31 Δεκεμβρίου 2008
Υπεργολάβος οικοδομών

Ένας υπεργολάβος οικοδομών (σοβατίσματα - ατομική επιχείρηση) έχει περίπου 25 εργάτες που τους απασχολεί σε διάφορες οικοδομές, για τις εργασίες που αναλαμβάνει. Με τα ένσημα των εργατών επιβαρύνονται αυτοί που έχουν τις οικοδομές. Ο υπεργολάβος όμως πληρώνεται τα ημερομίσθια των εργατών και την αμοιβή τη δική του. Στο τέλος των εργασιών όταν πρέπει να εκδώσει το στοιχείο της παροχής των υπηρεσιών του, αντί να αναγράψει το πόσο της αμοιβής του μόνο, οι ιδιοκτήτες του ζητούν να αναγράψει όλο το πόσο που έχει εισπράξει (δηλαδή και τα ημερομίσθια των εργατών). Τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη περίπτωση; Είναι σωστό αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο ιδιοκτήτης της οικοδομής, ως κύριος του έργου, είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση των εργατών. Συνεπώς, επιβαρύνεται με τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλλονται στο ΙΚΑ. Ο υπεργολάβος του ερωτήματός σας, ο οποίος αναλαμβάνει συγκεκριμένη οικοδομική εργασία (επιχρίσματα), έχει συμφωνήσει να εισπράξει ένα ποσό, βάσει σύμβασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται τόσο η αμοιβή του, όσο και τα υπόλοιπα έξοδα που θεωρούνται απαραίτητα για την ολοκλήρωση των εργασιών του (π.χ. υλικά, ημερομίσθια εργατών κ.λπ.). Κατά την έκδοση του παραστατικού του, προς τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, ο υπεργολάβος θα πρέπει να αναγράψει το συνολικό ποσό που έχει συμφωνηθεί, δεδομένου ότι σε αυτό περιέχεται το συνολικό κόστος της παροχής των υπηρεσιών του. Εάν στη σύμβαση (ή ακόμη και στην προφορική συμφωνία), έχει συμφωνηθεί ορισμένα από τα έξοδα (π.χ. οι αγορές υλικών), να επιβαρύνουν απευθείας τον ιδιοκτήτη του έργου, ο υπεργολάβος επιχρισμάτων απλώς θα μεσολαβήσει και ενδεχομένως, θα αναλάβει την μεταφορά τους, πλην όμως, δεν θα διενεργήσει εγγραφές στα βιβλία του, αφού τα παραστατικά αυτά, εκδίδονται στο όνομα του κυρίου του έργου.
Ανάλογα θα συμβούν και στην περίπτωση των ημερομισθίων των εργατών. Επειδή όμως, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας, ο υπεργολάβος (ατομική επιχείρηση), έχει εργάτες τους οποίους απασχολεί σε διάφορες οικοδομικές εργασίες και περαιτέρω, είναι αυτός που έχει αναλάβει την μισθοδοσία τους, προφανώς, κατά την συμφωνία του με τον ιδιοκτήτη του έργου, έχει συμπεριλάβει στο συνολικό ποσό της προσφοράς του και το επί μέρους κόστος των ημερομισθίων αυτών. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι κατά την έκδοση του ΤΠΥ ή της ΑΠΥ, θα πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό της σύμβασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα αυτά.
Στη συνέχεια, και με το δεδομένο ότι ο υπεργολάβος υπολογίζει με λογιστικό τρόπο, το αποτέλεσμα κάθε διαχειριστικής του περιόδου (δηλαδή, ΕΣΟΔΑ, μείον ΕΞΟΔΑ), θα αναγράψει στη στήλη των εξόδων, το συνολικό ποσό της μισθοδοσίας που ο ίδιος έχει καταβάλλει (χωρίς δηλαδή, τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών).
Σημειώνουμε, ότι δεν επηρεάζει το γεγονός ότι με τις ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνθηκε ο ιδιοκτήτης του έργου και όχι ο υπεργολάβος. Αρκεί, ο δεύτερος, να ζητήσει φωτοαντίγραφα των αποδείξεων καταβολής των ασφαλίστρων στο ΙΚΑ, ώστε να είναι σε θέση να δικαιολογήσει ως έξοδα, τα αναγραφόμενα στο βιβλίο του ημερομίσθια των εργατών (βλέπε: άρθρο 31, παρ.1, περ. αα, του Ν.2238/94, καθώς και ΠΟΛ 1005/2005, Κεφάλαιο «Μισθοί», παρ.4, σελίδα 515, «ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ» 2008).
31.12.2008