και για να ικανοποιήσουν και τυχόν λοιπές πληροφοριακού τύπου ανάγκες τους.

Συνεπώς, και σύμφωνα με τις επικρατούσες διεθνείς πρακτικές, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση των κωδικών του προτεινόμενου σχεδίου λογαριασμών.

Με βάση τα ΕΛΠ, οι κωδικοί του λογιστικού σχεδίου που χρησιμοποιεί η οντότητα, τίθενται ελεύθερα από την ίδια και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε κωδικός ή σύστημα κωδικαρίθμησης.

Στο λογιστικό σχέδιο, μπορεί να υπάρχει μόνο γενικός λογαριασμός, εφόσον η ανάλυσή του κατά εταιρεία παρέχεται από άλλα αρχεία του πληροφοριακού της συστήματος και μπορούν να διενεργηθούν με ασφάλεια οι σχετικές συμφωνίες και επαληθεύσεις του γενικού λογαριασμού με τους αναλυτικούς (ΓνωμΣΛΟΤ 1872/ΕΞ 19.10.2015).

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, έχει προσδώσει μια σχετική ευρύτητα στην εφαρμογή του σχεδίου των λογαριασμών από μία οντότητα και επομένως έχει μετακυλήσει στην οντότητα και στο λογιστή της το βάρος της ανάπτυξης ενός ευρύτερου λογιστικού συστήματος, προκειμένου να ικανοποιήσει με το βέλτιστο τρόπο τις ανάγκες της.

Συμπερασματικά το λογιστικό σχέδιο θεωρείται ένα εσωτερικό λογιστικό αρχείο της επιχείρησης, μέρους του λογιστικού της συστήματος. Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι ποιοι κωδικοί κινούνται και πώς τηρούνται, αλλά το εάν οι εν λόγω λογαριασμοί περιλαμβάνουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ποσά και απεικονίζονται ορθά στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Συνεπώς η οντότητα μπορεί να δημιουργεί πρόσθετους λογαριασμούς ανάλογα με τις ανάγκες της, τις συναλλαγές που διενεργεί και τα λοιπά γεγονότα που αντιμετωπίζει.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.