To παρόν άρθρο αποτελεί μέρος του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στα υπόλοιπα περιεχόμενα του περιοδικού επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Περιοδικό: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Τεύχος: 151/2018, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018
Έκδοση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ενότητα: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, σ. 754
Προηγούμενο: Ν. Σγουρινάκης, Λογιστική αντιμετώπιση της αγοράς ΙΧΕ
Επόμενο: Β. Αποθεματικό που φορολογήθηκε με ειδικό τρόπο
<b>Ν. Σγουρινάκης</b>, Λογιστική αντιμετώπιση  της αγοράς ΙΧΕ Β. Αποθεματικό που φορολογήθηκε με ειδικό τρόπο
Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Μικρότερη γραμματοσειρά Εκτύπωση άρθρου

Α. Ασφάλιση ΕΦΚΑ

Στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο είναι ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, μισθωτός, δεν έχει όριο στις εισφορές του) και ταυτόχρονα συμμετέχει ως διαχειριστής - εταίρος σε δύο (2) ΙΚΕ, από τις οποίες λαμβάνει μόνο μέρισμα από τα κέρδη της κάθε χρήσης, ή δεν λαμβάνει κανένα ποσό λόγω ζημιών, υποχρεούται σε εισφορές ΕΦΚΑ έστω και με την ελάχιστη συμμετοχή των 167,95 ευρώ, για την κάθε μία συμμετοχή του στις ΙΚΕ;

Απάντηση:

Σύμφωνα με την παράγραφο 1, του άρθρου 36, του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, ασφαλισμένοι που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, για τις πλέον της πρώτης, αναληφθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς (όριο αυτοαπασχολούμενων).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΕΦΚΑ 27/2017, σε περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του Δημοσίου και τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΕΤΑΑ αντίστοιχα, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται κατʼ αρχάς υπόψη το μηνιαίο εισόδημα από την μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος ή της αυτοαπασχόλησης. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται το ποσό των ? 5.860,80. Ως κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των ? 586,08.

Το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, ? 586,08, ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση κάτω της 5ετίας».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι στην περίπτωση μηδενικού εισοδήματος από την ιδιότητα του διαχειριστή των ΙΚΕ, η ελάχιστη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά δεν θα υπολογισθεί για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο, εφόσον το εισόδημα που αποκτά από την μισθωτή του εργασία υπερβαίνει το ποσό των 586,08 ευρώ μηνιαίως. Περαιτέρω, τα μερίσματα που λαμβάνονται από την ΙΚΕ δεν υπολογίζονται ως βάση για ασφαλιστικές εισφορές, καθώς από την ιδιότητα του εταίρου ΙΚΕ δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (παρ. 7, άρθρο 39, του Ν 4387/2016 ). Εξαίρεση στα ανωτέρω, αποτελεί η περίπτωση που ο διαχειριστής είναι ταυτόχρονα και μοναδικός εταίρος ΙΚΕ (βλ. εγκύκλιο με αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018).

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.