Εκδοση στοιχείου για επεξεργασία (φασόν)

Εταιρεία με αντικείμενο εργασιών τη παραγωγή και εμπορία Καλλυντικών – Παραφαρμακευτικών Σκευασμάτων παραδίδει σε τρίτους πρώτες ύλες, οι οποίοι μετά από επεξεργασία, επιστρέφουν συσκευασμένα διάφορα καλλυντικά.
Το σωστό στοιχείο προς έκδοση, σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ., είναι το Τιμολόγιο παροχής Υπηρεσιών ή το Τιμολόγιο Πώλησης ή και τα δύο (2), δεδομένου ότι τα παραπάνω συσκευασμένα καλλυντικά επιστρέφονται μετά από επεξεργασία που έχουν υποστεί.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφόσον το ερώτημα αφορά το παραστατικό που πρέπει να εκδοθεί από τους τρίτους που αναλαμβάνουν την επεξεργασία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, (δηλαδή τους επιτηδευματίες με δραστηριότητα φασόν), τα οποία παραλαμβάνουν για αυτόν τον σκοπό και στη συνέχεια, επιστρέφουν συσκευασμένα στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας, προκειμένου αυτή να τα διακινήσει προς πώληση σε πελάτες της, παρατηρούμε τα παρακάτω:
Σύμφωνα με την υποπερ. δδ, της περ. δ, παρ. 2, άρθρο 3 του ΚΒΣ, θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και η περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιούνται υλικά, των οποίων το κόστος σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής. Η διάταξη παραθέτει την προϋπόθεση της μη παραγωγής νέου αγαθού, από την χρησιμοποίηση αυτών των υλικών, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση της φασόν επεξεργασίας, αφού δεν είναι δυνατόν να προκύψει νέο αγαθό από τον φασονίστα, που λειτουργεί και κινείται με τις προδιαγραφές του υπό επεξεργασία αγαθού και σε κάθε περίπτωση, υπό τις οδηγίες του εντολέα του.
Συνεπώς, όταν μία επιχείρηση (φασόν) αναλαμβάνει την επεξεργασία αγαθών για λογαριασμό τρίτων (εταιρεία με αντικείμενο εργασιών τη παραγωγή και εμπορία Καλλυντικών – Παραφαρμακευτικών Σκευασμάτων), με πρώτες ύλες τρίτων, θεωρείται ότι αποκτά έσοδα από παροχή υπηρεσιών με την προϋπόθεση ότι η αξία των λοιπών ίδιων υλικών που χρησιμοποιεί η ίδια, είναι κατώτερη του 1/3 της συνολικής αμοιβής που δικαιούται.
Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν ή αξία των ίδιων υλικών που χρησιμοποιεί ο φασονίστας υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής που δικαιούται, και δεν παράγεται νέο είδος αγαθού, τότε θεωρείται ότι λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα δύο πράξεις, μία της παροχής υπηρεσιών και μία της πώλησης αγαθών, στο δε στοιχείο εσόδου (εκκαθάριση ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών) που εκδίδεται πρέπει να αναγράφεται διακεκριμένα η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας καθώς και η αξία και το είδος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν (Εγγ.1062530/358/22-09-1997). Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα έκδοσης στοιχείου εκκαθάρισης επεξεργασίας για λογαριασμό τρίτου (φασόν) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 12 (ΚΒΣ). Με το ίδιο άρθρο προκύπτει ότι στη κατάσταση ή εκκαθάριση αναγράφονται τα αγαθά που παραδίδονται μετά την επεξεργασία. Με την παρ. 12.13.4 (Εγκύκλιος ΚΒΣ 3/92) ορίζεται ότι στην έννοια της «ποσότητας των αγαθών που παραδίδονται μετά από επεξεργασία περιλαμβάνεται η ποσότητα των παραχθέντων προϊόντων του τρίτου και όχι μόνο η ποσότητα των αποσταλμένων σε αυτόν». Σύμφωνα με τα παραπάνω και ανάλογα με την περίπτωση θα εκδοθεί από των επεξεργαστή των αγαθών (φασονίστα) Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών – Δελτίο αποστολής ή εναλλακτικά Εκκαθάριση.