Σεμινάρια rss feed

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
P. Pothos Attorney-at-law, LL.M., Partner at Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Ε. Δημητροπούλου Δικηγόρος, LL.M., DEA, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»
CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Υποδιευθυντής Εταιρικών Σχεδιασμών και Μετασχηματισμών στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθ. Κουλορίδας Δικηγόρος, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Ντζούφας Δικηγόρος, LL.M. Αστικού Δικαίου, Msc in Banking and Finance Law, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και εταιριών, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

3 Δεκεμβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας
ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

11 Απριλίου 2012

Αντικειμενικη δαπανη επαγγελματικου ΙΧΕ

Εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (secutity) παρέχει και υπηρεσίες ασφάλειας εξεχόντων προσώπων (V.I.P.) όπου απαιτείται (και από τους ίδιους τους πελάτες) η χρήση ΙΧΕ τύπου jeep με συγκεκριμένες δυνατότητες και εξοπλισμό. Μπορεί το αυτοκίνητο αυτό και αν ναι τι απαιτείται για να θεωρηθεί καθαρά επαγγελματικό και να εκπίπτουν οι δαπάνες του και ο ΦΠΑ και να μη προσδιορίζεται τεκμαρτό εισόδημα από την χρήση του;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Με βάση τις διατάξεις της παρ. 4, του άρθρου 30 του Κ.ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ο φόρος που βαρύνει τις δαπάνες των ΙΧΕ αυτοκινήτων, δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τον ΦΠΑ των εκροών της αντίστοιχης φορολογικής περιόδου, εφόσον το χρησιμοποιούμενο ΙΧΕ αυτοκίνητο είναι μέχρι εννέα (9) θέσεων. Αυτός είναι γενικός κανόνας, ο οποίος εφαρμόζεται, εκτός από την μη έκπτωση του ΦΠΑ κατά την αγορά του και στις δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας γενικά, αυτών των αυτοκινήτων. Ωστόσο, το ποσό αυτό του αναλογούντος ΦΠΑ, συναθροίζεται με το ποσό του εξόδου και αποτελεί φορολογική δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά το ίδιο ποσοστό που εκπίπτει και η καθαρή αξία της δαπάνης (Πολ. 1005/2005), ανάλογα με τον κυβισμό της μηχανής του ΙΧΕ. 
Συνεπώς, ανεξάρτητα από τη χρήση του επιβατικού αυτοκινήτου ως επαγγελματικού, ή μη, χρησιμοποιούμενου σε επιχείρηση, δεν μπορεί να εκπεσθεί ο ΦΠΑ της αγοράς του, αλλά και  των επιμέρους εξόδων του, από τον αντίστοιχο ΦΠΑ των εκροών της επιχείρησης. Ο εν λόγω φόρος αποτελεί δαπάνη που αναγνωρίζεται σε ποσοστό 35% ή 70% κατά περίπτωση (και ανάλογα με τον κυβισμό της μηχανής του οχήματος) προς έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος, βάσει των διατάξεων της περ. β΄, της παρ. 1, του άρθρου 31 του ΚΦΕ. 
Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός ενός αυτοκινήτου ως επιβατικού, γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ περαιτέρω η επαγγελματική του χρήση συνδέεται με την ιδιωτική ή την δημόσια εκμετάλλευσή του. Για παράδειγμα, το όχημα του ερωτήματος, αν έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Μεταφορών (άδεια) ως επιβατικό ιδιωτικής χρήσης, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να είναι επαγγελματικό. Ασχέτως, αν χρησιμοποιείται από επιχείρηση, ή εταιρεία. Επαγγελματικό όχημα, είναι το όχημα δημόσιας χρήσης (πχ το ΤΑΞΙ), οπότε επειδή σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεταφορά προσώπων με κόμιστρο και το αυτοκίνητο αποτελεί εξοπλισμό της επιχείρησης, εκπίπτει τόσο ο ΦΠΑ της αγοράς του, όσο και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις δαπάνες του. Σε κάθε περίπτωση, το επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως αν ανήκει σε οικονομική μονάδα, δεν είναι επαγγελματικό, κατά την έννοια της έκπτωσης των δαπανών του και του ΦΠΑ αυτών. 
 
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18, του ΚΦΕ, αναφορικά με τις απαλλαγές, αλλά και της περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 16, του ΚΦΕ, κατά τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης, δεν προκύπτει κάποια απαλλαγή για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Μερική εξαίρεση υφίσταται μόνο για τις εταιρείες με δραστηριότητα την μίσθωση ΙΧΕ ή την εκπαίδευση οδηγών. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας βάσει του οποίου η αντικειμενική δαπάνη που υπολογίζεται από τα ΙΧΕ αυτοκίνητα της εταιρείας, μερίζεται στα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση αυτής (βλ. σχετικές διατάξεις της περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 16). Ωστόσο, η αντικειμενική αυτή δαπάνη που βαρύνει τα ανωτέρω πρόσωπα, δεν μπορεί για καθένα από αυτά τα πρόσωπα, να υπερβαίνει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας.
 
Τέλος όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της περ. στ, της παρ.1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ περί προσδιορισμού τεκμαρτού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες για τα στελέχη εταιρειών που χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα Ε.Τ.Α. μεγαλύτερης των 15.000 €, έχει διευκρινιστεί με την ΠΟΛ.1135/2010 ότι οι σχετικές διατάξεις δεν εφαρμόζονται:
α) για αυτοκίνητα τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε πωλητές που εργάζονται σε αυτές 
β) για αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive), που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων,
γ) για αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus),
δ) για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους,
ε) για αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις service προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων,
στ) για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων (π.χ. Ελ. Βενιζέλου) για τη μεταφορά VIPS ή προσωπικού. 
Κατά συνέπεια η ενδιαφερόμενη επιχείρηση δεν υποχρεούται στον προσδιορισμό εισοδήματος (από μισθωτές υπηρεσίες) για κάποιο από τα στελέχη της με βάση τις παραπάνω διατάξεις, ακόμη και εάν η Ε.Τ.Α. του αυτοκινήτου υπερβαίνει το ποσό των 15.000 €.
11.4.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.