26 Φεβρουαρίου 2013

Ίδρυση εταιρείας στην Βουλγαρία

Έχω έναν πελάτη με δραστηριότητα κτηνιατρείο και είδη pet shop και θέλει να ιδρύσει εταιρεία στην Βουλγαρία με έδρα εκεί και υποκατάστημα στην Ελλάδα και με απασχόληση προσωπικού εδώ. Τα εισοδήματα στην Ελλάδα θα φορολογούνται με το φορολογικό καθεστώς της Ελλάδος ή μπορούν να μεταφερθούν στην έδρα (Βουλγαρία). Έχει αυτό το δικαίωμα; Οι εισφορές του ΙΚΑ και του ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ που θα πληρώνονται; Έχει το δικαίωμα σαν κτηνίατρος να ιδρύσει εταιρεία στην Βουλγαρία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ίδρυση υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα το οποίο θεωρείται μόνιμη εγκατάσταση από πλευράς φορολογίας (άρθρο 100 του ΚΦΕ), ακολουθεί την διαδικασία που ορίζει η Πολ. 1102/2005. Μέσω της ανωτέρω διαδικασίας εκδίδεται ελληνικό ΑΦΜ για τις συναλλαγές του υποκαταστήματος (βλ. και παρ. 1, άρθρου 2 της Πολ. 1106/1998). Ελληνικό ΑΦΜ, επίσης, θα πρέπει να εκδοθεί και για την Βουλγαρική εταιρεία στις περιπτώσεις που ιδρύεται ελληνική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η πρώτη (μητρική), με εξαίρεση την περίπτωση που το ημεδαπό νομικό πρόσωπο συσταθεί με τον τύπο της ΑΕ (παρ. 11, του άρθρου 2, της Πολ. 1106/1998). Η φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτά το υποκατάστημα (μόνιμη εγκατάσταση) ή η θυγατρική εταιρεία από τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα την ελληνική αγορά, γίνεται στην Ελλάδα με την υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης στο όνομα της θυγατρικής εταιρείας ή του υποκαταστήματος (περ. δ, παρ. 1, του άρθρου 99 του ΚΦΕ). Περαιτέρω, η διανομή του καθαρού κέρδους του υποκαταστήματος στο κεντρικό που βρίσκεται στην Βουλγαρία δεν επισύρει επιπλέον φορολόγηση. Όμοια και η διανομή κέρδους (μερίσματος) στην μητρική αλλοδαπή εταιρεία δεν επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολόγηση εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων της παρ. 7, του άρθρου 6, του Ν 4110/2013 (βλ. και άρθρο 11, του Ν 2578/1998). Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθούν τόσο η ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας (Ν 2255/1994), όσο και η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία της Βουλγαρίας, αναφορικά με τις τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις της βουλγαρικής επιχείρησης για τα κέρδη που αποκτά λόγω του υποκαταστήματός της ή της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές προς τα ελληνικά ταμεία (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ) επισημαίνεται ότι η υποχρέωση καταβολής τους, υφίσταται σε κάθε περίπτωση που ο εργοδότης δραστηριοποιείται ατομικά ή μέσω μόνιμη εγκατάστασης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που η πρόσληψη πραγματοποιείται από επιχείρηση της Βουλγαρίας με βάση το ξένο εργατικό δίκαιο αλλά τόπος παροχής εργασίας είναι η Ελλάδα, προκύπτει θέμα ασφάλισης των συγκεκριμένων εργαζομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.