31 Μαρτίου 2009

Επιστροφή ηλεκτρικών συσκευών για ανακύκλωση

Εργάζομαι σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει το εξής πρόβλημα με την ανακύκλωση των συσκευών, έρχονται πελάτες μας και θέλουν να μας φέρουν πίσω συσκευές παλιές για ανακύκλωση. Εν τω μεταξύ υπάρχει περίπτωση να επιδοτηθούν (δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο) αυτές οι συσκευές. Θέλω να με ενημερώσετε με ποιον τρόπο θα παραλαμβάνω τις συσκευές που είναι για ανακύκλωση και αν είμαι κατοχυρωμένη σύμφωνα με τον ΚΒΣ. Επίσης ενημερώστε με αν γνωρίζετε με ποιον τρόπο θα γίνει η επιδότηση αυτών των συσκευών.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Έχει γίνει γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση της  απόσυρσης και ανακύκλωσης των παλιών οικιακών συσκευών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτή. Οι πληροφορίες μιλάνε για ποσοστό επιδότησης που θα είναι γύρω στο 20% με 25% της αξίας της νέας συσκευής, ίσως και χαμηλότερο. Το κριτήριο θα είναι η παλιά συσκευή να μην είναι ενεργειακής κλάσης «Α» ενώ οι διαδικασίες αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν από τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης ανοιχτό φαίνεται να έχει μείνει πέρα από το ποσοστό της επιδότησης, εάν θα αφορά όλα τα είδη ηλεκτρικών συσκευών και επίσης εάν θα ισχύσουν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων της επιδότησης αυτής.
 
Εάν το κατάστημα που αναφέρετε αποφασίσει την παραλαβή παλαιών συσκευών, με αντάλλαγμα την παροχή κάποιας έκπτωσης για τον πελάτη στην αγορά νέας συσκευής θα πρέπει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να αποκτήσει την κυριότητα της παλαιάς συσκευής να εκδώσει το προβλεπόμενο από τον ΚΒΣ στοιχείο, δεδομένου ότι η απόκτηση της παλαιάς συσκευής γίνεται από ιδιώτη. Θα πρέπει δηλαδή να εκδώσει τιμολόγιο αγοράς σύμφωνα με την παρ.5, του άρθρου 12 του ΚΒΣ του οποίου η αξία (περιλαμβανομένου του χαρτόσημου) θα ισούται με την αξία της παρεχόμενης έκπτωσης στον πελάτη.
 
Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια αγοράς επιβαρύνονται με χαρτόσημο 2% πλέον 20% ΟΓΑ, δηλαδή σύνολο 2,4% εάν η εταιρεία σας είναι ανώνυμη ή ΕΠΕ, ή σε διαφορετική περίπτωση (ατομική, ΟΕ κλπ.) 3% πλέον 20% ΟΓΑ δηλαδή σύνολο 3,6% (άρθρο 15, παρ.1α, του ΚΝΤΧ). Το ποσό του χαρτοσήμου αυτού αποδίδεται στην Δ.Ο.Υ. του αγοραστή, δηλαδή τη δική σας, μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου εντός του οποίου εκδόθηκε το τιμολόγιο. Δηλαδή για τα τιμολόγια που εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου έως την 20η Μαΐου κοκ.
 
31.3.2009

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.