30 Απριλίου 2012

Υποχρεώσεις Λογιστή - Φοροτεχνικού

Ο δημοτικός φόρος που προκύπτει επί των ακαθαρίστων εσόδων για μια επιχείρηση (π.χ. εστιατόριο) και όταν αυτή, οφείλει τον δημοτικό φόρο ασχέτως εάν αποδίδεται ή όχι, σε ποια φορολογικά έντυπα και στοιχεία πρέπει να αναγράφεται και να «εμφανίζεται» η υποχρέωση – οφειλόμενο ποσό, ώστε να προκύπτει ότι ο λογιστής – φοροτεχνικός έχει ενημερώσει τον δημόσιο οργανισμό και κατ’ επέκταση την φορολογική αρχή, ώστε να μην προκύπτει ευθύνη και υπαιτιότητά του ως προς την εκτέλεση των εργασιών του. Αναφέρατε τις σχετικές κείμενες διατάξεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. (Β’ κατηγορίας βιβλία).
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9, του άρθρου 17, του Ν 3842/2010 (βλ. και Πολ. 1235/2011), ο λογιστής – φοροτεχνικός καθίσταται υπεύθυνος για την για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία. Επίσης, είναι υπεύθυνος για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και τις οποίες παραθέτει αναλυτικά σε κατάσταση που συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. 
 
Επιπλέον, από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει και η υποχρέωση να  δηλώνεται ότι κατά τη διαρρεύσασα διαχειριστική περίοδο έχουν υποβληθεί ορθά όλες οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων. 
 
Περαιτέρω, με τις οδηγίες της Πολ. 1235/2011, αναφορικά με την συμπλήρωση της Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης, διευκρινίστηκε ότι στην εν λόγω κατάσταση δεν αναγράφονται φόροι υπέρ τρίτων όπως: τέλη που αποδίδονται στους δήμους ή σε άλλους οργανισμούς (δημοτικός φόρος διαμονής-εστίασης- αγγελιόσημο). Επομένως, ο λογιστής – φοροτεχνικός δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την οφειλή του δημοτικού φόρου, μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης. Απεναντίας, έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει στην φορολογική αρχή, μέσω της Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης, την συνολική οφειλή της επιχείρησης σε παρακρατούμενους και έμμεσους φόρους (ΦΜΥ, ΦΠΑ, χαρτόσημο, φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενοι φόροι από λήψη υπηρεσιών ελευθέρων επαγγελμάτων ή τρίτων κ.λπ.).
30.4.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.