
Ιατρός θα εμφανίσει ως φορολογητέο εισόδημα έτους το σύνολο των ΑΠΥ.που έχει εκδώσει προς ασφαλιστικά ταμεία που συνεργάζεται, η χρόνος απόκτησης των αμοιβών και επομένως φορολογίας τους θα θεωρηθεί ο χρόνος είσπραξης αυτών και λήψης της σχετικής βεβαίωσης από το ταμείο; ποιος ο λογιστικός χειρισμός σε βιβλία Β κατηγορίας των ΑΠΥ, αν ισχύει το δεύτερο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με την παράγραφο 22 του άρθρου 19 του Ν. 3842/2010 εναρμονίστηκε ο χρόνος έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 με τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων και των λοιπών περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, πλην της περίπτωσης είσπραξης των σχετικών αμοιβών τους από το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., όπου η ΑΠΥ εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη. Έτσι με τις νέες διατάξεις η απόδειξη παροχής υπηρεσιών των ελεύθερων επαγγελματιών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής (Πολ 1091/2010, έναρξη ισχύος από 1.1.2011), ή εφόσον η παροχή της υπηρεσίας διαρκεί, η ΑΠΥ εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η ΑΠΥ δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου, για υπηρεσία βεβαία και εκκαθαρισμένη.
Συνεπώς, με τις νέες διατάξεις αποσυσχετίζεται πλέον ο χρόνος έκδοσης των Α.Π.Υ. των εν λόγω επιτηδευματιών από την είσπραξη των αμοιβών τους και επομένως αυτοί υποχρεούνται να εκδώσουν, όπως και οι λοιποί επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τις σχετικές Α.Π.Υ. στους χρόνους που ορίζονται ανωτέρω, ανεξαρτήτως εάν εισπράξουν ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή, με εξαίρεση την είσπραξη αμοιβών από το Δημόσιο κ.λπ. που όπως σημειώσαμε παραπάνω η ΑΠΥ εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη.
Περαιτέρω, ο γιατρός προκειμένου να εισπράξει την αμοιβή του από κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο, λόγω της παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους σε αυτό, υποβάλλει τα νόμιμα δικαιολογητικά και ταυτόχρονα εκδίδει και παραδίδει την ΑΠΥ
Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό (σχετικά τα έγγραφα 1075711/1267/Α0012/ 26.10.01 και 1015888/309/Α0012/27.2.02) ότι ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος των ιατρών που συμβάλλονται με το Δημόσιο θεωρείται εκείνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος - ιατρός έλαβε με οποιοδήποτε τρόπο γνώση της έκδοσης του εντάλματος πληρωμής των αμοιβών του από τις Διευθύνσεις Εντελλομένων Εξόδων, καθόσον η έκδοση αυτή καθεαυτή συνιστά πίστωση του ποσού των αμοιβών στα βιβλία του οφειλέτου Δημοσίου. Ως είσπραξη, για την επιβολή και για την παρακράτηση του φόρου, θεωρείται και η πίστωση του δικαιούχου στα βιβλία του υπόχρεου για την καταβολή της αμοιβής, ύστερα από προηγούμενη, επί αποδείξει (συστημένη επιστολή), αναγγελία στο δικαιούχο.
Ύστερα από τα παραπάνω, ως χρόνος απόκτησης του αμοιβών των ιατρών που συμβάλλονται με ασφαλιστικά ταμεία θεωρείται εκείνος κατά τον οποίο οι δικαιούχοι έλαβαν γνώση της έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής ή έλαβαν τη σχετική βεβαίωση αμοιβών στην οποία υποχρεωτικά αναγράφεται το σύνολο των χρηματικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν στο όνομά τους και το συνολικό ποσό των δικαιούμενων αμοιβών, χωρίς να εξετάζεται ο χρόνος έκδοσης του προβλεπόμενου από τον Κ.Β.Σ., παραστατικού στοιχείου. Επισημαίνεται πάντως, ότι στην περίπτωση που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θετικές ή αρνητικές διαφορές, η τακτοποίησή τους θα γίνεται με την έκδοση, από τον γιατρό, Πιστωτικού Τιμολογίου (για τις αρνητικές, άρθρο 12, παρ. 13 ΚΒΣ), ή με την έκδοση συμπληρωματικής ΑΠΥ (για τις θετικές), κατά την είσπραξη ή την πίστωση των αμοιβών αυτών.
29.12.2011