15 Φεβρουαρίου 2017

Υποχρέωση λογιστών φοροτεχνικών μέχρι 31 Μαρτίου 2017 (Ν 4093/2012 Υποπαρ. Η.5. (παρ. 7)

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Νόμος 4093/2012 Υποπαράγραφος Η.5. (παρ. 7)

   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ Π.Δ. 340/1998  «ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ
ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ»

 

Ο λογιστής  φοροτεχνικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ο.Ε.Ε., εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν 1599/1986, στην οποία θα δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του λογιστή  φοροτεχνικού, ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 14 του ΠΔ 340/1998, ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας λογιστών  φοροτεχνικών.

Ακολούθως, δηλώνει ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το Ο.Ε.Ε. (ηλεκτρονικό «άνοιγμα» αρχείων)

Αν ο λογιστής − φοροτεχνικός δεν καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση εντός του πρώτου διμήνου, δεν εντάσσεται στο Μητρώο λογιστών − φοροτεχνικών του Ο.Ε.Ε. του άρθρου 11.

Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο αρχείο θα αποκαθίσταται με την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης.

Το Ο.Ε.Ε. ελέγχει το περιεχόμενο της εν λόγω δήλωσης, ενημερώνει αυτόματα το Μητρώο Λογιστών  Φοροτεχνικών και εκδίδει ειδική πράξη σε όσους αυτοδίκαια έχουν εκπέσει λόγω της μη τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο διαβιβάζει το αρχείο των λογιστών  φοροτεχνικών που έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη χορήγηση δικαιώματος να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στα συστήματα του taxis net.

Οι λογιστές φοροτεχνικοί πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 να υποβάλουν την προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση του έτους 2017 προκειμένου να διασφαλισθεί η πιστοποίησή τους στο taxis net και να μην αφαιρεθεί η πρόσβαση τους στην ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πελατών τους, ως ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ή των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται ως μισθωτοί.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης  και όχι με την πληρωμή των απαιτούμενων ποσών.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.