THE GDPR HANDBOOK

Για DPOs, Επιχειρήσεις & Οργανισμούς
  • Συγγραφέας: Λ. Κανέλλος
  • Έκδοση: 2020
  • Σελίδες: 728
  • Σχήμα:17x24
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία ανήκετε
€80.00 Φυσικά πρόσωπα
€100.00 Νομικά πρόσωπα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Περιγραφή


Το βιβλίο «The GDPR Handbook - Για DPOs, Επιχειρήσεις & Οργανισμούς» αποτελεί έναν πλήρη πρακτικό οδηγό για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, της Οδηγίας Επιβολής του Νόμου (ΕΕ) 2016/680 και του εθνικού Ν 4624/2019. Αναλύει και ερμηνεύει, μεταξύ άλλων, τόσο από νομική, όσο και από τεχνική και επιχειρηματική σκοπιά, ζητήματα που προκύπτουν από:

• την προστασία δεδομένων στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία
• την κανονιστική συμμόρφωση βάσει αρχών GRC
• τις Αρχές Νομιμότητας της επεξεργασίας
• τη διαχείριση δικαιωμάτων των Υποκειμένων
• την εκτίμηση Αντικτύπου Ιδιωτικότητας
• την ασφάλεια δεδομένων
• τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα
• την αναφορά και την αντιμετώπιση παραβιάσεων
• την επεξεργασία εργασιακών και δεδομένων υγείας
• τις διεθνείς διαβιβάσεις και το Brexit
• την επικοινωνία με την Εποπτική Αρχή
• τα τεχνικά Πρότυπα, την Πιστοποίηση και τους ελέγχους συμμόρφωσης
• την προστασία των υποκειμένων κατά την ποινική διαδικασία
• τα κοινωνικά δίκτυα, τις μηχανές αναζήτησης και το ηλεκτρονικό εμπόριο
• τη χρήση cookies και μεθόδων καταγραφής προφίλ των χρηστών
• το blockchain, το cloud computing, τα drones και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)
• τα πρακτικά ζητήματα εφαρμογής του Ν 4624/2019 ανά κλάδο
• το ρόλο και τα εργαλεία του Data Protection Officer.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, πλήθος παραδειγμάτων και 40 υποδείγματα σχετικά με τον GDPR. Αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για κάθε επαγγελματία ιδιωτικότητας, νομικό, πληροφορικό, υπεύθυνο ασφαλείας, κανονιστικής συμμόρφωσης και στέλεχος προστασίας δεδομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά έργα


Περιεχόμενα


Περιεχόμενα
Σημείωμα Συγγραφέα Σελ. IX
Συντομογραφίες Σελ. XXXI
Εισαγωγή Σελ. 1
Μέρος Πρώτο
H ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κεφάλαιο 1
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
Α. ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 16
1. Έννοια δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Σελ. 16
i. Τα φυσικά πρόσωπα εν ζωή ως υποκείμενα επεξεργασίας Σελ. 16
ii. Τα νομικά πρόσωπα εκτός πεδίου εφαρμογής ΓΚΠΔ Σελ. 17
2. Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Σελ. 18
i. Διασυνοριακή επεξεργασία Σελ. 19
ii. Κατάρτιση Προφίλ Σελ. 19
iii. Ένταξη σε οργανωμένο σύστημα αρχειοθέτησης Σελ. 20
iv. Υπεύθυνος επεξεργασίας Σελ. 21
v. Από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας Σελ. 22
vi. Εκτελών επεξεργασία Σελ. 24
vii. Αποδέκτης των δεδομένων Σελ. 25
viii. Τρίτος Σελ. 26
3. Όροι νόμιμης επεξεργασίας Σελ. 27
4. Δεδομένα ειδικών κατηγοριών Σελ. 29
5. Ειδικοί όροι επεξεργασίας Σελ. 31
6. Κύρια εγκατάσταση Σελ. 34
i. Έδρα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο: αυτοδίκαια υπαγωγή Σελ. 34
ii. Έδρα εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου : διορισμός εκπροσώπου στην Ένωση Σελ. 34
Β. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 35
1. Εμπιστευτικότητα, Ακεραιότητα και Διαθεσιμότητα Σελ. 35
i. Εκτίμηση Αντικτύπου Προστασίας Δεδομένων Σελ. 36
α. Μεθοδολογία εκπόνησης Σελ. 36
β. Ομαδοποίηση πράξεων επεξεργασίας υψηλού κινδύνου Σελ. 39
ii. Προστασία ιδιωτικότητας εξ ορισμού και από το σχεδιασμό Σελ. 41
2. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας Σελ. 41
i. Ψευδωνυμοποίηση Σελ. 42
ii. Ανωνυμοποίηση Σελ. 43
iii. Tokenisation Σελ. 45
iv. Κρυπτογράφηση Σελ. 45
3. Παραβίαση ασφάλειας δεδομένων Σελ. 48
i. Πότε συντρέχει παραβίαση Σελ. 48
ii. Αναφορά παραβιάσεων εντός 72 ωρών Σελ. 50
Iii. Πρόστιμα επί παραβιάσεων Σελ. 51
4. Εποπτικές Αρχές Σελ. 52
i. Εθνικές Αρχές Σελ. 53
ii. Επικεφαλής Εποπτική Αρχή - Ενδιαφερόμενη Εποπτική Αρχή Σελ. 53
iii. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων Σελ. 55
iv. Μηχανισμός συνεργασίας και συνεκτικότητας Σελ. 55
v. Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Σελ. 57
Κεφάλαιο 2
ΓΕΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙKΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση Σελ. 60
i. Εκπαίδευση προσωπικού Σελ. 60
ii. Πρόγραμμα εκπαίδευσης Σελ. 61
2. Ανάλυση ελλείψεων Σελ. 62
i. Μεθοδολογία εκτέλεσης Σελ. 62
ii. Αναθεώρηση εσωτερικών διαδικασιών Σελ. 63
3. Ανάθεση υπηρεσιακών ρόλων Ασφάλειας και Ιδιωτικότητας Σελ. 64
i. Υπεύθυνος Διασφάλισης Απορρήτου Σελ. 64
ii. Υπεύθυνος Ασφάλειας Δεδομένων Σελ. 65
iii. Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριών και Δικτύων Σελ. 65
iv. Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων Σελ. 66
4. Διακυβέρνηση, Διαχείριση Κινδύνου και Κανονιστική Συμμόρφωση Σελ. 67
5. Καταγραφή επεξεργασιών Σελ. 69
i. Αρχείο επεξεργασιών Σελ. 69
ii. Χαρτογράφηση ροής δεδομένων Σελ. 70
6. Υλοποίηση Ιδιωτικότητας εξ Αρχής και από τον Σχεδιασμό Σελ. 71
7. Ανάλυση κινδύνων - Εκτίμηση αντικτύπου ιδιωτικότητας Σελ. 71
i. Φάσεις εκπόνησης Σελ. 72
ii. Έλεγχος πληρότητας Σελ. 72
8. Διαβούλευση με την Εποπτική Αρχή Σελ. 74
9. Διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών – Πολιτική ασφάλειας Σελ. 75
10. Διαχείριση δικαιωμάτων υποκειμένων Σελ. 76
i. Πολιτική Ιδιωτικότητας Σελ. 76
ii. Βέλτιστες πρακτικές διαφανούς επικοινωνίας Σελ. 77
11. Διαχείριση κινδύνου από τρίτα μέρη Σελ. 78
i. Σύμβαση επεξεργασίας δεδομένων Σελ. 78
ii. Δομή και περιεχόμενο Σελ. 79
12. Αντιμετώπιση και μεταφορά κινδύνου Σελ. 80
i. Κυβερνοασφάλιση Σελ. 81
ii. Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι Σελ. 82
13. Διεθνείς Δραστηριότητες - Μηχανισμοί διασυνοριακών διαβιβάσεων Σελ. 82
14. Σύστημα διασφάλισης συμμόρφωσης Σελ. 83
i. Περιοδικοί έλεγχοι συμμόρφωσης Σελ. 83
ii. Είδη ελέγχων Σελ. 84
iii. Διαρκής παρακολούθηση Σελ. 84
Κεφάλαιο 3
ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Α. ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ Σελ. 87
1. Δικαίωμα στην ιδιωτικότητα Σελ. 87
2. Ιδιωτικότητα στον κυβερνοχώρο Σελ. 89
3. Κίνδυνοι και απειλές Σελ. 90
4. Aνάγκη προστασίας Σελ. 91
5. Στάθμιση συνταγματικών δικαιωμάτων Σελ. 94
Β. ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Σελ. 94
1. Διασφάλιση απορρήτου και εμπιστευτικότητας Σελ. 95
2. Εμπιστευτικές πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα Σελ. 97
3. Νομική προστασία απορρήτου Σελ. 98
4. Άρση απορρήτου επικοινωνιών Σελ. 101
5. Συνέπειες απώλειας δεδομένων Σελ. 105
6. Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) Σελ. 106
7. Παραδείγματα παραβιάσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας Σελ. 108
Κεφάλαιο 4
ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Α. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Σελ. 111
1. Αναθεωρημένη Διεθνής Σύμβαση 108+ Συμβουλίου της Ευρώπης Σελ. 111
2. Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σελ. 112
3. Συνθήκη Λειτουργίας Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Σελ. 113
4. Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Σελ. 114
Β. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Σελ. 115
1. Κανονισμός 2018/1725 για την προστασία δεδομένων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ Σελ. 115
2. Κανονισμός 2018/1807 για την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων Σελ. 116
3. Σχέδιο Κανονισμού προστασίας ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες Σελ. 119
Γ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Σελ. 123
1. Οδηγία 2006/24 για τη διατήρηση δεδομένων Σελ. 124
2. Οδηγία 2016/680 για την επιβολή του νόμου Σελ. 125
3. Οδηγία 2016/681 για τις υποχρεώσεις των αερομεταφορέων Σελ. 126
4. Οδηγία 1148/2016 για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών Σελ. 127
Κεφάλαιο 5
ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ
Α. Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Σελ. 133
1. Κατάργηση προληπτικού ελέγχου Σελ. 133
2. Αυτοπιστοποίηση υποχρέων συμμόρφωσης Σελ. 134
3. Συνοπτική αξιολόγηση περιεχομένου άρθρων Σελ. 135
Β. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Σελ. 142
1. Κοινή ευθύνη υπευθύνου και εκτελούντος επεξεργασία Σελ. 143
2. Νόθος αντικειμενική ευθύνη και απαλλαγή ανυπαίτιου μέρους Σελ. 143
Γ. ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΩΝ ΣΥΝΝΟΜΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 144
1. Αρχή νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας Σελ. 144
2. Αρχή σκοπού Σελ. 146
3. Αρχή ελαχιστοποίησης δεδομένων Σελ. 147
4. Αρχή ακρίβειας Σελ. 147
5. Αρχή περιορισμού περιόδου αποθήκευσης Σελ. 147
6. Αρχή ακεραιότητας και εμπιστευτικότητας Σελ. 149
7. Αρχή αναλογικότητας Σελ. 149
8. Αρχή λογοδοσίας Σελ. 149
Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Σελ. 150
1. Δικαίωμα ενημέρωσης Σελ. 151
2. Δικαίωμα πρόσβασης Σελ. 151
3. Δικαίωμα διόρθωσης Σελ. 151
4. Δικαίωμα διαγραφής («δικαίωμα στη λήθη») Σελ. 152
5. Δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας Σελ. 154
6. Δικαίωμα φορητότητας δεδομένων Σελ. 154
7. Δικαίωμα εναντίωσης Σελ. 156
8. Δικαίωμα μη αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων Σελ. 156
Ε. ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 157
1. Αποφάσεις Επάρκειας Σελ. 157
2. Διαβιβάσεις δεδομένων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit Σελ. 158
3. Διαβιβάσεις δεδομένων ΕΕ - ΗΠΑ βάσει Ασπίδας Ιδιωτικότητας Σελ. 160
i. Περιεχόμενο Συμφωνίας Privacy Shield Σελ. 161
ii. Δικαστική αμφισβήτηση Συμφωνίας Privacy Shield Σελ. 163
iii. Διαβιβάσεις δεδομένων ΕΕ - ΗΠΑ μέσω τυποποιημένων συμβατικών ρητρών Σελ. 163
4. Δεδομένα εθνικής ασφάλειας: US Cloud Act v. GDPR Σελ. 166
5. Κατάλληλες εγγυήσεις Σελ. 168
i. Δεσμευτικοί εταιρικοί κανόνες Σελ. 168
ii. Τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες Σελ. 169
iii. Εγκεκριμένοι κώδικες δεοντολογίας Σελ. 170
iv. Διαβίβαση βάσει παρεκκλίσεων για ειδικές καταστάσεις Σελ. 170
v. Πρακτικά παραδείγματα Σελ. 171
Κεφάλαιο 6
ΟΡΟΙ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΚΠΔ
Α. ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελ. 172
1. Επεξεργασία για επαγγελματικές δραστηριότητες Σελ. 172
2. Επεξεργασία για προσωπικές ή οικιακές δραστηριότητες Σελ. 173
Β. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Σελ. 174
1. Αρχειοθέτηση για το δημόσιο συμφέρον Σελ. 176
i. Γενικά Αρχεία του Κράτους Σελ. 177
ii. Δημόσια αρχεία Σελ. 178
iii. Ιδιωτικά αρχεία Σελ. 179
2. Αρχειοθέτηση για επιστημονικούς, ερευνητικούς και στατιστικούς σκοπούς Σελ. 180
3. Δικαίωμα πρόσβασης του κοινού σε αρχεία Σελ. 181
Γ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ Ή ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σελ. 181
1. Κριτήριο Εγκατάστασης στην ΕΕ Σελ. 182
i. Έννοια εγκατάστασης στην ΕΕ Σελ. 182
ii. Ορισμός εκπροσώπου στην Ένωση Σελ. 182
iii. Η Ευρωπαϊκή νομολογία περί εγκατάστασης Σελ. 183
iv. Πρακτικά παραδείγματα εγκατάστασης Σελ. 184
2. Κριτήριο στόχευσης Ευρωπαίων πολιτών Σελ. 185
i. Έννοια στόχευσης Σελ. 185
ii. Η Ευρωπαϊκή νομολογία περί στόχευσης Σελ. 185
iii. Πρακτικά παραδείγματα στόχευσης Σελ. 186
iv. Οι εμπορικές επιπτώσεις του ΓΚΠΔ Σελ. 186
v. Διάγραμμα εφαρμογής ΓΚΠΔ σε οργανισμούς και εταιρίες Σελ. 188
Δ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ: ΕΞΟΥΣΙΕΣ, ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Σελ. 188
1. Ελεγκτικές και διορθωτικές εξουσίες Σελ. 189
2. Χρηματοδότηση Εποπτικών Αρχών Σελ. 189
3. Διοικητικά πρόστιμα Σελ. 191
i. Χαμηλότερη κλίμακα προστίμων Σελ. 194
ii. Υψηλότερη κλίμακα προστίμων Σελ. 197
4. Αστική και ποινική ευθύνη παραβατών Σελ. 199
5. Ερωτήσεις κατανόησης και πρακτικά θέματα Σελ. 200
Κεφάλαιο 7
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΚΠΔ
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΡΗΤΡΩΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΓΚΠΔ Σελ. 204
1. Ειδικές επεξεργασίες δεδομένων Σελ. 204
2. Ψηφιακή ενηλικίωση παιδιών Σελ. 205
3. Δεδομένα ειδικών κατηγοριών Σελ. 205
4. Εξαιρέσεις και περιορισμοί δικαιωμάτων Σελ. 205
5. Όρια προστίμων κατά δημόσιων αρχών Σελ. 206
Β. ΟΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ Σελ. 206
1. Ευνοϊκή μεταχείριση δημόσιου τομέα Σελ. 208
2. Προστασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων Σελ. 208
3. Προσωπικά δεδομένα εργαζομένων Σελ. 209
4. Περιορισμοί δικαιωμάτων υποκειμένων Σελ. 210
5. Νόμιμη ηλικία συναίνεσης ανηλίκων Σελ. 211
6. Όροι διορισμού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων Σελ. 211
7. Προστασία προσωπικών δεδομένων θανόντων Σελ. 212
8. Ελευθερία έκφρασης, ακαδημαϊκοί και καλλιτεχνικοί σκοποί Σελ. 215
Μέρος Δεύτερο
Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κεφάλαιο 8
ΕΘΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΚΠΔ - Ν 4624/2019
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Σελ. 222
1. Δομή και θεματικά περιεχόμενα κεφαλαίων Σελ. 223
2. Νομοτεχνικές αδυναμίες Σελ. 226
3. Δομικά και ερμηνευτικά ζητήματα Σελ. 230
Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΑΡΘΡΩΝ Σελ. 232
1. Ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς Σελ. 232
2. Εδαφικό πεδίο εφαρμογής Σελ. 235
3. Ορισμός ΥΠΔ σε δημόσιους φορείς Σελ. 236
Γ. ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελ. 238
1. Επεξεργασία βάσει δημοσίου συμφέροντος Σελ. 238
i. Νομικές βάσεις επεξεργασίας Σελ. 239
ii. Τεκμηρίωση ύπαρξης δημοσίου συμφέροντος Σελ. 239
2. Επεξεργασία δεδομένων εργαζομένων Σελ. 242
i. Γενικές αρχές συλλογής και επεξεργασίας Σελ. 243
ii. Συγκατάθεση στη σχέση απασχόλησης Σελ. 245
iii. Έλεγχος και βιντεοπιτήρηση εργαζομένων Σελ. 247
α. Όροι εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών Σελ. 247
β. Εκτίμηση αντικτύπου Σελ. 249
γ. Διαχείριση στόλου οχημάτων Σελ. 251
δ. Χρόνος διατήρησης δεδομένων εικόνας και ήχου Σελ. 251
ε. Χρήση κοινωνικών δικτύων ως εργαλείων παρακολούθησης Σελ. 253
iv. Χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία πρόσληψης Σελ. 253
v. Βιομετρική εμφύτευση μικροτσίπ σε εργαζομένους Σελ. 254
3. Γονικός έλεγχος πρόσβασης παιδιών σε ψηφιακές υπηρεσίες Σελ. 257
i. Έννοια υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας Σελ. 257
ii. Διασυνδεδεμένα παιχνίδια Σελ. 258
iii. Εγκυρότητα λήψης συγκατάθεσης από παιδιά Σελ. 260
iv. Παροχή υπηρεσιών σε παιδικό κοινό ή και σε ενηλίκους Σελ. 260
v. Τεχνικές ελέγχου και λήψης γονικής συγκατάθεσης Σελ. 261
Δ. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Σελ. 262
1. Εθνική ασφάλεια, δίωξη ποινικών αδικημάτων Σελ. 264
2. Επεξεργασία δεδομένων ειδικών κατηγοριών Σελ. 266
3. Δευτερογενής επεξεργασία δεδομένων εκτός αρχικού σκοπού συλλογής Σελ. 268
4. Ελευθερία έκφρασης και ΜΜΕ Σελ. 270
Ε. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Σελ. 271
1. Διοικητικά πρόστιμα κατά του Δημοσίου Σελ. 272
2. Ποινικές κυρώσεις Σελ. 273
3. Δικαστική προστασία υποκειμένου Σελ. 274
Κεφάλαιο 9
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (ΟΔΗΓΙΑ 680/2016)
1. Διαφορές μεταξύ Οδηγίας 2016/680 και ΓΚΠΔ Σελ. 279
2. Εξαίρεση εφαρμογής επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Σελ. 283
3. Δικαιώματα υποκειμένου σε ποινικές έρευνες και διαδικασίες Σελ. 285
4. Επεξεργασία ποινικών και εγκληματολογικών δεδομένων Σελ. 286
5. Συγκατάθεση υποκειμένου στην ποινική διαδικασία Σελ. 287
6. Aσφάλεια επεξεργασίας και καταγραφή εισόδου σε συστήματα Σελ. 291
7. Περιορισμοί δικαιωμάτων υποκειμένου Σελ. 292
8. Aπαγόρευση αποκλειστικής χρήσης αυτοματοποιημένων εργαλείων Σελ. 293
9. Υποχρέωση αντικειμενικής κατηγοριοποίησης των υποκειμένων Σελ. 295
10. Απευθείας διαβιβάσεις σε αποδέκτες τρίτων χωρών Σελ. 296
11. Αποζημίωση θιγομένων, κυρώσεις και πρόστιμα κατά διωκτικών αρχών Σελ. 297
Κεφάλαιο 10
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΥ 4624/2019
1. Δημόσιος τομέας, φορολογικές αρχές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση Σελ. 299
2. Τοπική αυτοδιοίκηση, πολεοδομίες, ληξιαρχεία, δημοτικά κοιμητήρια Σελ. 300
3. Διωκτικές αρχές, λιμενικό σώμα, τελωνεία, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Σελ. 302
4. Τράπεζες, Πιστωτικά ιδρύματα, Φορείς Ηλεκτρονικών πληρωμών Σελ. 303
5. Διαφήμιση, marketing, εμπορική και πολιτική επικοινωνία Σελ. 306
6. Ατομικές επιχειρήσεις, Φορολογικά μητρώα Σελ. 308
7. Ηλεκτρονικά καταστήματα, προγράμματα επιβράβευσης πελατών Σελ. 309
8. Υγεία, κλινικές δοκιμές φαρμάκων, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Σελ. 310
9. Δικηγόροι και δικηγορικές εταιρίες Σελ. 320
10. Δικαστήρια και Εισαγγελίες Σελ. 322
11. Κοινωνικά δίκτυα, μηχανές αναζήτησης, ιδιωτικά ιστολόγια Σελ. 326
Κεφάλαιο 11
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Α. ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Σελ. 331
1. Επιτήρηση και τιμωρία: Ο ψηφιακός Μεγάλος Αδελφός Σελ. 332
2. Αυθεντικοποίηση μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών Σελ. 334
3. Είδη βιομετρικών συστημάτων Σελ. 334
i. Αναγνώριση βάσει φυσιολογίας Σελ. 336
ii. Αναγνώριση βάσει ψυχολογίας Σελ. 337
iii. Συστήματα αναγνώρισης προσώπου Σελ. 337
Β. ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Σελ. 340
1. Ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων Σελ. 340
2. Ταυτοποίηση μέσω εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Σελ. 341
3. Εκτίμηση επιπτώσεων ταυτοποίησης Σελ. 343
4. Παρακολούθηση μέσω ψηφιακών οικιακών βοηθών Σελ. 345
Γ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ Σελ. 346
1. Κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοεγκλήματα Σελ. 347
2. Ποινική δίωξη κυβερνοεγκλημάτων Σελ. 350
Δ. ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Σελ. 351
1. Υπολογιστικό νέφος (cloud computing) και ιδιωτικότητα Σελ. 351
i. Πρότυπα χρήσης των νεφοϋπολογιστικών υποδομών Σελ. 353
ii. Πλεονεκτήματα νεφοϋπολογιστικής τεχνολογίας Σελ. 353
iii. Μειονεκτήματα νεφοϋπολογιστικής τεχνολογίας Σελ. 354
iv. Παραβίαση ιδιωτικότητας στο cloud Σελ. 354
v. Φορητότητα δεδομένων στο cloud Σελ. 355
vi. Συμφωνίες επιπέδου υπηρεσιών (Cloud SLAs) Σελ. 356
2. Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) Σελ. 356
3. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Σελ. 359
4. Τεχνολογία αλυσίδας κόμβων (blockchain) Σελ. 360
i. Πρακτικές εφαρμογές Σελ. 361
ii. «Έξυπνα συμβόλαια» (smart contracts) Σελ. 362
iii. Πλεονεκτήματα blockchain Σελ. 362
iv. Μειονεκτήματα blockchain Σελ. 362
v. Blockchain και GDPR Σελ. 363
5. Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) Σελ. 364
i. Υποχρεώσεις παρόχων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης Σελ. 365
ii. Σύγκρουση τεχνητής νοημοσύνης και ΓΚΠΔ Σελ. 366
iii. Προς μια ηθική και αξιόπιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης Σελ. 368
iv. Αναμνήσεις από το μέλλον Σελ. 370
Κεφάλαιο 12
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Α. Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 371
1. Τα προσωπικά δεδομένα ως νέο νόμισμα Σελ. 371
2. Ο έλεγχος της διαδικτυακής κάλυψης ως επιχειρηματική στρατηγική Σελ. 373
3. Τα προσωπικά δεδομένα ως αμοιβή για ηλεκτρονικές υπηρεσίες Σελ. 375
Β. Η ΧΡΗΣΗ COOKIES ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ Σελ. 377
1. Είδη cookies και προσωπικά δεδομένα Σελ. 378
i. Cookies αναδυομένου ιστοτόπου Σελ. 378
ii. Cookies τρίτων μερών Σελ. 379
iii. Mόνιμα cookies Σελ. 379
iv. Cookies συνεδρίας Σελ. 379
v. Cookies παρακολούθησης κίνησης Σελ. 379
vi. Supercookies Σελ. 380
vii. Deep Packet Inspection Σελ. 380
2. Οι νομικές συνέπειες της χρήσης cookies Σελ. 381
i. Ρητή συγκατάθεση υποκειμένου Σελ. 381
ii. Πολιτική cookies Σελ. 382
3. Συνέπειες αποδοχής cookies και επιπτώσεις απαγόρευσης Σελ. 383
i. Νομολογία περί cookies Σελ. 384
ii. Οδηγίες χρήσης cookies Σελ. 386
Γ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Σελ. 389
1. Η συγκέντρωση δεδομένων στο μικροσκόπιο των Αρχών Ανταγωνισμού Σελ. 390
2. Τα προσωπικά δεδομένα ως βασική διευκόλυνση Σελ. 391
Δ. Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σελ. 394
1. Η ανύπαρκτη ουδετερότητα των μηχανών αναζήτησης Σελ. 397
2. Καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης Σελ. 399
Ε. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 402
1. Η υπερσυγκέντρωση πληροφοριών ως νέα μορφή εξουσίας Σελ. 402
2. H δυνατότητα επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος Σελ. 404
3. Προς νέα ψηφιακά μονοπώλια ; Σελ. 405
Κεφάλαιο 13
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ
Α. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Σελ. 407
1. Έννοια τεχνικών προτύπων Σελ. 407
2. Διαπίστευση και πιστοποίηση Σελ. 408
3. Συμμόρφωση με πρότυπα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων Σελ. 409
4. Ρόλος εθελοντικής πιστοποίησης Σελ. 409
5. Ρόλος κωδίκων δεοντολογίας Σελ. 409
6. Νομική ευθύνη πιστοποιημένου φορέα Σελ. 410
Β. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Σελ. 410
1. Μηχανισμός και διαδικασία πιστοποίησης Σελ. 411
2. Κριτήρια πιστοποίησης Σελ. 412
Γ. ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 412
1. Σχέση τεχνικών προτύπων και Κανονισμού 2016/679 Σελ. 413
i. Σχέση προτύπου ISO 27001 και GDPR Σελ. 413
ii. Tο νέο πρότυπο ISO/IEC 27701:2019 Σελ. 414
iii. Ομάδες προτύπων διαχείρισης Ιδιωτικότητας και Ασφάλειας Σελ. 415
Δ. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΕΙΣΒΟΛΩΝ Σελ. 415
1. Συστήματα ανίχνευσης εισβολών Σελ. 416
i. Εργαλεία Δικτυακής Ασφάλειας Σελ. 417
ii. Πρόληψη απώλειας δεδομένων Σελ. 417
2. Παρακολούθηση και έλεγχος ροής πληροφοριών Σελ. 418
3. Μέτρα έγκαιρης ανίχνευσης κυβερνοεπιθέσεων Σελ. 418
i. Έλεγχος ιστοσελίδας σε μόνιμη βάση Σελ. 418
ii. Τακτική παρακολούθηση συναγερμών χρήσης Σελ. 418
iii. Χρήση λογισμικού ανίχνευσης εισβολών Σελ. 419
iv. Χρήση της τεχνικής του «βάζου με το μέλι» Σελ. 419
v. Διδάγματα από το παρελθόν για να πρόβλεψη μελλοντικής επίθεσης Σελ. 419
vi. Εκπαίδευση προσωπικού Σελ. 419
4. Πιθανές πηγές διαρροής δεδομένων και τρόποι αποτροπής Σελ. 419
i. Εντοπισμός διαρροών σε επίπεδο συστημάτων και εφαρμογών Σελ. 419
ii. Ανταπόκριση σε διαρροές δεδομένων Σελ. 420
5. Aπλά βήματα για την αντιμετώπιση διαρροών Σελ. 420
6. Γνωστοποίηση παραβιάσεων στην Εποπτική Αρχή και στα υποκείμενα Σελ. 421
i. Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και κατηγοριοποίηση παραβίασης Σελ. 421
α. τύπος του συμβάντος Σελ. 421
β. συνέπειες του συμβάντος Σελ. 421
γ. ποιοτικές μεταβλητές του κινδύνου Σελ. 422
ii. Λήψη διορθωτικών μέτρων περιορισμού του αντικτύπου Σελ. 422
α. Ενημέρωση της Διοίκησης του Οργανισμού για την παραβίαση Σελ. 423
β. Καθορισμός της πιθανότητας και του επιπέδου του κινδύνου Σελ. 423
iii. Στοιχεία αναφοράς Σελ. 424
iv. Περιεχόμενο αναφοράς Σελ. 425
7. Επικοινωνία με τα υποκείμενα των δεδομένων Σελ. 426
8. Επικοινωνιακή διαχείριση παραβιάσεων Σελ. 427
Κεφάλαιο 14
Ο DPO ΩΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
Α. Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελ. 428
1. Προϋποθέσεις διορισμού Σελ. 430
2. Κατοχύρωση ανεξαρτησίας και ουδετερότητας Σελ. 431
3. Συμβουλευτικά καθήκοντα και νομική ευθύνη Σελ. 432
4. Προσόντα πρόσληψης Σελ. 433
i. Εσωτερικός ή εξωτερικός DPO; Σελ. 434
ii. Επαγγελματική ιδιότητα Σελ. 435
iii. Πίνακας επιθυμητών προσόντων Σελ. 437
iv. Σχέση με την Εποπτική Αρχή Σελ. 439
5. Ασυμβίβαστα Σελ. 440
6. Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων Σελ. 441
7. Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και ένταξη στο οργανόγραμμα Σελ. 445
Β. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΔ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Σελ. 446
1. Διορισμός σε ομίλους επιχειρήσεων Σελ. 446
2. Διορισμός σε συλλογικούς φορείς και ενώσεις Σελ. 447
3. Διορισμός υπαλλήλων Σελ. 447
4. Διορισμός δικηγόρων Σελ. 448
5. Διορισμός υπευθύνων κανονιστικής συμμόρφωσης Σελ. 449
6. Διορισμός τεχνικών πληροφορικής και υπευθύνου ασφαλείας Σελ. 450
7. Εργαλεία του DPO Σελ. 451
Επίλογος Σελ. 453
Πρόσφατη Βιβλιογραφία (Βιβλία, Άρθρα, Μονογραφίες) Σελ. 457
Ελληνική Σελ. 457
Αγγλική Σελ. 459
Γαλλική Σελ. 460
Γερμανική Σελ. 461
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ
I. Αρχεία - Πίνακες Σελ. 465
1. Αρχείο Δραστηριοτήτων Επεξεργασίας (Υπεύθυνος) Σελ. 467
2. Αρχείο Δραστηριοτήτων Επεξεργασίας (Εκτελών) Σελ. 471
3. Πίνακας Διαχείρισης Ιδιωτικότητας – Λογοδοσίας Σελ. 474
4. Εκτίμηση έννομου συμφέροντος επεξεργασίας Σελ. 478
5. Μητρώο Διαγραφής/Καταστροφής Δεδομένων Σελ. 481
6. Εκτίμηση Αντικτύπου προστασίας δεδομένων (ΕΑΠΔ, DPIA) Σελ. 482
7. Κατηγορίες και χρόνοι διατήρησης δεδομένων Σελ. 492
II. Πολιτικές Σελ. 499
8. Πολιτική ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων Σελ. 501
9. Πολιτική Cookies Σελ. 508
10. Πολιτική ασφαλείας, σχέδιο ασφαλείας και ανάκαμψης από καταστροφές Σελ. 511
11. Πολιτική βιντεοεπιτήρησης μέσω καμερών Σελ. 519
12. Πολιτική χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Σελ. 524
13. Πολιτική Διακυβέρνησης των Εταιρικών Δεδομένων Σελ. 528
14. Πολιτική επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων επισκεπτών (Wi-f i, CCTV) Σελ. 532
III. Συμβάσεις Σελ. 535
15. Σύμβαση υπευθύνου και εκτελούντος επεξεργασία Σελ. 537
16. Σύμβαση από κοινού υπευθύνων επεξεργασίας Σελ. 548
17. Παράρτημα ατομικής σύμβασης εργασίας - Συμμόρφωση προς το ΓΚΠΔ (2016/679) και το Ν 4624/2019 Σελ. 555
18. Σύμβαση πρόσληψης εσωτερικού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων Σελ. 560
19. Σύμβαση πρόσληψης εξωτερικού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων Σελ. 567
IV. Διαχείριση αιτημάτων υποκειμένου Σελ. 575
20. Αίτηση πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα Σελ. 577
21. Αίτηση διόρθωσης προσωπικών δεδομένων Σελ. 579
22. Αίτηση διαγραφής προσωπικών δεδομένων Σελ. 581
23. Αίτηση φορητότητας των προσωπικών δεδομένων Σελ. 583
24. Αίτηση εναντίωσης στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων Σελ. 585
25. Αίτηση ανάκλησης συγκατάθεσης για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων Σελ. 587
26. Απάντηση ΥΕ/ΕΕ σε αίτημα υποκειμένου Σελ. 589
27. Αρχείο διαχείρισης αιτημάτων υποκειμένων Σελ. 590
V. Παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων Σελ. 591
28. Αρχείο περιστατικών παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων Σελ. 593
29. Ενημέρωση υποκειμένου για περιστατικό παραβίασης δεδομένων Σελ. 595
VI. Έντυπα ΑΠΔΠΧ / ΑΔΑΕ Σελ. 599
30. Καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Σελ. 601
31. Γνωστοποίηση στην Αρχή περιστατικού παραβίασης προσωπικών δεδομένων Σελ. 606
32. Αίτημα προηγούμενης διαβούλευσης για ΕΑΠΔ Σελ. 618
33. Έντυπο Ορισμού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) Σελ. 624
34. Κοινοποίηση παραβίασης από πάροχο ηλεκτρονικών επικοινωνιών Σελ. 627
VII. Διεθνείς Διαβιβάσεις Δεδομένων Σελ. 631
35. Δεσμευτικoί Εταιρικοί Κανόνες (BCRs) (Υπεύθυνος) Σελ. 633
36. Δεσμευτικoί Εταιρικοί Κανόνες (BCRs) (Εκτελών) Σελ. 647
37. Τυποποιημένες Συμβατικές Ρήτρες Προστασίας Δεδομένων (SCCs) Σελ. 659
VIII. Κατάλογοι αυτοαξιολόγησης & ελέγχου (Compliance Checklists) Σελ. 671
38. Έλεγχος συμμόρφωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Σελ. 673
39. Έλεγχος Νομιμότητας άμεσης εμπορικής προώθησης Σελ. 676
40. Έλεγχος Ασφάλειας Προσωπικών Δεδομένων Σελ. 678
Αλφαβητικό Ευρετήριο Σελ. 683




Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.