Σεμινάρια rss feed

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
P. Pothos Attorney-at-law, LL.M., Partner at Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Ε. Δημητροπούλου Δικηγόρος, LL.M., DEA, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»
CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Υποδιευθυντής Εταιρικών Σχεδιασμών και Μετασχηματισμών στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθ. Κουλορίδας Δικηγόρος, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Ντζούφας Δικηγόρος, LL.M. Αστικού Δικαίου, Msc in Banking and Finance Law, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και εταιριών, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

3 Δεκεμβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας
ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

1 Δεκεμβρίου 2010

Ευθύνη εταίρων και διαχειριστών ΕΠΕ

Σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) η ευθύνη του Δ.Σ. μέχρι ποίο σημείο φτάνει, τόσο όσον αφορά τα χρέη απέναντι στο Δημόσιο (εισόδημα, ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι κλπ.) όσο και σε τρίτους (πιστωτές κ.λπ.).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καταρχάς, θα πρέπει να απαριθμήσουμε τα όργανα διοίκησης της ΕΠΕ. Πρώτο και κύριο όργανο είναι η Συνέλευση των εταίρων (άρθρο 10 του Ν.3190/1955, περί ΕΠΕ), η οποία αποφασίζει για τις τροποποιήσεις του καταστατικού, εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις, παρατείνει την διάρκεια της εταιρείας, διορίζει τον ή τους διαχειριστές και γενικώς, επιβλέπει την εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας. Το δεύτερο όργανο διοίκησης είναι ο, ή οι διαχειριστές. Οι διαχειριστές, ενδέχεται να είναι εταίροι ή μη εταίροι, ένας ή περισσότεροι, για ορισμένο ή για αόριστο χρονικό διάστημα. Τους διαχειριστές διορίζει, ανακαλεί ή απαλλάσσει από κάθε ευθύνη, μόνο η Συνέλευση των εταίρων. Συνεπώς, στην ΕΠΕ δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο (όπως στην ΑΕ) και προφανώς, όταν αναφέρεσθε σε Δ.Σ. για ΕΠΕ, εννοείτε τους διαχειριστές της ΕΠΕ, δεδομένου ότι αυτοί ενεργούν πράξεις για την εταιρεία και αυτοί, νόμιμα την εκπροσωπούν. Σημειώνουμε ότι κατά τον Ν.3190/1955 (περί ΕΠΕ), ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας έχει η ίδια η ΕΠΕ και όχι οι εταίροι. Αυτό εξάλλου, αναφέρεται σαφώς στο εναρκτήριο άρθρο του παραπάνω νόμου: Επί της ΕΠΕ, για τις εταιρικές υποχρεώσεις, ευθύνεται μόνο η εταιρεία, δια της περιουσίας . Αυτό σαφώς αναφέρεται στο κεφαλαιουχικό στοιχείο (και όχι στο προσωπικό), που διακρίνει την νομική μορφή της ΕΠΕ, σε αντίθεση με την ΟΕ ή την ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 3190/1955 (Ευθύνη διαχειριστών), η ευθύνη που καθιερώνεται για τους διαχειριστές της ΕΠΕ, αναφέρεται αποκλειστικά σε εκείνες τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η εταιρεία ζημιώνεται άμεσα από τις ενέργειες τους. Επισημαίνουμε, ότι οι τρίτοι (δηλαδή, οι υπόλοιποι εταίροι, ή οι πιστωτές της εταιρείας), ενδεχομένως να ζημιώνονται αντανακλαστικά, λόγω της μείωσης, ή της ανεπάρκειας της εταιρικής περιουσίας. Στο ως άνω άρθρο περιγράφεται η ευθύνη των διαχειριστών, ως εξής: οι διαχειριστές ευθύνονται σε αποζημίωση, εφόσον δεν ενήργησαν από κοινού εις ολόκληρον, έναντι της εταιρείας, εκάστου των εταίρων και των τρίτων, για παραβάσεις του νόμου και του καταστατικού, ή για πταίσματα περί την διαχείριση .

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο βασικός κανόνας είναι ότι οι διαχειριστές δεν υπέχουν προσωπική ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, έναντι τρίτων. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι ούτε η περιουσία των διαχειριστών είναι υπέγγυα, ούτε οι ίδιοι υπόκεινται σε προσωποκράτηση. Παρόλα αυτά, υφίσταται η εξαίρεση, κατά την οποία, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι διαχειριστές υπόκεινται σε προσωπική κράτηση για εκείνα τα χρέη της ΕΠΕ προς το Δημόσιο, που είτε ήσαν ήδη βεβαιωμένα, όταν αυτοί ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, είτε δημιουργήθηκαν ή βεβαιώθηκαν, κατά την διάρκεια της θητείας τους. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση ίδρυσης υποκαταστήματος (άρθρο 8, παράγραφος 6). Θα πρέπει δε, για την ποινική ευθύνη των διαχειριστών της ΕΠΕ (απιστία, υπεξαίρεση, απάτη), να βλέπουμε σε συνδυασμό και τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν.3190/1955 (ποινικές διατάξεις).

Επί πλέον, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την περίπτωση δ της παραγράφου 2, του άρθρου 14, του Ν.3190/1955 (αρμοδιότητες της Συνέλευσης), ο εταίρος της ΕΠΕ και τα όργανα της εταιρείας έχουν ευθύνη και υπάρχει περίπτωση να κληθούν σε καταβολή αποζημίωσης, προς κάποιον που υπέστη ζημιά από πράξεις ή παραλείψεις πράξεων, τόσο κατά την σύσταση, όσο και κατά την λειτουργία της εταιρείας. Τα ανωτέρω, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, η οποία δικαιούται να αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση, υποχρεώνοντας στην τήρηση και εφαρμογή της, ακόμη και τους εταίρους που απουσιάζουν ή διαφωνούν (παράγραφος 1, άρθρου 14).

Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 115 του ΚΦΕ τα πρόσωπα που είναι διαχειριστές και γενικά εντεταλμένοι στη διοίκηση της ΕΠΕ κατά το χρόνο της διάλυσής της, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα, για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που οφείλεται από την εταιρεία, καθώς και των φόρων που παρακρατούνται ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους.
 
1.12.2010

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.