10 Μαϊου 2012

Ασφάλιση συνταξιούχου εκπροσώπου ΑΕ

Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι εκπρόσωπος ΑΕ (βάσει καταστατικού έχει διορισθεί πληρεξούσιος, αντιπρόσωπος και νόμιμος αντίκλητος) χωρίς να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε κάτοχος μετοχών της συγκεκριμένης ΑΕ. Αυτή η «ιδιότητά» του ως εκπροσώπου συνεπάγεται και την υποχρέωση για ασφάλιση π.χ. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι δεν παρέχει εξαρτημένη εργασία, δεν αμείβεται και φυσικά δεν έχει ωράριο παρουσίας στην έδρα της εταιρείας.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλύπτει τους ασφαλισμένους που παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του εργοδότη τους (Ιδιωτικός Τομέας - Δημόσιος Τομέας , ΝΠΔΔ κ.λπ.) και εφόσον για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται στην ασφάλιση κάποιου άλλου Φορέα Κύριας Ασφάλισης. Η έννοια της εξαρτημένης εργασίας δεν προσδιορίζεται ευθέως από το νόμο, ωστόσο βάσει της ισχύουσας νομολογίας (ενδεικτικά Α.Π.33/2007) συνάγεται ότι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι αποβλέπουν στην παροχή της εργασίας που συμφωνήθηκε και στον μισθό, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του, και ο εργαζόμενος υπόκειται σε νομική και προσωπική εξάρτηση από τον εργοδότη. Η εξάρτηση αυτή εκδηλώνεται με το δικαίωμα του τελευταίου να δίνει δεσμευτικές για τον εργαζόμενο εντολές και οδηγίες, ως προς τον τρόπο, τόπο και χρόνο παροχής της εργασίας και να ασκεί εποπτεία και έλεγχο για την διαπίστωση της συμμορφώσεως του εργαζομένου προς αυτές. Η εργασία που περιγράφεται στο ερώτημα δεν εμπεριέχει κατά την άποψή μας στοιχεία τέτοια που να μπορούν να της δώσουν το χαρακτηρισμό της εξαρτημένης εργασίας. Πάντως σε κάθε περίπτωση τα όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν τη δυνατότητα στο πλαίσιο της ελεγκτικής τους αρμοδιότητας να κρίνουν επί της πιθανότητας να υποκρύπτεται (συγκαλυμμένη) σχέση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ του ενδιαφερόμενου και της επιχείρησης, βάσει συγκεκριμένων περιστατικών ή στοιχείων. Σε μία τέτοια περίπτωση αρμόδια για να κρίνουν τελικά είναι τα διοικητικά δικαστήρια.
 
Όσον αφορά τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν τίθεται ζήτημα, αφού στους περισσότερους από αυτούς ορίζονται με τρόπο σαφή οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης. Για παράδειγμα υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ θα υπήρχε εάν ο ενδιαφερόμενος ήταν ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. και μέτοχος με ποσοστό μετοχών άνω του 3% του μετοχικού κεφαλαίου. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που υπάρξει η καταβολή κάποιας αμοιβής, ενδέχεται να προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης, στο πλαίσιο μιας μορφής συνεργασίας ή απασχόλησης του συνταξιούχου.
10.5.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.