16 Ιουλίου 2014

Οι νέες προκλήσεις για τους λογιστές - φοροτεχνικούς

Καθώς άλλη μία περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τελειώνει, θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε και να μελετήσουμε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού.

Και η φετινή περίοδος των δηλώσεων των φυσικών προσώπων συνοδεύτηκε από τα συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια προβλήματα: των αλλαγών των νομοθετικών διατάξεων όχι στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε, των καθυστερημένων και αντιφατικών πολλές φορές οδηγιών, της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος, της αδυναμίας των φορέων του δημοσίου και ιδίως των ασφαλιστικών ταμείων να εκδώσουν έγκαιρα και σωστά τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, της αδυναμίας του συστήματος να ανταπεξέλθει στον αυξημένο ρυθμό υποβολής δηλώσεων με αποκορύφωμα το επί μία ολόκληρη εβδομάδα μπλάκ-άουτ λίγο πριν την λήξη της αρχικής προθεσμίας κ.ο.κ. Ωστόσο πιθανότατα σε λίγο καιρό τέτοιου είδους προβλήματα θα αποτελούν παρελθόν και ο κλάδος θα έρθει αντιμέτωπος με πιο σοβαρά ζητήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξή του, με τη μορφή που ξέραμε τα τελευταία χρόνια.

Η επόμενη χρονιά θα είναι πιθανότατα η τελευταία κατά την οποία θα υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις όσων αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτή εργασία, καθώς φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το σύστημα της πληρωμής – παρακράτησης του φόρου στην πηγή.

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, φαίνεται ότι σιγά-σιγά θα περάσουν στα χέρια των συμβολαιογράφων καθώς θα υποβάλλονται εντός μηνός από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής. Πολλοί συνάδελφοι αγανακτισμένοι από το χαμηλό επίπεδο αμοιβών που έχει επικρατήσει σε αυτή την εργασία έχουν συντελέσει, εν τη αγνοία τους, στο να φεύγει αυτή από τον κλάδο μας.

Θα παραμείνει ως εργασία μόνο η λογιστική παρακολούθηση των επιχειρήσεων, ίσως περιορισμένη, αφού πέρα από τα λουκέτα συζητείται σοβαρά η απαλλαγή επιτηδευματιών με χαμηλό κύκλο εργασιών από τον ΦΠΑ και ενδεχομένως και από την τήρηση βιβλίων.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι θα έχουμε πολύ σύντομα εξελίξεις στο ζήτημα της πιστοποίησης. Είναι γνωστό ότι η τρόικα στο όνομα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, έχει βάλει στο στόχαστρο και το πιο απελευθερωμένο ίσως επάγγελμα στην Ελλάδα, αυτό του λογιστή - φοροτεχνικού. Η μυστικότητα στον χειρισμό του όλου ζητήματος και τα όσα διαρρέουν γύρω από αυτό δημιουργούν την ανησυχία ότι η λογιστική παρακολούθηση των επιχειρήσεων, που σύμφωνα με όσα ανέφερα παραπάνω είναι το μόνο αντικείμενο που θα μας μείνει, δεν θα αποτελεί αντικείμενο όλων των λογιστών - φοροτεχνικών. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. ανέφερε ότι οι πιστοποιημένοι λογιστές - φοροτεχνικοί δεν θα υποκαθιστούν τους λογιστές - φοροτεχνικούς Α τάξης αλλά θα αναλαμβάνουν πιο εξειδικευμένες εργασίες, όπως την έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών (τα οποία καταργούνται!) και την παρακολούθηση των επιχειρήσεων που τηρούν τα βιβλία τους βάσει των Δ.Λ.Π. Είναι γνωστό ωστόσο ότι σύντομα πάμε σε κατάργηση του Ε.Γ.Λ.Σ., όπως το ξέραμε και στην αντικατάστασή του από απλοποιημένα Δ.Λ.Π. Κοινώς οι μη πιστοποιημένοι λογιστές - φοροτεχνικοί σύντομα θα παρακολουθούν λογιστικά μόνο τα «περίπτερα».

Το επόμενο ζήτημα είναι ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις θα λαμβάνουν την περιβόητη πιστοποίηση. Σύμφωνα με σχέδια που έχουν διαρρεύσει για να λάβει κάποιο μέλος του Ο.Ε.Ε. και λογιστής - φοροτεχνικός Α τάξης τη νέα πιστοποίηση θα πρέπει να λάβει ISO (μάλλον θα είναι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις διεθνώς που η ύπαρξη ISO θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση κάποιου επαγγέλματος) και να περάσει από επιτυχία κάποιες εξετάσεις που περιλαμβάνουν καμιά 15αριά γνωστικά αντικείμενα. Οι εξετάσεις δηλαδή που δίναμε στις σχολές μας θα μοιάζουν με παιδική χαρά, μπρος στην εξέταση που θα κληθούμε να περάσουμε για να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμα. Όλα αυτά μάλιστα θα ζητηθούν από ανθρώπους επαγγελματίες με αυξημένο μάλιστα φόρτο εργασίας (ακόμα), οικογενειάρχες και με κάποια χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα. Πραγματικά προσπαθώ να φανταστώ σε ένα παρόμοιο σκηνικό έμπειρους χειρούργους να εξετάζονται χειρουργώντας κούκλες για να αποδείξουν ότι κάνουν για το επάγγελμα, δικηγόρους με πλούσιο βιογραφικό να εξετάζονται για να συνεχίσουν να ασκούν τη δικηγορία και πολιτικούς μηχανικούς που έχουν ανεγείρει πλήθος οικοδομών να πρέπει να αποδείξουν σε γραπτές εξετάσεις τις γνώσεις τους.

Μα για μισό λεπτό...Ξεκινώντας αναφέραμε ότι ο στόχος όλων των ενεργειών είναι το άνοιγμα του επαγγέλματος. Φτάνοντας όμως εδώ, όλα αυτά που αναφέρουμε μοιάζουν να αφορούν το κλείσιμο του επαγγέλματος. Και το κλείσιμο ταυτόχρονα των γραφείων πολλών συναδέλφων.

Αυτά λοιπόν είναι τα σοβαρά ζητήματα και οι προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Καλό είναι λοιπόν όλοι μας, πέρα από τα ζητήματα των παρατάσεων ή των συστημάτων που δεν λειτουργούν σωστά, να ασχοληθούμε με τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα, να πάρουμε θέση και να διαμορφώσουμε προτάσεις πάνω στο μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Πριν να είναι πολύ αργά και πριν άλλοι αποφασίσουν για μας.     

Bαγγέλης Μιχελινάκης, Λογιστής – Φοροτεχνικός

vagmihel@hotmail.com

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.