30 Σεπτεμβρίου 2008
Επιστροφή φόρου σε Κυπριακή εταιρεία

Aλλοδαπή εταιρεία (κυπριακή) συμμετέχει στο κεφάλαιο ελληνικής εταιρείας κατέχοντας 3.000 μετοχές αυτής. Τον Ιανουάριο τις μεταβιβάζει σε φυσικό πρόσωπο και καταβάλλεται ο φόρος 5%. Την ημερομηνία μεταβίβασης η πωλήτρια (κυπριακή) δεν έχει πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας προκειμένου να απαλλαχθεί από το φόρο και καταβάλλει το φόρο 5%. Εάν προσκομισθεί τώρα το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας υποχρεούται η ΔΟΥ να μας επιστρέψει το φόρο που καταβάλαμε και βάσει ποιων διατάξεων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βάσει του Ν 573/1968 με τον οποίο επικυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, το εισόδημα της Κυπριακής εταιρείας φορολογείται στην Κύπρο και ως εκ τούτου δεν καταβάλλεται ο φόρος του άρθρου 13 του ΚΦΕ. Μάλιστα από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι «εάν μια επιχείρηση Συμβαλλόμενου Κράτους διατηρεί στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση, το κέρδος που προκύπτει από την πώληση μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποκτάται από την εν λόγω επιχείρηση, θα φορολογηθεί στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας ( παράγραφο 2 άρθρου 13 Ν. 2238/1994 ως ισχύει) μόνο εφόσον το εισόδημα αυτό μπορεί να αποδοθεί στη μόνιμη εγκατάσταση, δηλαδή όταν αποδειχθεί ότι οι μεταβιβαζόμενες μετοχές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της μόνιμης εγκατάστασης. Σε αντίθετη όμως περίπτωση το εισόδημα αυτό δεν φορολογείται στην Ελλάδα, έστω και αν η αλλοδαπή επιχείρηση έχει μόνιμη εγκατάσταση στη Χώρα μας, εφόσον το εν λόγω εισόδημα δεν μπορεί να αποδοθεί με οποιοδήποτε τρόπο στη μόνιμη αυτή εγκατάσταση» (ΠΟΛ 1156/2000).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή της αλλοδαπής εταιρείας από την καταβολή φόρου στην Ελλάδα είναι ως γνωστό η προσκόμιση αίτησης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης – πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας, επικυρωμένου από της αρμόδιες αρχές του άλλου κράτους.
Στην προκειμένη περίπτωση εφ’ όσον δεν προσκομίστηκε το εν λόγω δικαιολογητικό, ορθώς καταβλήθηκε από την αλλοδαπή εταιρεία ο φόρος 5%. Εάν η εταιρεία όμως διαθέτει πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που να αφορά το έτος όπου γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση και το προσκομίσει εκ των υστέρων στην αρμόδια ΔΟΥ, δικαιούται να διεκδικήσει την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου. Οι φορολογικές αρχές έχουν αναγνωρίσει σε άλλες περιπτώσεις καταβολής φόρου (π.χ. φόρου επί τόκων, συντάξεων κλπ.) ο οποίος βάσει των Σ.Α.Δ.Φ. δεν θα έπρεπε να καταβληθεί, το δικαίωμα του αλλοδαπού να διεκδικήσει την επιστροφή του φόρου. Χαρακτηριστικά στην ΠΟΛ 1128/2006 διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τη σύνταξη δικαιούχου που φορολογείται σε άλλο κράτος μπορεί να επιστραφεί ο φόρος στο δικαιούχο του εισοδήματος, αρκεί αυτός να υποβάλει στην Υπηρεσία την «Ετήσια Αίτηση Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος-Annual Claim to Refund of Income Tax», δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη. Στην εν λόγω αίτηση είναι ενσωματωμένο και το «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας», το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί, υπογραφεί και σφραγισθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή του Κράτους Κατοικίας του.
Έτσι θεωρούμε ότι και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί η Κυπριακή εταιρεία να υποβάλει αίτηση επιστροφής του φόρου που κατέβαλε, προσκομίζοντας την «Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας», δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη. Στην εν λόγω αίτηση είναι ενσωματωμένο και το «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας» το οποίο πρέπει να είναι υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τις αρμόδιες Κυπριακές αρχές. Εννοείται ότι το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο έχει ετήσια ισχύ, πρέπει να καλύπτει το έτος κτήσης του εισοδήματος.
30.9.2008