22 Ιουνίου 2015

Προγράμματα για άνεργους και χαμηλόμισθους από τον ΟΑΕΔ

Ένα ευρύτατο πρόγραμμα παρεμβάσεων υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι αλλά και οι χαμηλόμισθοι, είναι ήδη σε εξέλιξη από τον ΟΑΕΔ και θα κορυφωθεί του επόμενους μήνες.


Οι παρεμβάσεις του Οργανισμού περιλαμβάνουν δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες για 52.818 ανέργους, έξι προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης με ευκαιρίες για 50.600 ανέργους, κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 35.000 παιδιά χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων και πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για περίπου 150.000 δικαιούχους εργαζομένους και ανέργους.


Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση του  προσωρινού πίνακα κατάταξης για τις 32.433 θέσεις σε δήμους της χώρας οι οποίες θα καλυφθούν από εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του Οργανισμού.


Υπουργεία, περιφέρειες


Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας κατάταξης, όπως και ο οριστικός πίνακας αποκλειόμενων, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων.


Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος που αφορά - επιπλέον -   20.385 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, σε υπουργεία, περιφέρειες και εποπτευόμενους φορείς. Η προκήρυξη αναμένεται στις αρχές του Ιουλίου.


Την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ έξι προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης με τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 50.000 άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών φθάνει τα 415.525.500 ευρώ. Πρόκειται για τα εξής προγράμματα:


1. Διετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών. Αφορά 25.000 ανέργους.


2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης» στην αγορά εργασίας.


3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων από τις δράσεις «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ». Αφορά 10.000 ανέργους.


4. Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Η δαπάνη για το πρόγραμμα προκύπτει από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα ΑμεΑ.


5. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων πλησίον της σύνταξης. Χρηματοδοτείται από τον λογαριασμό του ΛΑΕΚ και αφορά 2.500 ανέργους.


6. Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ατόμων και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Η δαπάνη για το πρόγραμμα προκύπτει από πόρους του Οργανισμού και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα ΑμεΑ.


Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων (συνολικά 35.000 παιδιά) του κατασκηνωτικού προγράμματος για το 2015. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες με τους δικαιούχους (εργαζόμενους με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ανέργους με συνεχή ανεργία τουλάχιστον 4 μηνών) να επικοινωνούν απευθείας με την κατασκήνωση που επιθυμούν (από το αντίστοιχο μητρώο) για κρατήσεις θέσεων.


Τέλος, εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει περί τους 150.000 δικαιούχους (το προηγούμενο πρόγραμμα κάλυψε τις ανάγκες 130.000 δικαιούχων). Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο 2015 έως τον Αύγουστο 2016. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση εργαζομένων - ανέργων και των οικογενειών τους για την πραγματοποίηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.


Πηγή: Το Βήμα, 21.6.2015
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.