14 Ιουνίου 2016

2ο Επιστημονικό Συνέδριο Περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», των εκδόσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, ώρες από 10.00 - 16.30, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη  Θεσσαλονίκη. Το θέμα του συνεδρίου ήταν άκρως επίκαιρο με τίτλο: «Η θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό φορολογικό γίγνεσθαι». Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Ν. Σγουρινάκης, Διευθυντής σύνταξης του περιοδικού και Β. Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Λ.Ν.Θ.).

Πρώτη κατά σειρά παρουσίασης, η κα Κατερίνα Σαββαϊδου, Λέκτορας Α.Π.Θ., πρώην ΓΓΔΕ, στην ομιλία της με θέμα «Ο ρόλος της φορολογίας στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών», ανέλυσε τους μακροπρόθεσμους στόχους μίας φορολογικής μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τους πυλώνες μίας φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογικής μεταρρύθμισης,  τον επιζήμιο ή μη για την οικονομική ανάπτυξη χαρακτήρα των διαφορετικών τύπων φορολογίας, τα φορολογικά μέτρα που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες, τις προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, καθώς και τις στρατηγικές για την εφαρμογή μιας φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογικής μεταρρύθμισης. Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαδικασία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδος κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και κυρίως αξιολόγησε τις επιλογές ως προς τη σύνθεση (το λεγόμενο «μείγμα») των μέτρων εξυγίανσης (αύξηση των φορολογικών εσόδων και μείωση των δημοσίων δαπανών), καθώς και την επίδρασή τους στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

Κατόπιν, η κα Ευτυχία Πηλίγκου, Tax Principal, Head of Transfer Pricing, Deloitte, στην ομιλία με θέμα «Η φορολογία εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση -  Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στον ευρωπαϊκό χώρο», τόνισε ότι η φορολογία εισοδήματος, ως βασικό φορολογικό αντικείμενο, είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με την έμμεση φορολογία, έχει μείνει εκτός εναρμόνισης, ωστόσο γίνονται προσπάθειες σύγκλισης των κανόνων, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της κοινής αγοράς. Είναι επίσης σημαντική από δημοσιονομικής πλευράς και στην παρούσα συγκυρία, όπου τα δημοσιονομικά μεγέθη πιέζονται. Κατόπιν η κα Πηλίγκου αναφέρθηκε στο ότι τα τελευταία δύο χρόνια εξελίχθηκε μία σημαντική εργασία από τον ΟΟΣΑ για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών (BASE EROSION AND PROFIT SHIFTING - BEPS), η οποία κατέληξε τον Οκτώβριο του 2015 σε 15 ξεχωριστές δράσεις που προτείνουν μέτρα και δίνουν συστάσεις στις χώρες για την αντιμετώπιση των φαινομένων φοροαποφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε συνέχεια των πιο πάνω Δράσεων του ΟΟΣΑ, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιανουάριο, το Πακέτο Μέτρων κατά της Φορο-αποφυγής (Anti-Tax Avoidance Package), που περιέχει πρωτοβουλίες νομοθετικού και μη περιεχομένου. Τέλος, στην ελληνική έννομη τάξη, υπάρχουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής (η φοροδιαφυγή είναι μια διαφορετική συζήτηση), παρόλο που μπορεί να μην ταυτίζονται ακριβώς με το περιεχόμενο των προτάσεων της Επιτροπής, ωστόσο αφορούν τις ίδιες περιοχές. Επομένως, και με την ενσωμάτωση της υποβολής των ανά χώρα αναφορών, αλλά και με τη λήψη πληροφοριών από άλλα κράτα μέλη, μέσω της ανταλλαγής των Country by Country Reports, η φορολογική αρχή είναι σαφώς πιο ενισχυμένη απ’ ότι ήταν στο παρελθόν και θα μπορεί αποτελεσματικότερα να διασφαλίσει τη φορολογική βάση και να στραφεί σε πιο στοχευμένους ελέγχους.

Ο κ. Nίκος Σγουρινάκης, Λογιστής Φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», με το θέμα «Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα – Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» αναφέρθηκε αρχικά στο νέο πλαίσιο τόσο της φορολογίας εισοδήματος, του Ν 4172/2013 (ΚΦΕ), όσο και της Λογιστικής (ΕΛΠ, Ν 4308/2014). Ακολούθως, αφού διευκρινίστηκαν έννοιες που  καθιερώνονται με τις νέες διατάξεις (φορολογικό έτος, οντότητα κ.λπ.), παρουσιάστηκε ο τρόπος διά του οποίου προκύπτουν τα φορολογητέα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάνοντας αναφορά στα έσοδα, στους κανόνες έκπτωσης των επιχειρηματικών δαπανών, με ιδιαίτερη ανάλυση των φορολογικών αποσβέσεων και των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων, αλλά και στις περιπτώσεις που ρητά αναφέρονται στον νόμο ως μη εκπιπτόμενες δαπάνες. Στη συνέχεια, αναλύθηκε η διαδικασία φορολόγησης των κερδών για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, μετά τις αλλαγές που προσφάτως δημοσιεύθηκαν στους νόμους 4386 και 4387/2016. Επισημάνθηκε ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, ενώ αναβάλλει τα επιχειρηματικά σχέδια. Υπό την ίδια έννοια και η υπέρμετρη αύξηση των έμμεσων φόρων, αφαιρεί εισοδήματα από τους πολίτες-καταναλωτές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, με αρνητικές επιπτώσεις στο κύκλο εργασιών των οντοτήτων. Η συνεχής φορολογική επιβάρυνση συντηρεί τον φαύλο κύκλο και ανατροφοδοτεί την ύφεση. Αντιθέτως, πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, μέσω αναπτυξιακού πλαισίου, ώστε να μεταστραφεί το κλίμα, να μην υπάρχει τάση φυγής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και ο φαύλος κύκλος να μεταμορφωθεί σε ενάρετο κύκλο, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κατόπιν, ο κ. Βαγγέλης Μιχελινάκης, Λογιστής Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, στην ομιλία του με θέμα: «Ζητήματα φορολογίας κατοίκων εξωτερικού - Η φορολόγηση κατοίκων Ελλάδας για εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό - Μεταφορά επιχείρησης εκτός Ελλάδας», αναφέρθηκε αρχικά στις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων εξωτερικού στην περίπτωση που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην περίπτωση που δεν έχει αποκτηθεί πραγματικό εισόδημα στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας για εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό, όπως επίσης στη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος φορολογούμενος, φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στους κινδύνους που συνεπάγεται η μετεγκατάσταση νομικού προσώπου στο εξωτερικό, όταν αυτή γίνεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους. Επισημάνθηκαν ιδιαίτερα: η δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να θεωρήσει κάποιο νομικό πρόσωπο εξωτερικού ως φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, οι δυσκολίες στις συναλλαγές με επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, η γενική διάταξη για την φοροαποφυγή και τι σημαίνει αυτή και τέλος η διάταξη του ΚΦΕ περί ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρείας.

Στη συνέχεια, η κα Βασιλική Αθανασάκη, Δικηγόρος L.LM., ΥπΔρΝ, Deloitte, στην εισήγησή της με θέμα  «Η εμπειρία σε ζητήματα φορολογίας ευρωπαϊκών χωρών: Οι περιπτώσεις της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αρχικά, ξεκίνησε με μία εισαγωγή για τη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την απουσία εναρμόνισης στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, σε αντίθεση με την έμμεση. Ακολούθως, ανέλυσε τα βασικά σημεία των φορολογικών συστημάτων συγκεκριμένων δικαιοδοσιών, που θεωρείται ότι παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο ως προς τα σχετικά ζητήματα εταιρικής φορολογίας, φορολογικών κινήτρων και ισχυόντων κανόνων κατά της φοροαποφυγής, όσο και ως προς τα βασικά ζητήματα φορολογίας φυσικών προσώπων αλλά και έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ και χαρτοσήμου). Τέλος, πραγματοποίησε μία συγκριτική επισκόπηση των προβλεπόμενων φορολογικών συντελεστών σε αυτές τις δικαιοδοσίες, των σχετικών καθεστώτων που ισχύουν για τις εταιρείες συμμετοχών (“holding companies”) καθώς και των κανόνων αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των ζημιών, τη δημιουργία μονάδων κοινών υπηρεσιών και τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. 

Περαιτέρω, στην εισήγηση του κ. Σωτηρίου Μητολίδη, Οικονομολόγου, Λογιστή, με θέμα: «Η φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα - Προβλήματα, προβληματισμοί και προοπτικές», παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της φορολογίας εισοδήματος από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως τις μέρες μας. Διαπιστώθηκε ότι το φορολογικό σύστημα (στη φορολογία εισοδήματος) στη χώρα μας έπασχε και εξακολουθεί να πάσχει από την τυπολατρία, από την πολυνομία, από  αλληλοαναιρούμενες   διατάξεις, από φωτογραφικές  διατάξεις και από ερμηνείες που δημιουργούν τα λεγόμενα «παραθυράκια» στην εφαρμογή του νόμου και στην πράξη  οδηγούν στη μειωμένη απόδοση του φορολογικού μας συστήματος. Το κύριο πρόβλημα που συνοψίζεται στο τρίπτυχο πολυπλοκότητα - άδικο σύστημα -αναποτελεσματικότητα, οδηγεί σε μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και σε συνεχείς επιβαρύνσεις όσων φορολογουμένων δεν θέλουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν. Αν τελικά δεν υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, ώστε το φορολογικό σύστημα (στη φορολογία εισοδήματος)  να αποβάλει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του, τότε  αυτό  θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες ανάκαμψης  της χώρας.

Ο κ. Βασίλειος Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Λ.Ν.Θ.), στην ομιλία του με θέμα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» αναφέρθηκε στην εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από τη χρήση 2015 σε αντικατάσταση του Γ.Ε.Λ.Σ. και των κλαδικών των ασφαλιστικών εταιρειών και των τραπεζών, επισημαίνοντας την ανάγκη μετάβασης από τη φορολογική στη λογιστική βάση. Αναφέρθηκε, επίσης, στο περιεχόμενο των λογιστικών αρχείων και τον χρόνο φύλαξης αυτών, το πεδίο εφαρμογής των Ε.Λ.Π. και τους νέους ορισμούς που πρέπει να συνηθίσουμε τη χρήση τους. Επιπλέον, μίλησε για τις κατηγορίες των οντοτήτων, τα κριτήρια ένταξης σε αυτές, τις εξαιρέσεις που υπάρχουν και τις υποχρεώσεις ανά κατηγορία, επισημαίνοντας και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις πολύ μικρές οντότητες.  Ακόμη, τόνισε τις αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για τον προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων των οντοτήτων. Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε για πρώτη φορά τα Ε.Λ.Π.

Στο τέλος του συνεδρίου, ο κ. Θωμάς Παραμύθας, Δικηγόρος, Φορολογικός Σύμβουλος, Μ.Δ.Ε., Μ.Π.Ε., Υπ. ΔΝ, στην παρέμβασή του με θέμα «Η ενδοομιλική τιμολόγηση (transfer pricing) στην ελληνική πραγματικότητα και έννομη τάξη υπό το πρίσμα και των διεθνών εξελίξεων» αναφέρθηκε στις κρίσιμες πτυχές του transfer pricing, παρουσιάζοντας τις τελευταίες τροποποιήσεις της εθνικής νομοθεσίας και ανέπτυξε πρακτικά θέματα που προέκυψαν αλλά και προκύπτουν τόσο κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας όσο και κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Αφού δε προσέγγισε την έννοια και τις προβληματικές που αναπτύσσονται, υπό το πρίσμα και των διεθνών εξελίξεων (ΕΕ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων κλπ.), προέβη στην παρουσίαση των πορισμάτων της νομολογίας, αλλοδαπής και εθνικής, επί του θέματος.

Το συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι πέρα του τυπικού και ασφαλώς, του νόμιμου χειρισμού των επιχειρηματικών «μετακινήσεων» και εγκαταστάσεων σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό και με την επιδίωξη της επίτευξης της  άριστης σχέσης «ωφέλειας - κόστους», σημαντικό ρόλο παίζει η προσπάθεια παραμονής της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα μας, με κίνητρο την ανάλογη φορολογική αντιμετώπιση από την πολιτεία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.