ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

CORPORATE FINANCE & LAW, 1 Δεκεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου 2017

CORPORATE FINANCE & LAW, 1 Δεκεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου 2017

Δευτέρα & Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2017
Σπ. Ανδρίτσος Δικηγόρος, ΜΔ, LLM, Υπ. ΔΝ , Σ. Κυρίτσης Senior Manager, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Crowe SOL, Ι. Λιναρίτης Δικηγόρος, ΔΝ, MBA (International Banking & Finance), Α. Μίρκος Δικηγόρος, ΔΝ, συνεργάτης Δικ. εταιρείας «Μπερνίτσας» , Π. Σταϊκούρας Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δικηγόρος, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών , Β. Τουντόπουλος Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου, Δικηγόρος , Γ. Ψαρουδάκης Επίκ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
ΕΞΩΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (SHAREHOLDERS AGREEMENTS)

ΕΞΩΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (SHAREHOLDERS AGREEMENTS)

21 Δεκεμβρίου 2017
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Συνεργάτης ΠΜΣ ΛΕΕΔΟ Πα.Πει., Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΥΝΝΟΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΚΤΙΣΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΦΙΛ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ LINKED IN
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

24 Ιουλίου 2017

Το έλλειμμα, η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Κύριο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς μας, ως πολιτών αυτής της χώρας, το οποίο ευθέως απορρέει από την νοοτροπία αυτών που ανέκαθεν μας κυβερνούσαν και εξακολουθούν, είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και η κωλυσιεργία στην προσαρμογή μας προς τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Το νομοθετικό πλαίσιο για τον ΦΠΑ καθυστέρησε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα τουλάχιστον 10 χρόνια, με διάφορα προσχήματα. Οι λογιστικοί κανόνες και τα λογιστικά πρότυπα, άλλον τόσο χρόνο και έχουμε συνέχεια. Η διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτινων πόρων,  το πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, οι φορολογικοί έλεγχοι στις οικονομικές μονάδες, η διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων και τόσοι άλλοι τομείς Ευρωπαϊκών Οδηγιών, προσαρμόζονται με τέτοια βραδύτητα, όση χρειάζεται για να προετοιμαστεί το πολιτικό μας σύστημα, ώστε να ανακαλύψει νέες διεξόδους εξυπηρέτησής του.

Η παθογένεια αυτή, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει τέλος…

Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το ζήτημα της διαχείρισης των στατιστικών μας στοιχείων, αλλά και της προσαρμογής του σχετικού πλαισίου στα ευρωπαϊκά δεδομένα.   

Όταν τον Αύγουστο του 2010 (έχει ήδη υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο), ο τότε νέος πρόεδρος της επίσης νεοσύστατης (ως ανεξάρτητης) Ελληνικής Στατιστικής Αρχής απέστειλε εμπροθέσμως (Μάρτιος του 2012) στη Eurostat την κοινοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, μαζί με τα στοιχεία δημοσίου χρέους για το 2011, αυτά ήταν σε πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 479/2009, ο οποίος καθόριζε «ότι τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να διαβιβάζονται προς τη Eurostat πριν την 1η Απριλίου κάθε έτους για τα στοιχεία του προηγούμενου έτους». Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι εφαρμόζονται πλήρως οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (ESA 95) που είναι Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 2223/1996 (!) και κατά συνέπεια δεσμευτικός για όλα τα κράτη – μέλη της Κοινότητας. Ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αφορά πλέον στην κατάρτιση των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων της χώρας μας, ήταν επίσης ότι απαιτούταν και από «την Δέσμευση για την   Εμπιστοσύνη στα Στατιστικά Στοιχεία, η οποία υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29 Φεβρουαρίου 2012».
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά.

Για πρώτη φορά καταγράφηκε μία πραγματικότητα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα στοιχεία ελλείμματος και χρέους δεν ήταν σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες. Άπαντες και άπασες, έχουμε ακούσει και διαβάσει για τα ελληνικά «στατιστικά στοιχεία»  της  δεκαετίας του 2000. 

Πρόκειται για τα γνωστά και ως «Greek statistics», τα οποία ήταν ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο της…αντίστασης των Ελληνικών Αρχών απέναντι σε αυτούς που ήθελαν να ταράξουν τα νερά της ευδαιμονίας μας και την τρέχουσα συμβατική μας «σοφία».

Στο τέλος, η ανάγνωση των στοιχείων προκαλούσε ένα μόνιμο μειδίαμα στα χείλη των συνομιλητών μας και καταγράφονταν τα ειρωνικά σχόλια των εταίρων μας.

Αυτά πληρώνουμε τα τελευταία επτά χρόνια και όχι το 15,6%, ως ποσοστό ελλείμματος επί του ΑΕΠ, του Ανδρέα Γεωργίου…

Κοινός νους, κοινή αντίληψη, ορθή κρίση.

Νίκος Σγουρινάκης

n_sgourinakis@hotmail.com     

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.