ΦΠΑ αυτοπαράδοσης ακινήτων

Οικοδομική επιχείρηση κάνει αυτοπαράδοση διαμ/τος (καθεστώς φπα) για να μισθώσει το διαμέρισμα. Η αξία της αυτ/σης γίνεται στο κόστος της, πληρώνοντας τον ανάλογο ΦΠΑ με την περιοδική δήλωση. Πλέον μετά την αυτοπαράδοση το διαμέρισμα εμφανίζεται στο λογ. 11 (ΕΓΛΣ) σαν πάγιο.
Σύνηθες είναι ο μισθωτής να αγοράζει έπειτα από την μίσθωση το διαμέρισμα. Σε αυτήν την περίπτωση το διαμέρισμα μεταβιβάζεται και πληρώνεται Φ.Μ.Α αφού το ακίνητο έχει αποδώσει τον ΦΠΑ. Υπάρχει κάποια υποχρέωση της εταιρείας από την εκποίηση παγίου ως προς τον διακανονισμό της πενταετίας με τον ΦΠΑ και αν ναι πως θα εφαρμοστεί?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην περίπτωση της αυτοπαράδοσης ακινήτου από οικοδομική επιχείρηση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αυτό ως πάγιο διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:
Α) Χρησιμοποίηση του παγίου σε φορολογητέα δραστηριότητα της επιχείρησης. Στην περίπτωση που η επιχείρηση αποφασίσει την χρησιμοποίηση του ακινήτου ως παγίου, σε φορολογητέα δραστηριότητα δεν έχει υποχρέωση καταβολής του φόρου καθώς η πράξη αυτή δεν θεωρείται αυτοπαράδοση. Έχει όμως υποχρέωση να γνωστοποιήσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το γεγονός της χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου ως παγίου σε φορολογητέα δραστηριότητα. Η γνωστοποίηση αυτή υποβάλλεται μαζί με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ της οικείας φορολογικής περιόδου κατά την οποία άρχισε η χρησιμοποίηση του ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 33 του κώδικα ΦΠΑ, για την παρακολούθηση του παγίου επί πενταετία και τον διακανονισμό του ΦΠΑ σε περίπτωση που συντρέχει λόγος.
Β) Στην περίπτωση αυτοπαράδοσης μετά την οποία το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται σε φορολογητέα δραστηριότητα της επιχείρησης, υπάρχει η υποχρέωση τακτοποίησης του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή με την ειδική δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται, αναγράφεται η φορολογητέα αξία, ωστόσο δεν καταβάλλεται ο αναλογών φόρος αλλά μεταφέρονται τα σχετικά ποσά στην περιοδική δήλωση της οικείας φορολογικής περιόδου, όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις αυτοπαράδοσης. Ο λόγος υποβολής της ειδικής δήλωσης είναι η ταυτοποίηση του ακινήτου που αυτοπαραδίδεται ώστε να εξαντληθεί για αυτό η φορολογική υποχρέωση, όσον αφορά τον ΦΠΑ. Μετά την καταβολή λοιπόν του αναλογούντος φόρου με την περιοδική δήλωση της οικείας περιόδου τερματίζεται η υποχρέωση παρακολούθησης του ακινήτου ως προς τον ΦΠΑ αφού αυτός έχει διακανονιστεί πλήρως. Επισημαίνεται ότι ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2 περίπτωση α, η τρέχουσα τιμή αγοράς των αγαθών ή παρόμοιων αγαθών ή, αν δεν υπάρχει τιμή αγοράς, το κόστος των αγαθών, κατά το χρόνο παράδοσής τους.
Από ότι προκύπτει από το ερώτημα η ενδιαφερόμενη επιχείρηση εμπίπτει στην δεύτερη περίπτωση, οπότε μετά την καταβολή του φόρου που πραγματοποιήθηκε στην περίοδο της αυτοπαράδοσης δεν απαιτείται νέος διακανονισμός για τον ΦΠΑ κατά την περίοδο πώλησης του ακινήτου.