12 Ιανουαρίου 2012
Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ

Είναι δυνατή η μετατροπή φαρμακείου από ατομική επιχείρηση σε ΟΕ;
Ο έχων την ατομική επιθυμεί τη συμμετοχή του με ποσοστό 99%.
Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας;
Η σύσταση της ως άνω γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο;
Στη μετατροπή τα εμπορεύματα και τα πάγια αναφέρονται αναλυτικά στο καταστατικό ως συμμετοχή στο κεφαλαίο και δεν καταχωρούνται στα βιβλία της ΟΕ ως αγορές εμπορευμάτων και παγίων;
Η περίπτωση της μεταβίβασης-πώλησης των εμπορευμάτων και παγίων με την έκδοση ΤΔΑ από την ατομική στην ΟΕ χωρίς μετατροπή μήπως είναι πιο συμφέρουσα;
Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται υποχρεωτικά χαρτόσημο;
Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γενικά, η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ, ακολουθεί την διαδικασία διακοπής εργασιών της ατομικής και, εν συνεχεία, την σύσταση της ΟΕ. Στην πράξη, ο ατομικός επιχειρηματίας μεταβιβάζει το σύνολο της επιχείρησής του στην συνιστώμενη ΟΕ, ως εισφορά κεφαλαίου.
Η παραπάνω πράξη δεν υπόκειται:
α) σε ΦΠΑ (παρ. 4, του άρθρου 5, του Ν 2859/2000, Κώδικας ΦΠΑ),
β) σε φόρο εισοδήματος και
γ) σε χαρτόσημο.
Ωστόσο, υπόκειται σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου (Ν 1676/1986 άρθρο 17 και περ. ε΄, της παρ. γ του άρθρου 18 της Πολ. 349/1986).
Τα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία θα αναγραφούν αναλυτικά στο καταστατικό της υπό σύσταση ΟΕ, δίχως να απαιτείται η έκδοση Τιμολογίου Δελτίου αποστολής.
Τονίζεται δε, ότι η ανωτέρω εισφορά δεν δημιουργεί την υποχρέωση το καταστατικό της ΟΕ να περιβληθεί με τον τύπο του συμβολαίου (εφόσον δεν υπάρχει εισφορά ακινήτου). Η αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης που εισφέρεται, αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, βάσει της οποίας καθορίζεται και το ποσοστό συμμετοχής του ατομικού επιχειρηματία στο κεφάλαιο της ΟΕ. Ωστόσο, η αρμόδια φορολογική αρχή δεν δεσμεύεται από την αρχική εκτίμηση της περιουσίας από τους εταίρους και μπορεί να προσδιορίσει μεγαλύτερη αξία για την ατομική επιχείρηση, προκειμένου να υπολογισθεί ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (ΦΣΚ).
Εναλλακτικά, αντί της μεταβίβασης της ατομικής επιχείρησης ως συνόλου, μπορεί να επιλεγεί να γίνει πρώτα η έναρξη της ΟΕ και εν συνεχεία να ακολουθήσει η πώληση των περιουσιακών στοιχείων (εμπορευμάτων και παγίων) της ατομικής προς την νεοϊδρυθείσα εταιρεία. Οι πωλήσεις αυτές θα γίνουν με την έκδοση τιμολογίων δελτίων αποστολής επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο αναλογών ΦΠΑ (το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε τιμολόγια αγοράς). Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η διακοπή εργασιών της ατομικής επιχείρησης. Η τελευταία αυτή περίπτωση μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα, δεδομένου ότι η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ατομικής προς την ΟΕ επιτυγχάνεται χωρίς την επιβολή φόρου εισοδήματος (υπεραξίας) ή κεφαλαίου.
12.1.2012