5 Μαρτίου 2008
Επιχορήγηση ΟΑΕΔ για ΝΕΕ

1. Η επιχορηγηση ΟΑΕΔ για Ν.Ε.Ε σε ποιο κωδ. πηγαινει στην εκκαθαριστικη φπα και στο Ε3; Αυξανει τα ακαθαριστα εσοδα - λαμβανεται υποψη στην περαιωση; 2. Οταν διαπιστωνεται λαθος σε εκτυπωμενο θεωρημενο βιβλιο (δε συμφωνει η εκκαθαριστικη με τα βιβλιο λογω λαθους καταχωρισης στο βιβλιο) - τι μπορουμε να κανουμε για να μη θεωρηθει παραβαση σε περιπτωση ελεγχου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Όπως έχει απαντηθεί ήδη σε ερώτηση συναδέλφου (Βλ. βήμα λογιστών) για το Ε3 και την περαίωση του Ν.3296/2004 ισχύουν τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ, Ν.2238/94, άρθρο 6, παρ.4, περ.γ), από 1ης Ιανουαρίου 2003 το ποσό της επιχορήγησης που καταβάλλεται στους επαγγελματίες, οι οποίοι υπάγονται στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπως περιγράφονται στον νόμο 1262/1982 (άρθρο 29 παρ.9), απαλλάσσεται από τον φόρο. Επί πλέον, η απαλλαγή αυτή ισχύει και για τα ποσά που καταβάλλονται στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο έντυπο Ε3, το ποσό της επιδότησης αναγράφεται για πληροφοριακούς λόγους στον κωδικό 681 του πίνακα Ε, ενώ τα ποσά των επιχορηγήσεων στον κωδικό 904 του ίδιου πίνακα. Αν τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ, τα ποσά συμπεριλαμβάνονται σε υπολογαριασμούς του λογαριασμού 74.ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΟΔΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ, ενώ στο Ε3 θα εγγραφούν στον κωδικό 465 του πίνακα Η. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν αθροίζονται με τα λοιπά φορολογητέα εισοδήματα των άλλων πηγών εισοδήματος.Συνεπώς, θα ακολουθήσει φορολογική αναμόρφωση των ποσών αυτών, κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.
Σε ότι αφορά τις διατάξεις του Ν.3296/2004, για την περαίωση των χρήσεων χωρίς έλεγχο, τα ποσά των επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων, αφ’ ενός μεν, δεν λαμβάνονται υπ’ όψη για τον καθορισμό των ορίων υπαγωγής στην περαίωση (δεν θεωρούνται, δηλαδή ακαθάριστα έσοδα-τζίρος- άρθρο 14), αφ’ ετέρου δε, δεν λαμβάνουν μέρος στον υπολογισμό της διαδικασίας του άρθρου 15, του ως άνω νόμου, προκειμένου να προσδιορισθεί το τεκμαρτό ύψος των πωλήσεων, για τις ανάγκες της αυτοπεραίωσης (ΠΟΛ 1064/2007). Αυτό , γιατί τα ανωτέρω έσοδα, γενικώς δεν μπορεί να θεωρηθούν ως προερχόμενα από την άσκηση της φυσιολογικής λειτουργίας της επιχείρησης, χαρακτηριζόμενα «έκτακτα και ανόργανα».
Όσον αφορά την εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ το ποσό της επιχορήγησης θα πρέπει να περιληφθεί στον κωδικό 611, γιατί κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να ληφθεί υπ’ όψη στη δημιουργία του κλάσματος της αναλογικής έκπτωσης ΦΠΑ ( pro-rata). Συγκεκριμένα εάν η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί άλλες πράξεις, για τις οποίες να έχει υποχρέωση δημιουργίας pro-rata, πέραν της επιχορήγησης, τότε δεν δημιουργεί κλάσμα pro-rata. Εάν όμως πραγματοποιεί άλλες πράξεις εξ’ αιτίας των οποίων έχει υποχρέωση δημιουργίας pro-rata (π.χ. έσοδα από ενοίκια), τότε θα πρέπει στον παρονομαστή του κλάσματος (κωδικός 403) να συμπεριλάβει και το ποσό της επιχορήγησης. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1056/2002 διευκρινίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (προστίθενται στον παρανομαστή) μόνο οι επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, οικονομικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται άμεσα με την τιμή και μόνο στην περίπτωση που υφίσταται ήδη μερικό δικαίωμα έκπτωσης, λόγω πραγματοποίησης πράξεων υπαγομένων στο φόρο. τόσο με δικαίωμα έκπτωσης, όσο και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.
2. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει η σχετική διόρθωση στο βιβλίο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η εκτύπωση - ενημέρωσή του να είναι εκπρόθεσμη.
Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με την περ.ι, της παρ.8, του άρθρου 5, του Ν.2523/1997, η επιχείρηση θεωρείται ότι έχει διαπράξει αυτοτελή παράβαση η οποία επισύρει πρόστιμο. Το πρόστιμο επιβάλλεται με την ΒΑΣ.ΥΠ. 1 και συντελεστή βαρύτητας 1, δηλαδή είναι 586 € για βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ και 880 € για βιβλία Γ κατηγορίας. Σε περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς το πρόστιμο μειώνεται στο 1/3 (Παρ.6, άρθρου 9, του Ν.2523/1997).
5.3.2008