Παροχή υπηρεσίας από Κυπριακή εταιρεία σε Έλληνα υποκείμενο στο ΦΠΑ

Ασφαλιστικός σύμβουλος απαλλασσόμενος από ΦΠΑ παρακολουθεί στην Ελλάδα σεμινάριο από Κυπριακή ΕΠΕ. Η Κυπριακή ΕΠΕ εκδίδει invoice με Κυπριακό ΦΠΑ (15%). Πρέπει ο ασφαλιστής να κάνει Ανακεφαλαιωτικό πίνακα; Πρέπει να καταθέσει έκτακτη περιοδική δήλωση ΦΠΑ; Πως θα γίνει η καταχώρηση του εν λόγω τιμολογίου στα βιβλία του ασφαλιστή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του κωδ. ΦΠΑ, καθώς και της περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 14, ο ασφαλιστικός σύμβουλος εφόσον παρέχει υπηρεσίες κατά τρόπο ανεξάρτητο, θεωρείται υποκείμενος στον ΦΠΑ, καθώς η έννοια του υποκείμενου στο φόρο προσώπου δεν επηρεάζεται από το γεγονός της απαλλαγής από τον ΦΠΑ της δραστηριότητας την οποία ασκεί. Επιπλέον, με βάση τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 8 του άρθρου 14 του ως άνω νόμου, η παροχή υπηρεσιών γενικά, αλλά και ειδικότερα η παροχή δικαιώματος πρόσβασης σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις προς υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, αποτελεί πράξη που φορολογείται στην χώρα του λήπτη της υπηρεσίας (παρ. 2) ή εντός της χώρας που πραγματοποιούνται οι σχετικές εκδηλώσεις (παρ. 8). Είναι προφανές ότι και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, ο τόπος φορολόγησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι η Ελλάδα. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση, η κυπριακή εταιρεία θα πρέπει να εκδώσει το σχετικό τιμολόγιο προς τον Έλληνα υποκείμενο, δίχως να υπολογίσει ΦΠΑ επί της καθαρής αξίας, εφόσον η εν λόγω παροχή φορολογείται στη χώρα μας, όπως προαναφέραμε.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι ο υποκείμενος στο φόρο ασφαλιστικός σύμβουλος θα πρέπει με την υποβολή σχετικής δήλωσης (έντυπο Μ2) στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, να δηλώσει ότι πραγματοποιεί ενδοκοινοτικές παροχές και λήψεις υπηρεσιών. Επίσης, υποχρεούται στην υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών λήψεων υπηρεσιών (VIES), μέχρι τις 26 του επόμενου μήνα από εκείνου που εκδόθηκε το σχετικό παραστατικό της κυπριακής εταιρείας (Ν 2859/2000, άρθρο 36, παρ. 4 & Πολ. 1127/2009, Εγγρ. 1091531/2009) [1].
Οι ΑΦΜ/ΦΠΑ των δύο συμβαλλόμενων (του έλληνα ασφαλιστικού συμβούλου και της κυπριακής εταιρείας) θα πρέπει να γνωστοποιηθούν εκατέρωθεν προκειμένου η συγκεκριμένη συναλλαγή να δηλωθεί ως ενδοκοινοτική και από τις δύο πλευρές.
Η απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο, γίνεται με την υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης (έντυπο Φ2). Η έκτακτη δήλωση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η σχετική πίστωση του λογαριασμού του προμηθευτή στα βιβλία του υπόχρεου, εφόσον τηρεί βιβλία ή από τη λήψη του σχετικού παραστατικού και το αργότερο μέχρι την έγκριση του απαιτούμενου συναλλάγματος από τη μεσολαβούσα Τράπεζα ή την αποστολή του σχετικού εμβάσματος ή την καταβολή της οφειλής (Πολ. 1005/1993).
Τονίζεται δε, τέλος, ότι η καταχώριση του σχετικού εξόδου στο βιβλίο του ασφαλιστικού συμβούλου είναι σκόπιμο να γίνει σε χωριστή στήλη στο σκέλος των εξόδων, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για την συμπλήρωση και υποβολή των επιμέρους δηλώσεων (ΦΠΑ και VIES). Σημειωτέων ότι το ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλεται αποτελεί για τον υποκείμενο έξοδο που εκπίπτει στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον ασκεί απαλλασσόμενη δραστηριότητα που δεν του παρέχει το δικαίωμα έκπτωσης ή επιστροφής του ΦΠΑ των εισροών. Για το λόγο αυτό, ο ΦΠΑ που θα πληρωθεί με την έκτακτη δήλωση είναι σκόπιμο να καταχωρισθεί σε χωριστή στήλη στο σκέλος των εξόδων με την ονομασία «ΦΟΡΟΙ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.»
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς την τιμολόγηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την κυπριακή εταιρεία, δεν συνάδει με τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ και ως εκ τούτου το ποσό που καταβλήθηκε από τον ασφαλιστικό σύμβουλο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επαγγελματική δαπάνη και να καταχωρισθεί ως έξοδο στα φορολογικά του βιβλία.
[1] Η υποβολή των αρχικών και εμπρόθεσμων ανακεφαλαιωτικών πινάκων πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ από τους υποκείμενους στο φόρο που πραγματοποιούν μόνο παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, που δεν τους παρέχουν κανένα δικαίωμα έκπτωσης (Πολ. 1127/2009).
3.8.2011