To παρόν άρθρο αποτελεί μέρος του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στα υπόλοιπα περιεχόμενα του περιοδικού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Περιοδικό: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Τεύχος: 176/2020, Δεκέμβριος 2020
Έκδοση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ενότητα: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, σ. 957
Επόμενο: Π. Γιώτης, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων
Π. Γιώτης, Σύντομος σχολιασμός και παρουσίαση  εγκυκλίων και διοικητικών αποφάσεων
Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Μικρότερη γραμματοσειρά Εκτύπωση άρθρου

Δ. Γαρνέλης, Επάγγελμα: ... Λογιστής στα χρόνια της Πανδημίας! (2019-2021)

Δημήτρης Γαρνέλης

Λογιστής - Φοροτεχνικός

Επάγγελμα: ... Λογιστής στα χρόνια της Πανδημίας! (2019-2021)

Φτάσαμε λοιπόν στον επίλογο ...! Χαμένοι στο internet και όποιος αντέξει!

Φτάσαμε στο τέλος μιας χρονιάς περίεργης, δύσκολης, αλλόκοτης μα και αναμενόμενης για τους θαυμαστές των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας. Ποιος θα τους φέρει αντίρρηση άλλωστε, σε μια περίοδο που αν κλείσουμε τα μάτια, φαντάζει πραγματικά σαν κακό όνειρο, σαν εφιάλτης και σίγουρα σαν σενάριο ταινίας που έχουμε ήδη δει στους κινηματογράφους την προηγούμενη δεκαετία.

Τέτοιες στιγμές που δύει το παλιό και ανατέλλει το καινούργιο, παρατηρούμε νοερά τον εαυτό μας να χάνεται σε ποικίλες σκέψεις οι οποίες καταλήγουν σχεδόν πάντα στην απόλυτη σιωπή.

Στο καινούργιο που έρχεται οι περισσότεροι βλέπουν νέες ελπίδες και νέες ευκαιρίες, τη στιγμή που προσπαθούν παράλληλα να κλείσουν τον δύσκολο απολογισμό του παλιού, θάβοντας μέσα τους κάθε τι κακό που είχε συμβεί σε αυτό.

Ειδικά η φετινή μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο κρύβει μέσα της πολύ πόνο, δυστυχία, φτώχια, μιζέρια, κάτι που μας κάνει όλους μας να στραφούμε στο βάθος της ψυχής μας προκειμένου να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στα ατελείωτα ερωτηματικά. Τι έγινε; Πώς έγινε; Τι κάναμε λάθος; Γιατί;

O απολογισμός αυτής της χρονιάς που μας αφήνει, δύσκολος. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερος όταν η σκέψη τρέχει σε ανθρώπους, φίλους, γνωστούς και αγνώστους που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια μας και «έφυγαν» για άλλους τόπους «εύφορους και καταπράσινους». Γύρω μας μυρίζει αγωνία, φόβο, θάνατο και αυτό διαχέεται στην ομιχλώδη ατμόσφαιρα.

Βιώνοντας αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα, ο πραγματικά συγκλονισμένος συντάκτης, οφείλει να κρατήσει το χαρακτήρα του. Το χαρακτήρα του, που του επιτάσσει, από μικρό παιδί, να είναι αισιόδοξος και να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία με θετική σκέψη, αγωνιστικό πνεύμα και με την ελπίδα ότι, ναι ...όλα θα πάνε καλύτερα ! Άλλωστε όπως έλεγε και ο Γάλλος συγγραφέας Emile Chartier (Alain): «Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, που η πανδημία έχει φέρει σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει και μια επιστημονική ομάδα ανθρώπων (εκτός του ηρωικού υγειονομικού προσωπικού) που, αγόγγυστα και με μοναδικό σθένος, προσπαθεί να σηκώσει στις πλάτες της ολόκληρο το υποστηρικτικό πλαίσιο του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις και στους πολίτες αυτής της χώρας. Φυσικά αναφέρομαι στους Λογιστές - Φοροτεχνικούς. Τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς που έχουν μείνει απροστάτευτοι, όχι μόνο απέναντι στον θανατηφόρο ιό, αλλά και απέναντι σε όλες τις παράλογες απαιτήσεις που εγείρονται από όλες τις πλευρές. Τόσο από την αιφνιδιασμένη και δικαιολογημένα διοίκηση, όσο και από τους πελάτες τους και κυρίως από τον γνωστόν σε όλους μας πια ... Λογιστή του γείτονα! Λογιστή του γείτονα, ο οποίος κατάφερε να κάνει, το ένα μετά το άλλο, όλα τα κατορθώματα και όλους τους άθλους του Ηρακλή, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι συνάδελφοι δεν τα κατάφερναν.

Και όλα αυτά ενώ μέχρι σήμερα, που γράφονται αυτές οι αράδες, και από την έναρξη της πανδημίας, έχουν εκδοθεί περί τις 1100 διατάξεις, αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Χιλιάδες δηλαδή σελίδες που πολλές φορές η μία ακυρώνει την άλλη.

Σίγουρα οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και κανένα κράτος σε όλον τον κόσμο, ακόμη και τα πιο προηγμένα, δεν έδειξε έτοιμο να δεχθεί αυτό το κύμα πανδημίας.

Ωστόσο καλό είναι για μία ακόμη φορά να αναφερθούμε αναλυτικά στο επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού. Να δούμε τι περιλαμβάνει και ποιες είναι οι εργασίες που ο Λογιστής είναι υποχρεωμένος να περαιώνει και για τις οποίες φυσικά θα φέρει την ευθύνη.

Και αυτό θα γίνει με όλη την καλή διάθεση, όχι για να στιγματιστεί η όλη προσπάθεια του κλάδου, εν μέσω πανδημίας, αντιθέτως για να προστατευθεί το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού και να γίνει κατανοητός, σε όλους πια, ο ρόλος του.

Ας μιλήσουν λοιπόν τα γραπτά κείμενα, διότι οι θεωρίες και τα πολλά και εντυπωσιακά λόγια έχω την αίσθηση ότι έχουν πια κουράσει.

Σύμφωνα, με το ΠΔ 340/1998 , περί του επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτεχνικού, και ειδικότερα στο άρθρο 2, το περιεχόμενο του επαγγέλματος και έργο των λογιστών φοροτεχνικών είναι:

1. Η ορθή εφαρμογή των λογιστικών αρχών, προτύπων και σχεδίων γενικών και κλαδικών.

2. Η εποπτεία και η εφαρμογή διαδικασιών για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και των αναλογούντων φόρων και ο έλεγχος της τυπικής επάρκειας και ακρίβειας των στοιχείων και παραστατικών.

3. Η ενημέρωση και τήρηση των φορολογικών βιβλίων σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.

4. Η κατάρτιση και η υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, των ισολογισμών και των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επιχειρήσεων και οργανισμών.

5. Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, συμπληρωματικών στοιχείων και καταστάσεων καθώς και η επιμέλεια εφαρμογής των απαιτούμενων διαδικασιών και διατυπώσεων προς τις φορολογικές και οικονομικές αρχές.

6. Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή συμπληρωματικών και στατιστικών στοιχείων και καταστάσεων προς τις Δημόσιες Αρχές.

7. Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή μισθολογικών καταστάσεων, ασφαλιστικών εισφορών και προγραμμάτων εργασίας.

Επιπροσθέτως καλό θα ήταν να ρίξουμε και μια προσεκτική ματιά στο ΦΕΚ Β΄ 3314/24-12-2013. Ειδικότερα στο άρθρο 6 σχετικά με της αρχές παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών του Λογιστή. Η παράγραφος 4.8 αναφέρει ότι: «να μην υπογράφει και να μην διεκπεραιώνει εργασίες οι οποίες δεν καλύπτονται από την επαγγελματική ταυτότητα όπως αυτή χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις».

Υπάρχει δηλαδή και απαγορευτική διάταξη σε ό,τι αφορά άσχετες με το επάγγελμα εργασίες.

Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επανατοποθέτηση σχετικά με όλες τις εργασίες που καλούνται να εκτελέσουν αυτό τον καιρό οι λογιστές φοροτεχνικοί. Σίγουρα, γίνεται αντιληπτό ότι, είναι ο επαγγελματικός κλάδος που μπορεί να στηρίξει όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που μας έχει οδηγήσει η πανδημία, λόγω της επαφής που υπάρχει με όλες αυτές τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για αναστολές, επιδοτήσεις, άδειες ειδικού σκοπού κ.λπ.

Αυτό όμως διακρίνεται από την εξουθενωτική πίεση η οποία καταλήγει ακόμη και σε καταλογισμό ευθυνών για απώλειες επιδοτήσεων από τους φορολογουμένους.

Η κατάσταση είναι σίγουρα πρωτοφανής. Αυτές τις ημέρες όμως, περισσότερο αξίζουν οι ανθρώπινες ζωές και άρα οι συμπεριφορές όλων μας πρέπει να είναι προσεκτικές και υποστηρικτικές προς όλους. Καλό είναι να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν όλοι το αντικείμενο και τις εργασίες που οφείλει να φέρει σε πέρας κάποιος που ασκεί το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να συμβάλλουν και τα αρμόδια υπουργεία απλουστεύοντας τις διαδικασίες ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Είναι εφικτό και μπορεί να γίνει. Ο Λογιστής είναι εκείνος ο επαγγελματίας που θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια. Για όλα όμως υπάρχει ένα μέτρο, γιατί εκτός από λογιστής είναι και άνθρωπος και οικογενειάρχης και κυρίως δεν είναι άτρωτος!

Διότι: «Όταν μια κατάσταση φτάσει στα άκρα, είναι σίγουρο ότι θα κάνει μεταβολή και θα γίνει το αντίθετό της» (Frank Capra, Αμερικανός σκηνοθέτης).

Η πανδημία δείχνει αργά - αργά να υποχωρεί για μία ακόμη φορά. Η επιφυλακή συνεχίζεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τελικός απολογισμός αυτού του κακού που μας βρήκε θα αργήσει να ξεκινήσει και κυρίως να ολοκληρωθεί.

Αυτή η περίοδος, είναι αναγκαίο και, πρέπει να αποτελέσει το καθημερινό σεμινάριο εκπαίδευσης για την βελτίωση συμπεριφορών και τρόπου σκέψης, τόσο σε επαγγελματικό αλλά κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο.

Ας βελτιωθούμε όλοι λοιπόν, και ας το κάνουμε τώρα. Τώρα, για να είμαστε πιο έτοιμοι στο μέλλον. Γιατί το μέλλον βρίσκεται μέσα στο παρόν!

Μπορούμε να το καταφέρουμε, είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αν όχι τώρα, πότε ;;;

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.