14 Ιανουαρίου 2008

Φορολόγηση μη κερδοσκοπικής εταιρείας

Σε συνεχεια προηγουμενου ερωτηματος. Η εταιρια μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα με σκοπο την συλλογη, δεματοποιηση και πωληση ανακυκλωσιμων υλικων , οπως απαντησατε εχει ολες τις υποχρεωσεις που απορρεουν απο τις φορολογικες διαταξεις. Παραυτα μπορει να ειναι κοινωφελης; Τα εσοδα απο την συγκεκριμμενη δραστηριοτητα θα φορολογουνται σαν εισοδημα; Θα καταβαλλει ΦΠΑ για την πραξη αυτη; Οι δωρεες ή χορηγιες προς αυτην με τι παραστατικο εσοδων πρεπει να εισπρατονται;
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Συμπληρωματικά στα όσα αναφέραμε σε προηγούμενη απάντησή μας πρέπει να σημειώσουμε ότι συνήθως ως κοινωφελείς μη κερδοσκοπικές εταιρείες θεωρούνται εκείνες που επιδιώκουν στα πλαίσια του συλλογικού τους συμφέροντος σκοπούς πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, φιλανθρωπικούς ή εθνικούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο χαρακτηρισμός μίας αστικής εταιρείας ως μη κερδοσκοπικής δεν εξαρτάται από το πώς η ίδια προσδιορίζεται στο καταστατικό της, αλλά είναι θέμα πραγματικό που κρίνεται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και σε περίπτωση αμφισβήτησης από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
 
Πέρα από τα παραπάνω για τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες ισχύουν τα ακόλουθα:
  • Για τον ΦΠΑ δεν υπάρχει απαλλαγή γιατί οι απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 22, του κώδικα ΦΠΑ (παρ.1, περ.ιε και ιστ) αναφέρονται σε μη κερδοσκοπικά πρόσωπα, που επιδιώκουν σκοπούς πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, φιλανθρωπικούς, εθνικούς , πολιτιστικούς ή μορφωτικούς, εφόσον δεν οδηγούν σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση άσκησης εμπορικής δραστηριότητας (π.χ. πώληση αγαθών) δεν ισχύει, ακόμα και για τα παραπάνω πρόσωπα, η απαλλαγή γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού. Έτσι οι πωλήσεις που αναφέρονται στο ερώτημα σας υπάγονται στον Φ.Π.Α.
  • Οι δωρεές, χορηγίες ή συνδρομές των μελών, έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση ότι δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα (ΠΟΛ.1031/2001). Έτσι κατά την είσπραξή τους δεν απαιτείται η έκδοση στοιχείου του Κ.Β.Σ. αλλά αρκεί η έκδοση απόδειξης είσπραξης. Επίσης, με βάση το παραπάνω, δεν υπάγονται και σε ΦΠΑ αφού βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του.
  • Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος τα έσοδα από τις πωλήσεις των υλικών θεωρούνται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου υπάγονται στη φορολογία. Αντίθετα, όπως προαναφέραμε, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν φορολογούνται οι δωρεές, χορηγίες και εισφορές των μελών.

14.1.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.