Σεμινάρια rss feed

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
P. Pothos Attorney-at-law, LL.M., Partner at Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Ε. Δημητροπούλου Δικηγόρος, LL.M., DEA, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»
CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Υποδιευθυντής Εταιρικών Σχεδιασμών και Μετασχηματισμών στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθ. Κουλορίδας Δικηγόρος, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Ντζούφας Δικηγόρος, LL.M. Αστικού Δικαίου, Msc in Banking and Finance Law, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και εταιριών, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

3 Δεκεμβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας
ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

30 Απριλίου 2012

Τριγωνικές συναλλαγές

Εταιρεία (θυγατρική) εισάγει (από την μητρική εκτός Ε.Ε) αγαθά ΅ε το τιμολόγιο και το paking list της μητρικής. Τα αγαθά αυτά: 
α) αποστέλλονται την ίδια η΅έρα (΅ε ελληνικό τιμολόγιο) στον πελάτη από τον χώρο εισαγωγής (λιμάνι πχ) 
β) θα πάνε σε αποθήκη (αποθετήριο τρίτου που ενοικιάζουμε μηνιαία). 
Ερωτήματα σε α περίπτωση: 
Υπάρχει περίπτωση να θεωρείται ως τριγωνική συναλλαγή; Πρέπει να εκδίδεται δελτίο ποσοτικής παραλαβής; 
Ερωτήματα σε β περίπτωση: 
 Όταν το αποθετήριο αποστέλλει σε πελάτες ΅ας αγαθά εκδίδει το δελτίο αποστολής του και εμείς το τιμολόγιο. Χρειάζεται να εκδώσουμε κάτι άλλο;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Στην συναλλακτική πρακτική έχει καθιερωθεί από παλιά η τριγωνική συναλλαγή. Σε αυτή ο αποστολέας - πωλητής των αγαθών αποστέλλει τα αγαθά στον υποδεικνυόμενο από τον αγοραστή τρίτο και τιμολογεί τον αγοραστή. Με τη σειρά του ο αγοραστής των αγαθών ενεργώντας ως πωλητής έναντι του τελικού παραλήπτη, εκδίδει προς αυτόν τιμολόγιο, αφού τα αγαθά έχουν αποσταλεί σε αυτόν με το Δ.Α. του αρχικού πωλητή. Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα νόμιμη και προβλέπεται από τον Κ.Β.Σ. Οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία μπορεί να είναι εγκατεστημένοι εντός ή εκτός της χώρας. Οι υποχρεώσεις σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ. των Ελλήνων συμβαλλομένων εξαρτώνται από την ακριβή φύση της συναλλαγής. Όταν ο αποστολέας - πωλητής των αγαθών (Α) είναι εγκατεστημένος σε άλλη χώρα της Ε.Ε. υποχρεούται να εκδώσει Δ.Α. προς τον πελάτη του (Β), με παραλήπτη των υποδεικνυόμενο από τον Β συναλλασσόμενο (Γ) και με τόπο παράδοσης την εγκατάσταση του Γ. Ο Β υποχρεούται να λάβει αντίγραφα των παραστατικών εγγράφων που πιστοποιούν την αποστολή των αγαθών και επίσης να λάβει το εκδιδόμενο από τον Α τιμολόγιο. Η συναλλαγή αυτή θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών και ως τέτοια αντιμετωπίζεται τόσο ως προς την λογιστική καταγραφή της, όσο και ως προς στον ΦΠΑ. Σε αυτή τη μορφή τα αγαθά δεν εναποτίθενται σε αποθηκευτικό χώρο του Β ώστε να υπάρχει υποχρέωση έκδοσης από αυτόν οποιουδήποτε στοιχείου διακίνησης ή παραλαβής. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο Β εκδίδει, σημειώνοντας τα στοιχεία του παραστατικού αποστολής (delivery note κλπ.) τιμολόγιο προς τον πελάτη του Γ. Η συναλλαγή αυτή θεωρείται ως πώληση που λαμβάνει χώρα εντός της Ελλάδας, δηλαδή επιβαρύνεται κανονικά με ΦΠΑ και ως τέτοια καταγράφεται και στα λογιστικά βιβλία του Β.
 
Κατά παρόμοιο τρόπο μπορεί παραλήπτης των αγαθών να είναι και συνεργαζόμενη με τον Β εταιρεία - αποθηκευτικός χώρος των αγαθών, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας. Στην περίπτωση αυτή ο Β έχει την υποχρέωση παρακολούθησης των αποθεμάτων που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο του τρίτου, τα οποία απογράφει διακεκριμένα στο τέλος της χρήσης (σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 27 του ΚΒΣ) ενώ στην περίπτωση που τηρείται βιβλίο αποθήκης υποχρεούται επίσης διακεκριμένα να παρακολουθεί σε αυτό τα εν λόγω αγαθά. Κατά την πώληση κάποιων από τα αγαθά αυτά η εταιρεία – αποθηκευτικός χώρος εκδίδει Δ.Α. προς τον Β με παραλήπτη των Γ. Αντίγραφο του Δ.Α. αποστέλλεται στον Β ο οποίος με βάση αυτό εκδίδει τιμολόγιο προς τον Γ, ώστε να ολοκληρωθεί με αυτό τον τρόπο η συναλλαγή.
 
Οι διεθνείς τριγωνικές συναλλαγές αποτέλεσαν ειδικά τα τελευταία έτη, μία κάλυψη προκειμένου να στηθούν διεθνή κυκλώματα απάτης και υψηλής φοροδιαφυγής. Επίσης «ύποπτες» θεωρούνταν ανέκαθεν, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και οι ενδοομιλικές συναλλαγές καθώς σε αρκετές από αυτές υποκρυπτόταν μεταφορά φορολογητέας ύλης από χώρα σε χώρα. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τόσο οι Ευρωπαϊκές όσο και οι Ελληνικές αρχές, να λάβουν μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Έτσι με τα άρθρα 39 και 39Α του Κ.Φ.Ε. τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες και υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται κατά τη διενέργεια ενδοομιλικών  συναλλαγών, όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική κλπ. ενώ παράλληλα προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση που μέσω των συναλλαγών αυτών πραγματοποιείται μεταφορά φορολογητέας ύλης. 
 
Ταυτόχρονα με το Ν.3842/2010 προστέθηκε εδάφιο στο τέλος της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994, σύμφωνα με το οποίο το κόστος αγοράς ή η δαπάνη ημεδαπής επιχείρησης δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά της, όταν καταβάλλεται ή οφείλεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα της οποίας η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη συναλλαγή εξαντλήθηκε στην τιμολόγησή της και η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών διενεργήθηκε από τρίτο πρόσωπο (τριγωνικές συναλλαγές). Ωστόσο με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1135/2010 διευκρινίστηκε ότι οι διατάξεις αυτές δεν αναφέρονται στις τριγωνικές συναλλαγές που πραγματοποιούν εντός της χώρας μας ημεδαπές επιχειρήσεις (π.χ. φασόν), αλλά μόνο σε αυτές που μεσολαβεί εταιρία με έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 51Α του Ν. 2238/1994 .
30.4.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.