21 Ιουνίου 2007
Δάνειο

Μία εταιρία ΟΕ (Καφετέρια) με β΄ κατηγορίας βιβλία πήρε δάνειο από τράπεζα.
1) Το περνάω στο βιβλίο σαν έσοδο; Και στη συνέχεια τις δόσεις σας έξοδο; Είναι στις εκροές με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης;
2) Στην δήλωση στο τέλος του χρόνου το αντιμετωπίζω σαν κανονικό έσοδο της εταιρίας; (π.χ. Λοιπά Έσοδα)
1) Το περνάω στο βιβλίο σαν έσοδο; Και στη συνέχεια τις δόσεις σας έξοδο; Είναι στις εκροές με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης;
2) Στην δήλωση στο τέλος του χρόνου το αντιμετωπίζω σαν κανονικό έσοδο της εταιρίας; (π.χ. Λοιπά Έσοδα)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα δάνεια και γενικώς οι χρηματοδοτήσεις από Τράπεζες δεν συνιστούν έσοδο της επιχείρησης, ούτε φυσικά παίρνουν μέρος στον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων. Είναι υποχρέωση της επιχείρησης, η οποία πρέπει να παρακολουθείται, για την ομαλή περιοδική εξόφλησή της. Με βάση το άρθρο 6 παρ. 4 περ. δ’ του ΚΒΣ (ΠΔ 186/92), τα δάνεια καταχωρίζονται διακεκριμένα (σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου) και παρακολουθείται η εξόφλησή τους, με την αντίστοιχη καταχώριση των καθαρών αποπληρωμών (χρεολύσια).
Προσοχή! Οι δόσεις, αν είναι τοκοχρεολυτικές (δηλαδή: μέρος του δανείου + τόκοι), πρέπει να αφαιρούνται οι τόκοι, οι οποίοι είναι κανονικό χρηματοοικονομικό έξοδος (απαλλαγμένο από ΦΠΑ) και να καταχωρίζονται σε ιδιαίτερη στήλη του ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ (σκέλος ΕΞΟΔΩΝ). Με βάση το άρθρο 31 παρ. 1 περ.δ’ Ν2238/1994, λαμβάνονται υπ’ όψη κατά τον λογιστικό προσδιορισμό του αποτελέσματος της χρήσης (οι δεδουλευμένοι). Η καθαρή δόση (χρεολύσιο) που απομένει, θα αφαιρείται σταδιακά από το δάνειο, μέχρι την οριστική εξόφλησή του.
21.6.2007