10 Μαϊου 2012
Αποδείξεις δαπανών άρθρου 9 και επίδομα τοκετού ΙΚΑ

Στο ποσοστό του 25 % των αποδείξεων που πρέπει να συλλέξει ένα ζευγάρι παντρεμένο επί των καθαρών αποδοχών του, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει η σύζυγος από τα επιδόματα-βοηθήματος τοκετού από το ΙΚΑ και θα μπουν στον κωδικό 660 του Ε1; Δηλαδή αθροίζουμε εισοδήματα των συζύγων και το ποσό των βοηθημάτων και επί του συνόλου υπολογίζουμε το ποσό των αποδείξεων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ «το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του υπόχρεου φορολογουμένου, του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ». Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωσή τους και περαιτέρω, επιμερίζονται μεταξύ τους αναλόγως του δηλούμενου και φορολογούμενου, με τις γενικές διατάξεις, ατομικού εισοδήματός τους, που αναγράφεται στην (εμπρόθεσμη) δήλωση.
Περαιτέρω με την πρόσφατη ΠΟΛ.1065/2012 έγινε δεκτή η 375/2009 γνωμοδότηση του ΝΣΚ σύμφωνα με την οποία τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το βοήθημα τοκετού που παρέχονται από το ΙΚΑ στις ασφαλισμένες του, δυνάμει των άρθρων 39 και 31 παρ.7 του Α.Ν. 1846/1951, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς είναι αφορολόγητα.
Από το συνδυασμό λοιπόν των παραπάνω προκύπτει ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων.
10.5.2012
10.5.2012